Sandviks vd: 2018 ett rekordår

Q4 Helåret 2018 blev ett rekordår för verkstadsbolaget Sandvik när det gäller order, intäkter, justerat rörelseresultat och marginal samt kassaflöde. Det skriver vd Björn Rosengren i bokslutsrapporten.

"Efterfrågan ökade inom samtliga kundsegment och geografiska regioner, även om en nedgång noterades i Asien mot slutet av året. Vid ingången av 2018 hade vi en tydlig ambition om att göra ytterligare justeringar av verksamhetsportföljen och jag är nöjd med att vi har lyckats väl med detta, både genom förvärv och avyttringar", uppger Sandvik-chefen.

Bolaget tillkännagav sammanlagt fem förvärv, vilka tillförde sammanslagna intäkter till en årstakt av omkring 1,2 miljarder kronor. Vidare slutförde Sandvik avyttringarna av Hyperion samt affären för svets- och rostfri tråd.

"Vi stärkte balansräkningen genom en stark kassaflödesgenerering, vilket skapar möjligheter till ytterligare förvärvsaktiviteter framöver", fortsätter Sandvik-chefen.

"Som en del i vår ambition att uppnå kontinuerliga förbättringar gör vi en översyn gällande en potentiell stängning av en fransk produktionsanläggning inom Sandvik Machining Solutions", tillägger Björn Rosengren.

Därutöver gjorde bolaget strukturförändringar inom Sandvik Mining and Rock Technology genom att inleda stängningen av en mindre produktlinje inom Rock Tools. Den sammanslagna kostnaden om -529 miljoner kronor för dessa åtgärder påverkade det redovisade rörelseresultatet under fjärde kvartalet.

) Sandviks vändskärsdivision Machining Solutions, SMS, påverkades av en lägre aktivitet i Asien och inom fordonssegmenet.

Det skriver Sandviks vd Björn Rosengren i rapporten för det fjärde kvartalet.

"Både Sandvik Mining and Rock Technology och Sandvik Materials Technology uppnådde en tvåsiffrig tillväxttakt i den underliggande orderingången med stark tillväxt i de flesta regioner. För Sandvik Machining Solutions var tillväxten måttlig på en låg ensiffrig nivå, främst påverkad av en nedgång i Asien och en lägre aktivitet inom fordonssegmentet", skriver han.

Orderingången inom SMS ökade med 2 procent organiskt i det fjärde kvartalet.

"Efterfrågan ökade i Nordamerika, förblev stabil i Europa och minskade i Asien främst på grund av en försvagning inom fordonssegmentet", heter det om SMS i rapporten.

Ungefär samma mönster fanns på koncernnivå i det fjärde kvartalet, vittnar Björn Rosengren.

"Sammantaget noterade vi en positiv utveckling inom samtliga tre större regioner med en låg tillväxt i Europa och Asien som överträffades av den starka tillväxten i Nordamerika", skriver han i vd-ordet.

Orderingången för Nordamerika steg med 14 procent organiskt för koncernen under det fjärde kvartalet. Motsvarande takt för Europa och Asien var 3 respektive 2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -