Försäkringsbolagets bästa vänner

Aktieanalys Försäkringsmarknaden för nordamerikanska husdjur växer kraftigt från en låg nivå. Här är aktien som gynnas av megatrenden.

I Sverige är 30 procent av alla husdjur försäkrade. I Storbritannien är samma siffra 23 procent. I USA är motsvarande siffra mindre än 1 procent. 99 procent av alla amerikanska husdjur saknar alltså ett försäkringsskydd. Trenden att skaffa husdjursförsäkring bland djurägare i USA är dock kraftigt uppåtgående.

Under de senaste fem åren har omsättningen för husdjursförsäkringar ökat med 13,4 procent per år i genomsnitt.

Ett av de företag som växer snabbast inom det här segmentet är husdjursförsäkringsbolaget Trupanion. Trupanion är aktiva i USA, Kanada och i Puerto Rico. Trupanion har valt att fokusera helt och hållet på att försäkra hundar och katter.

2017 lade amerikanska djurägare ner cirka 62 miljarder dollar på vård av hundar och katter. Djurägare blir allt mer villiga att lägga mer pengar på vård och omsorg för sina djur.

Det behov som Trupanion tillgodoser är att försäkra djur så att den ekonomiska smällen ska bli lindrigare för de djurägare som exempelvis står inför en kostsam operation för sitt djur om det plötsligt blir sjukt eller skadat.

Bolaget grundades år 2000. Kunderna köper månadsabonnemang. I nuläget har man försäkrat cirka en halv miljon hundar och katter i Nordamerika.

Trupanion har två affärssegment dels säljer företaget hund- och kattförsäkringar i form av månadsabonnemang och dels säljer man ett mjukvaruprogram som heter Trupanion Express som är en betalningslösning anpassad för veterinärmottagningar.

Bolaget har huvudkontor i Seattle på den amerikanska västkusten. Idag värderas Trupanion till knappt en miljard dollar. I dagsläget tjänar bolaget inga pengar utan allt satsas på tillväxt.

2015 omsatte Trupanion 155 miljoner dollar. 2018 väntas bolaget ha omsatt lite drygt 300 miljoner dollar och i år spås bolaget omsätta 366 miljoner dollar. Alltså en ökning med drygt 20 procent. 2022 spås omsättningen ligga på 600 miljoner dollar, enligt Factset.

  2018 2019 2020 2021 2022
Omsättning MUSD 303,5 366,2 439,2 522,0 602,2
Tillväxt (år%) 21,0 21,7 22,3 23,9 17,7
Vinst/aktie, usd -0,02 0,08 0,24 0,40 0,51
Bruttomarginal (%) 17,1 17,8 18,4 18,9 19,3
           
Källa: Factset          

 

Senaste redovisade kvartalet ökade omsättningen med 24 procent. I dollar uppgick omsättningen för det tredje kvartalet till 78,2 miljoner dollar. Antalet försäkrade djur ökade också med 23 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Det som ligger bakom ökningen är dels att människor är beredda att betala för mer avancerade behandlingar för sina husdjur och dels att kostnaderna i takt med detta har ökat. Husdjur har idag tillgång till i stort sett samma typer av behandlingar som människor med CT-scanners, transplantationer och kemoterapi.  

Utvecklingen för med sig att djurägarnas ekonomiska incitament att teckna husdjursförsäkringar har ökat.

Fram till år 2023 spås den amerikanska husdjursförsäkringsmarknaden växa med i genomsnitt 7,5 procent per år. 2023 säger prognosen att 2 procent av alla amerikanska husdjur kommer att vara försäkrade, enligt en rapport från Ibis World.

En fördel med försäkringsbolag som också gäller inom husdjursförsäkringar är att de har många återkommande kunder. Kunder som bara förnyar sina försäkringar år efter år. I genomsnitt brukar cirka 90 procent av försäkringsbolagens kunder återkomma, vilket är en stor fördel som försäkringsbolag har i förhållande till många andra branscher.

Befintliga kunder (blå) respektive nya kunder (grå) för Trupanion.

Det är svårt att värdera en snabbväxare inom en nischad del av försäkringsbranschen. De nio analytiker som bevakar Trupanion ser en uppsida i aktien från nuvarande nivåer. Den genomsnittliga riktkursen ligger på drygt 43 dollar. Idag handlas Trupanion till 28 dollar per aktie.

Under de senaste månaderna har aktiekursen varit synnerligen volatil. Sett under den senaste tolvmånadersperioden är aktien ner 17 procent. Aktien nådde sin hittills högsta nivå i mitten på sommaren sedan dess har kursen fallit med 40 procent, mycket på grund av relativt hög värdering, men också på grund av den allmänna marknadsturbulensen.

Den som söker en stabil utdelningsaktie och ett bolag som redovisar vinst år efter år ska i nuläget inte köpa Trupanion. Den som söker ett snabbväxande bolag i en försäkringsnisch som växer och kommer att växa mycket framöver och som står ut med en volatil kurs kan köpa Trupanion på nuvarande nivåer.

Det främsta som talar emot aktien idag är att den trots nedgången fortfarande är högt värderad. Man betalar dessutom mycket för framtida tillväxt. Om Trupanion lyckas hålla uppe tillväxttakten och växa snabbare än marknaden i stort under de kommande åren är aktien ändå köpvärd idag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -