Börsen ökar på nedgång, SKF går svagt

Börsen Stockholmsbörsen inledde veckan med en svag nedgång som dock tilltog under förmiddagen.

 På måndagen presenterades kinesisk statistik som inte bjöd på några större överraskningar, men som i stort bekräftade en inbromsning i den kinesiska ekonomin.

Den kinesiska konjunkturbilden underströks av Sandviks rapport och på Stockholmsbörsen flyttade köparna från verkstad och industri till mindre cykliska bolag.

Vid 12-tiden var OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.1490. Aktier för 4,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Riktningen var likartad i övriga Europa, exempelvis med tyska DAX 0,5 procent lägre, efter den starka utvecklingen i fredags. I USA pekar terminerna på en öppning ned med 0,4 till 0,5 procent.

Verkstadsbolaget Sandvik var först ut bland storbolagen att avlägga rapport för det fjärde kvartalet och aktien steg inledningsvis men föll sedan tillbaka under förmiddagen.

"Inte överraskande är fordonssektorn den som har varit svagast i Kina. Det är i linje med allt man läser. Förra året gjorde man 29 miljoner bilar. Det har gått ned och påverkat", sade vd Björn Rosengren till media angående den avmattning i Kina som syntes i bolagets rapport. Vid lunchtid var aktien ner 0,3 procent.

Bland övriga bolag på OMXS30 var det överlag röda siffror, där SKF knep sistaplatsen med en nedgång på 2,5 procent.

Kinnevik, som backade på fredagens besked om att Cristina Stenbeck lämnar styrelsen, fortsatt ned 2,3 procent. I en intervju med Dagens industri motiverar hon sitt avhopp med att hon vill ha större frihet, bland annat till egna investeringar. Hon menar också att investmentbolaget redan är oberoende av henne.

Bland vinnarna fanns de mindre cykliska bolagen Swedish Match och Astra Zeneca som steg runt 0,4 procent.

Även Nordea gick mot strömmen i banksektorn och steg svagt. Tidningen Börsveckan har gått igenom banksektorn där den senaste tidens motvind för Nordea i Sverige beskrivs som en "bris" och inget som påverkar fundamenta och tidningen rekommenderar köp.

Bilservicekedjan Mekonomen, som föll över 18 procent på fredagen efter att ha kommit med en vinstvarning för det fjärde kvartalet, fortsatte ned 4 procent på måndagen.

Vårdhjälpmedelsbolaget Handicare backade 3,7 procent sedan det meddelat att resultatet för det fjärde kvartalet 2018 påverkades negativt av flera faktorer.

Unibap fördes upp nära 6,5 procent sedan det berättat om ett samarbetsavtal med ABB som innebär att Unibap ingår i ABB:s partnernätverk för robotar med möjlighet att bli så kallad Auktoriserad Value Partner.

Skolkoncernen Internationella Engelska Skolans (IES) vd Annette Brodin Rampe lämnar vd-posten med direkt verkan. Styrelseledamoten Cecilia Marlow kliver in som tillförordnad vd medan IES styrelse söker efter en ny vd. Aktien, som har tappat 9,5 procent sedan årsskiftet, stärktes inledningsvis men retirerade sedan ner 0,3 procent.

Oasmia backade 3,2 procent. Styrelsen har beslutat att ställa in den extra bolagsstämma som skulle hållas den 25 januari. Stämman var begärd av storägaren Per Arwidsson (Arwidsro) som föreslagit en helt ny styrelse för bolaget.

Diagram: intradagutveckling OMXS30 21 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -