Mekonomen tvingas till vinstvarning

Q4 Mekonomen vinstvarnar för det fjärde kvartalet och hänvisar till ovanligt svag marknad i Europa.

Bolagets rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2018 förväntas landa inom intervallet 105-115 miljoner kronor, jämfört med 103 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Båda siffrorna är exklusive jämförelsestörande poster och integrationskostnader för de nyligen förvärvade bolagen FTZ samt Inter-Team.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi har sett en onormalt svag marknad i hela Europa under det fjärde kvartalet. Vår bedömning är att vi har behållit våra marknadsandelar och vi tror på en stabilare marknad framåt. Behov av åtgärder kvarstår dock och kommer att presenteras senast den 14 februari 2019, i samband med rapporteringen av det fjärde kvartalet 2018", säger vd och koncernchefen Pehr Oscarson.

Det förväntade rörelseresultatet kan ställas mot snittestimaten i Bloombergs sammanställning om 164 miljoner kronor där analytikernas prognoser sträckte sig från 135 till 178 miljoner kronor.

Det förväntade rörelseresultat är genomgående svagt i koncernen, påpekar Mekonomen. Rörelseresultatet påverkas därutöver negativt av jämförelsestörande poster om cirka 28 miljoner kronor (-7) relaterat till hantering av lagerreturer, samt integrationskostnader för FTZ och Inter-Team om cirka 25 miljoner kronor (0).

Den jämförelsestörande posten om 28 miljoner kronor är kopplat till hantering av reservdelar, både under 2017 och 2018, som returneras till leverantörer för renovering. Omkring hälften av posten härrör till 2017 och hälften till 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -