Fonderna som satsar på högutdelare

Fondanalys En av finansmarknadens äldsta investeringsstrategier är att investera i bolag som tillhandahåller en stadig ström av höga utdelningar till aktieägarna. Placera har hittat två köpvärda fonder med fokus på direktavkastning som fokuserar på Sverige respektive Norden.

Att investera utifrån index som har en lutning mot bolag som höjt utdelningen under en lång period eller välja de bolagen med just högst avkastning, har varit möjligt på den amerikanska aktiemarknaden under en lång period och det har varit framgångsrikt.

Det mest kända är ”Aristocrats” som utgår från det kända amerikanska S&P 500-indexet. Med Aristocrats skapar man ett nytt index utifrån de bolag som höjt utdelningen i minst 25 år i följd. Här ingår mellan 40 - 50 bolag i ett likaviktat index som heter S&P 500 Dividend Aristocrats.

De senaste tio åren har Aristokrat-indexet i genomsnitt haft en 1,3 procentenhets högre avkastning än S&P 500 index, till en något lägre risk mätt som standardavvikelse. Aristokraternas index saknar helt FAANG-bolagen som omfattar Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet) som länge varit börsmotorn.

Men nu till hemmaplan och Stockholmsbörsen samt Norden. De senaste åren har det dykt upp två mycket intressanta passivt förvaltade fondprodukter med fokus på högutdelare som är värt att titta närmare på.

Den första är spetsfonden Aktiespararna Direktavkastning. Det är en fond som såg dagens ljus i oktober 2016. Fonden efterliknar indexet SIX Sweden Dividend 15 index, som omfattar totalt 15 bolag. SIX-indexet är beprövat och har flera år på nacken. Det gör att vi har en lång historik att analysera.

Investeringsprocessen utgår från de 40 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste treårsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets avkastning 30 procent och resterande del tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

De 15 aktier med högst sammanvägd direktavkastning utgör indexet från mars till februari, året därpå. Vid fjolårets investeringsprocess kom Nordea, Castellum, JM och Boliden in i fonden.

Investeringsprocessen ger en relativt låg omsättningshastighet och aktierna får samma vikt, 6,7 procent vid revideringstillfället, men får sedan fluktuera fritt till nästa revideringstillfälle ett år senare.

Fondens största sektorer är finansbolag som utgör en fjärdedel av fondens värde. Alla de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank har hög direktavkastning och igår i fonden. Näst största sektor är telekommunikation på 15 procent. Sektorn representeras av telekomoperatörerna Tele2 och Telia Company, vilket ger fonden en stor övervikt jämfört med Stockholmsbörsens index. Fonden saknar helt investeringar inom tekniksektorn.

Det bolag som haft den högsta avkastningen sedan fjolårets revideringstillfälle är just de båda telekomoperatörerna Tele2 och Telia, följt av fastighetsbolaget Castellum. Sedan fonden startade i oktober 2016 har den lyckats nå en högre avkastning på 18 procent jämfört med SIX Return Index som består av alla bolag noterade på Stockholmsbörsen och avkastat 12 procent. De har skett till en lägre risknivå, men vi är medvetna om den korta mätperioden.

Värt att tänka på att detta är en långsiktig strategi. Fonden innehåller bara 15 bolag och vissa år kommer den att bli vinnare och år andra förlorare. Men om du vill ha en fond som satsar på stora stabila högutdelande bolag så är Aktiespararna Direktavkastning ett intressant alternativ.

I den positiva vågskålen för Aktiespararna Direktavkastning lägger vi självklart den låga förvaltningsavgiften på 0,3 procent per år. Placera rekommenderar köp av spetsfonden och tror att den har bra förutsättningar att fortsätta lyckas baserat på indexhistoriken.

Placeras andra val är en börshandlad fond, en så kallad ETF som heter Xact Högutdelande. Det är den första börshandlade fonden som inriktar sig på nordiska bolag med kombinationen av hög utdelning och stabil kursutveckling (låg volatilitet i aktien). Fonden såg dagen ljus i april 2017.

Xact Högutdelande har ett klart bredare investeringsunivers än Aktiespararna Direktavkastning.

Fonden är passiv och följer Nordic High Dividend Low Volatilty Creteria Index. Det är ett Index som återspeglar avkastningen i en portfölj av nordiska aktier med kombination av hög direktavkastning och låg historisk volatilitet.

Indexet omviktas halvårsvis och urvalsprocessen görs från de 150 mest omsatta aktierna på de nordiska börserna Helsingfors, Köpenhamn, Stockholm och Oslo. Sedan väljer man ut de 40 bolag som rankas bäst utifrån en kombination av direktavkastning och låg risk. Bolag med hög direktavkastning kommer inte automatiskt med i fonden, utan det är kombinationen som är viktig.

Indexet innehåller inte aktier i företag där mer än fem procent av intäkterna kommer från utvinning, produktion eller distribution av fossila bränslen eller produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, eller krigsmateriel.

Nya bolag i fonden under hösten var bland annat de svenska byggbolagen NCC och JM, finska telekomjätten Nokia, danska försäkringsbolaget Topdanmark och svenska industribolaget SKF.

Respektive bolagsvikt i fonden bestäms av storleken på direktavkastningen och den historiska risken i aktien. Bolag med högre utdelning och lägre risk väger mer index. Fondens största innehav är finska Sampo med en vikt på 3 procent och det minsta är danska Coloplast med 1,7 procent. Det blir inga stora innehav som väger runt 8 - 9 procent, utan man kan se innehaven som relativt likaviktade.

Drygt hälften av fondens värde består av svenska bolag. Finska bolag utgör 18 procent följt av norska bolag på 14,4 procent. De största sektorerna är finansbolag på drygt en tredjedel, vilket är en stor övervikt mot nordiska aktieindex. Av fondens fem största innehav är fyra finansbolag. Industribolag kommer på en andra plats på drygt 20 procent, vilket är i nivå med index.

Norska Mowi ASA tidigare under namnet Marine Harvest hör till den aktie med högst avkastning det senaste året. I topp hittar vi även finska telekomoperatören Elisa följt av det svenska fastighetsbolaget Castellum.

Sedan start i april 2017 har Xact Högutdelande har avkastat betydligt mer än MSCI Nordic index inklusive utdelningar. Vi är väl medveten om att det är en kort och svängig mätperiod. 

Sedan fonden nådde sitt högsta värde i slutet på augusti har fonden tappat nio procent i värde, jämfört med MSCI Nordic index som backat drygt 12 procent. Det ska bli riktigt intressant att följa utvecklingen om den svängiga och sura aktiemarknaden består, för att se hur väl högutdelnings- och lågvolatilitetsstrategin fungerar i ett sämre börsklimat.

Fonden går att handla i realtid på Stockholmsbörsen och den årliga förvaltningskostnaden är låga 0,3 procent. Det är samma resonemang som för Aktiespararna Direktavkastning, fondens strategi kan göra den till förlorare vissa enskilda år. Inga träd växer ju som bekant till himlen men vissa investeringsstrategier tenderar att fungera bättre än andra över tid.

En svensk eller nordisk högutdelande fond fungerar utmärkt i en fondportfölj. Vår bedömning är att med ett köp i en sådan fond bör ha en långsiktig investeringshorisont på åtminstone tre år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Aktiespararna Direktavkastning A Köp 118,18 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -