Bred börsuppgång, Mekonomen rasar

Börsen Stockholmsbörsen fördes uppåt på bred front under veckans sista handelsdag sedan optimismen om de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina ökat på nytt. Däremot tyngdes Mekonomen och Oriflame av vinstvarningar.

 "Jag tror att det sker framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. USA-presidenten Donald Trump är fokuserad på ekonomin och aktiemarknaden. Det skapar ett intresse för att få en vänskaplig lösning på handelsfrågan", sade aktiechefen Chris Dyer på Eaton Vance till Bloomberg News.

Vid 13.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,3 procent till nivån 1.493. Aktier för nära 9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 1,6 till 1,7 procent.

Uppgången ägde rum mot bakgrund av uppgifter i Wall Street Journal om att USA överväger att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen. Uppgifterna har dock dementerats av en talesperson på finansdepartementet.

Inom OMXS30 låg ståltillverkaren SSAB med en uppgång på drygt 2 procent. Därefter följde Kinaberoende Hexagon och Sandvik. Inom råvarusfären ökade Boliden 1,7 procent sedan aktien höjts till övervikt av Barclays. På råvarumarknaderna steg basmetallpriser i det bättre sentimentet.

Uppåt var det även för indextunga aktier som Nordea, H&M och Ericsson som samtliga steg nära 2 procent.

Näst svagast storbolag för dagen var skogsbolaget SCA efter en nedgradering till neutral från UBS. Aktien förlorade 1,2 procent. Ännu mer tappade Kinnevik, minus 1,8 procent, efter meddelande om att styrelseordföranden Cristina Stenbeck ska hoppa av.

Utanför OMXS30 rasade Mekonomen nära 17 procent till 77:10 kronor, den lägsta nivån sedan finanskrisen, sedan bolaget vinstvarnat för det fjärde kvartalet med hänvisning till en ovanligt svag Europamarknad.

Rejält ned, minus 10 procent, var det även för kosmetikaförsäljaren Oriflame, som i förtid rapporterade ett något svagare resultat än väntat.

"Ser vi till den externa förväntansbilden så avviker inte resultatet nämnvärt i sin helhet, men däremot ser vi att försäljningsmixen mellan de geografiska marknaderna skiljer sig från analytikernas estimat", sade ir-chefen Nathalie Redmo till Nyhetsbyrån Direkt.

Kempen har inlett bevakning av bioteknikbolaget Hansa Biopharma, tidigare Hansa Medical, med rekommendationen köp och riktkursen 350 kronor. Aktien steg drygt 5 procent till 252:40.

THQ Nordic, Hexatronic och Enea är Redeyes toppval (top picks) inom tekniksektorn för 2019. De tre aktierna ökade mellan 2,9 och 3,6 procent.

I motsats riktning gick bettingbolaget Leo Vegas, som tappade drygt 3 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

På makroagendan kvarstår bland annat USA:s industriproduktion klockan 15.15 och Michiganindex klockan 16.

USA-terminerna var upp 0,4 till 0,7 procent inför fredagens öppning efter att börserna i New York stängt mellan 0,6 och 0,8 procent högre på torsdagen.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 18 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -