Börsen återhämtar sig

Börsen Stockholmsbörsen inledde torsdagen lägre, men hade efter omkring en timmes handel återhämtat sig till nollstrecket och gick därmed för andra dagen i rad bättre än de ledande Europabörserna. USA-börsterminerna pekade alltjämt på en nedgång inför eftermiddagens amerikanska börsstart.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.20-tiden upp 0,1 procent till 1.470. Aktier till ett värde av 1,8 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Halvledarföretaget Taiwan Semiconductor, som har Apple som storkund, presenterade svagare än förväntade guidning för årets första kvartal. Vidare har det österrikiska stålbolaget Voestalpine återigen sänkt sin resultatprognos.

Det amerikanska aluminiumbolaget Alcoa, som traditionsenligt var tidigt ute i rapportsäsongen, spår att efterfrågan på aluminium i år kommer att öka i den lägsta takten sedan finanskrisen.

Verkstadsbolag gick överlag tämligen svagt med nedgångar för SKF och Autoliv kring 1 procent. Bilsäkerhetsföretaget fick sänkt rekommendation av Pareto Securities till behåll.

Bättre gick det för mindre konjunkturkänsliga bolag som Swedbank Match och Tele2, vilka steg med närmare 1 procent.

Avanza sjönk 6,5 procent efter en lägre kvartalsvinst än väntat och en högre kostnadsguidning än tidigare.

"Trots att förväntansbilden kommit ned på sistone så lyckades inte Avanza infria dessa", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En oförändrad utdelning på 10:50 kronor per aktie föreslås. Det fanns viss förväntan om en höjning.

Isofol Medical meddelade "positiva resultat" från fas 1/2a studien i ISO-CC-005 hos patienter med metastaserande kolorektal cancer som har behandlats med arfolitixorin. Aktien var upp 2,6 procent efter att en initialt större uppgång hade dämpats.

Elbusstillverkaren Hybricon klättrade 123 procent efter att ha fått en order på sex bussar från Skellefteå i ett kontrakt där kunden har option på ytterligare sex bussar.

Bulten har fått sänkt rekommendation från Kepler Cheuvreux till behåll med nedjusterad riktkurs. Aktien tappade 2,2 procent.

Stora Enso har fått sänkt rekommendation från Jefferies till behåll. Aktien sjönk 1,4 procent.

Oasmia har hamnat på observationslistan i spåren av tvisten rörande bolaget. Oasmia-storägaren Per Arwidsson presenterade tidigare i veckan ett förslag till ny styrelse där hela den gamla styrelsen föreslås ersättas. Aktien var ned 3,7 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra upprepade sina långsiktiga finansiella mål inför torsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien var upp marginella 0,1 procent.

På Spotlight var det handelspremiär för det nybildade fastighetsbolaget Halmslätten som äger och förvaltar två logistikfastigheter. Aktien steg 2 procent jämfört med listningskursen 100 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -