Avanza delar ut 10,50 kronor/aktie

Q1 Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 111 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Väntat var 122 miljoner kronor, enligt Bloomberg News analytikerenkät med fyra till fem respondenter.

De totala intäkterna uppgick till 267 miljoner kronor. Där låg Bloombergs snittprognos på 269 miljoner.

Kvartalets nettoresultat var 95 miljoner kronor, väntat 98 miljoner kronor, eller 3:12 kronor per aktie.

En utdelning om 10:50 kronor per aktie föreslås för helåret 2018, mot en snittförväntan på 10:84 kronor.

Utdelningen motsvarar 82 procent av nettoresultatet om 12:73 kronor per aktie under 2018. Avanza siktar på att dela ut åtminstone 70 procent av varje års vinst.

Avanzas bedömer att den årliga kostnadsökningen kommer att ligga i intervallet 9-12 procent.

Det är ett högre spann än bankens tidigare guidning på 8-10 procent, enligt bankens bokslutskommuniké.

"För att ha flexibiliteten att tillvara framtida tillväxtmöjligheter genom att säkerställa innovation med tillräckligt antal medarbetare har vi breddat vår kostnadsguidning något till en årlig kostnadstillväxt på 9-12%. Budgeten för 2019 ligger på 10,5%", skriver Avanzas vd Rikard Josefson i rapporten.

"Samtidigt höjer vi vår långsiktiga ambition att sänka kostnaden per sparkrona från 0,20% till närmare 0,16%, med våra allra bästa internationella branschkollegor som riktmärke", fortsätter han.

Det totala kostnaderna låg på 155 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2018, mot 135 miljoner kronor i det tredje kvartalet samt 157 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2017.

Under helåret 2018 uppgick de totala kostnaderna till 594 miljoner kronor (535), en ökning om 11 procent. Avanza hade guidat för att kostnadstillväxten skulle landa på närmare 11 procent.

Avanza redovisar ett kurtagenetto om 111 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (122), efter 111 miljoner kronor även i det tredje kvartalet.

Snittkurtaget per affär var 32 kronor i det gångna kvartalet (33), efter 30 kronor under det tredje kvartalet.

Avanza har sedan tidigare släppt kund- flödes- och avslutsstatistik för månaderna oktober till december. Antalet affärer i snitt per dag hos nätbanken uppgick nådde i december, för första gången på fyra månader, inte över 100.000.

"Kvartalet kan minst sagt beskrivas som rörigt. Vi startade med hög aktivitet i oktober, även om börsen var sur, och sedan har oron spätts på ytterligare av fortsatt politisk osäkerhet, protektionism och Brexit. Dessa omständigheter skapade turbulens och väldigt otydliga signaler för kunderna att agera på", skriver Rikard Josefson i vd-ordet.

Han påpekar "att många tog ner risken i sina placeringar och ökade likviditeten" med tillägg att en "drastisk minskning av aktiviteten skedde under senare delen av kvartalet.

"Avanza har under kvartalet, trots marknadsförutsättningarna, haft en klart godkänd tillväxt i såväl nettoinflöde som i antal kunder", anser han samtidigt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -