Fondårets vinnare och förlorare

Fondkommentar Fondåret 2019 har börjat starkt och investerarsentimentet har förändrats betydligt jämfört med december månads börskollaps. Här är listan över vinnarna och förlorarna bland fonderna.

Investerarna välkomnar framstegen i handelskriget mellan USA och Kina tillsammans med en mer duvaktigt amerikansk centralbank, som nu lagt sig som en dämpande filt över fjolårets dollaruppgång.

Signalerna från de stundande handelssamtalen har tolkats positivt av marknaden. Och det är tydligt när man ser på avkastningen för Kinafonder som startat året med en uppgång på i genomsnitt 3 procent. Vilket är en stor kontrast mot fjolåret då de kinesiska börserna backade runt 20 procent i lokal valuta. Lägg till en valutaförsvagning mot kronan så blev det en riktigt sur historia.

Efter ett av de blodigaste kvartalen på flera år har investerarkollektivet ökat risken betydligt under årets första handelsdagar. Det ser man tydligt i oljepriset som efter en totalkollaps under årets fjärdekvartal, nu har rivstartat året med en tvåsiffrig uppgång.

Och vi ser nu tydliga tecken på att obligationsfonder som var dit kapitalet flockades under december, har fått lämna plats för betydligt hetare och mer riskfyllda bioteknikfonder och olika typer av tillväxtmarknadsfonder.

Huvuddelen av de globala börserna är på plus i början på året. Globalfonder har i genomsnitt avkastat drygt 3 procent sedan årsskiftet, vilket är i nivå med Stockholmsbörsen och de amerikanska börserna.

De riktiga fondvinnarna hör hemma på tillväxtmarknaderna när investerarna laddat riskbössan efter årsskiftet. Brasilien och de latinamerikanska börserna har stigit mest. Men även Kina och inte minst Moskvabörsen har rivstartat året med betydande uppgångar.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Det skiljer drygt 17 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det är riktigt mycket med tanke på den väldigt korta mätperioden.

Bland årets bästa presterande fonder hittar vi många med anknytning till tillväxtmarknaderna, men årets riktiga fondvinnare hittar vi bland bioteknikfonderna. Fondkategorin har enligt Morningstar stigit med i genomsnitt närmare 13 procent sedan årsskiftet.

Totalt hittar vi tre bioteknikfonder överst på vinnarlistan. Och halva topplistan är bioteknik eller närbesläktade hälsovårdsfonder.

Det är en tydlig revansch efter december då investerarna flydde risk och framförallt bioteknikaktier som hade sin sämsta månad på många år. Sektorindex för bioteknikaktier i USA backade över 12 procent, lite bättre klarade sig läkemedelssektorn med 9 procents nedgång och medicinteknikbolag med liknande nedgång.

Vi hittar även energifonden Schroder ISF Global Energy A Acc USD på vinnarlistan nu, den var högt upp på förlorarlistan förra månaden. Fonden som har ett fokus på medelstora energibolag har avkastat hela 12 procent.

Noble Energy

Bästa bidragen kommer från det Houston-baserade olje- och naturgasbolaget Noble Energy som stigit närmare 19 procent, följt av det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger med 14 procent

I spåren av ett stigande oljepris hittar vi flera energifonder och energirelaterade fonderna bland de fonder som startat året starkast. I vanlig ordning har Rysslandsfonder och Norgefonder gynnats av det stigande oljepriset. De fondkategorierna hittar vi precis utanför de fonder som startat året absolut bäst.

Den nya brasilianska presidenten Jair Bolsonaro hann inte mer än sväras in som president den första januari förrän börsen tog ett glädjeskutt. Den 63-årige kallas för Brasiliens Trump och har utlovat många nya reformer som finansmarknaden uppenbarligen gillar.

Brasiliansk real mot svenska kronan

Fondkategorin Brasilienfonder hos Morningstar är smal och innehåller endast fem fonder. Snittavkastningen är knappt 11 procent sedan årsskiftet. Högsta avkastning har UBS ES Brazil p-acc på 12,2 procent. Knappt halva avkastningen kommer från den brasilianska valutan som stigit mot kronan.

De två brasilianska bankerna Banco do Brasil och Bank Bradesco väger klart mest i fonden med knappt 10 procent vardera, mer än så kan de i princip inte väga. De har bidragit mest till fondens avkastning med uppgångar på 7 respektive 9 procent i lokal valuta.

Den brasilianska uppgången har smittat av sig positivt på latinamerikafonder som också hör till den fondkategorin som startat året bra, och har startat året med en nästan 10-procentig avkastning. MSCI Latinamerika index består till drygt 60 procent av brasilianska aktier och tillsammans med Mexiko börsen helt dominerande vilket oftast speglar fördelningen i aktivt förvaltade latinamerikafonder.

Bästa Latinamerikafond kommer från tillväxtmarknadsspecialisten Franklin Templeton. Deras fond Templeton Latin America har inlett året med en 11-procentig uppgång. Det är en koncentrerad fond med bara 30 innehav med en tydlig viktning mot storbolag och knappt 58 procent är investerat i brasilianska bolag.

Om temat på delar av fondvinnarlistan var revansch så är det sannolikt det motsatta som gäller för stora delar av fondförlorarlistan. På de fem översta platserna hittar vi Indienfonder som startat året på minus.

Men man ska ha i bakhuvudet att Indienfonder hade en mycket stark avkastning frånmitten av oktober fram till slutet av november. Och årets stora prisuppgång för oljepriset, gynnar inte Indien som är en av världens största nettoimportörer av olja.

Samtidigt som kinesiska aktier attraherat många investerare i starten på året så ser det ut som investerar kollektivet sålt Indien.

Enligt indienförvaltaren Gunnar Påhlson på Carnegie fonder så hör kinesiska aktier till Asiens billigast samtidigt som Bombaybörsen fortfarande värderas över sitt historiska snitt, vilket sannolikt är en anledning till länderrotationen.

På kort sikt kommer de indiska företagens rapporter för tredje kvartalet att styra utvecklingen på börsen. Men Gunnar Påhlson tror att investerarna kommer att vara avvaktande till indiska investeringar fram till det indiska valet i april. Frågan är om Narendra Modi och hans BJP-parti ska få förnyat förtroende och styra landet i fem år till.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -