Börsen idag: Positiv öppning väntas

Morgonrapport USA-börserna stängde igår på plus efter en stabil uppgång. Asienbörsernas utveckling var under morgonen av varierande karaktär.Ledande terminer indikerar en öppning uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna stärktes under gårdagen i spåren av brexitomröstningen i det brittiska parlamentet. Även stimulanspaketet för den kinesiska ekonomin låg under gårdagen i fokus. Breda S&P 500 var upp 1,1 procent, Nasdaq Composite ökade 1,7 procent och Dow Jones industriindex steg 0,7 procent.

På råvarufronten var det under gårdagen genomgående med gröna siffror. Både råoljan och basmetallerna stärktes. Både Brentoljan och WTI noterades upp 1,6 dollar per fat. Oljan handlas till 52,1 dollar per fat för WTI och 60,6 dollar per fat för Brentoljan.

Även basmetallerna gick bra under gårdagen. Tenn avancerade 0,7 procent och var därmed en av vinnarna. Bly var ett undantag från den i övrigt positivt utvecklingen på råvarumarknaden. Blypriset var ned 0,6 procent. Guldpriset var ned 2,0 dollar, detta ger ett guldpris på 1 289,4 dollar per uns.

Den sektor som under gårdagen gick bäst var kommunikation, sämst gick det för råvarusektorn. Bland de enskilda bolagen var Netflix en vinnare. Aktien var upp 6,5 procent efter att bolaget beslutat att höja abonnemangsavgifterna. Medicinteknikbolaget Boston Scientific klättrade 4,0 efter att det börjat spekuleras i att läkemedelsbolaget Johnson&Johnson kan vara på väg att lägga ett bud på bolaget. Microsoft steg 2,9 procent efter att Morgan Stanley höjt rekommendationen för aktien. Sämre gick det för däcktillverkaren Goodyear som backade 13,0 procent efter att ha vinstvarnat.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp en punkt till 2,7 procent.

I Asien var utvecklingen under morgonen blandad. Shanghai Composite var ned 0,1 procent, japanska Nikkei backade 0,6 procent och Hong Kong-baserade Hang Seng var upp 1,0 procent.  

På Stockholmsbörsen är det idag lugnt. Det vi ser under dagen är två extrastämor: Ripasso Energy (extra), ÅF (extra, ändrat datum från 10/1). I övrigt är det ont om förannonserade händelser.

Även på makrofronten är det idag relativt lugnt. Dagen inleds i London klockan 10.15 då Mark Carney, chef för den engelska centralbanken, talar om det ekonomiska läget. En kvart senare, klockan 10.30 redovisas Storbritanniens KPI för december. En mindre minskning väntas gentemot föregående månad. Dagen avslutas klockan 16.30 då EIA släpper statistik över de amerikanska råoljeinventarierna under den senaste veckan.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -