Teknik och EM när kapitalet ökar risken

Fonder De globala investerarna är fortsatt pessimistiska, men har nu börjat ta risk genom att köpa teknikaktier och tidigare ratade tillväxtmarknadsaktier. Det visar en färsk investerarenkät.

Om förra månadens tema var riskminimering genom den största rotationen någonsin från aktier till obligationer, så ser man nu slutet på det och kanske början på en omvänd rotation. I början på januari har investerarna börjat handla teknikaktier och tillväxtmarknadsaktier och sålt obligationer samt europeiska aktier.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 - 10 januari.

Att investerarsentimentet nått riktigt låga nivåer är tydligt. Hela 60 procent av de tillfrågade investerarna tror att den globala tillväxten och att bolagsvinsterna sjunker det närmaste året. Det är den sämsta siffran sedan juli 2008 och faktiskt sämre än synen i januari 2001, mitt under IT- kraschen.

"Investerare är fortsatt pessimistiska, vilket vi ser i tillväxt- och vinstförväntningar som fortsätter att minska även i januari. Samtidigt som de inte tror på någon djupare lågkonjunktur utan en stagnation och man har börjat prissätta ett mer duvaktigt Fed med brantare avkastningskurva", säger Michael Hartnett, chefstrateg Bofa Merrill Lynch, i en kommentar.

Michael Hartnett

Trots minskade förväntningar om lägre globaltillväxt och sämre vinstutveckling för börsbolagen, är det bara 14 procent av investerarkollektivet som tror på en recession under 2019. Och de tror mer på en stagnation under de två till tre kommande kvartalen.

Investerarna har ökat kassan marginellt till en nettokassa på 4,9 procent från 4,8 procent. Det är högre än snittet de senaste fem åren. Värt att notera är att de mer snabbfotade hedgefonderna har den lägsta bruttoexponeringen på åtta år. Bruttoexponering är summan av marknadsvärdet av fondens långa och korta aktiepositioner samt exponering via derivat i förhållande till fondförmögenheten. Det finns således kvar möjligheter att addera på mycket risk och innehav då hedgefonderna nu har relativt stor kassa och minskad belåning.

Nettokassan ses som en kontraindikator över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Pessimismen kring Eurozonen och de ekonomiska utsikterna är nu den lägsta på sju år. Det avspeglar sig i en låg allokeringen till europeiska aktier. Europeiska bilaktier är särskilt ratade och ligger på den lägsta nivån på åtta år. Totalt 40 procent av de tillfrågande fondförvaltarna är underviktade i bilaaktier.

Trots svagt investerarsentiment så börjar vissa börser se billiga ut. Och Tyskland är fortfarande den marknad som europeiska investerar föredrar att övervikta det närmaste året. Intressant att notera är att investerarsentimentet för spanska och svenska aktier har stigit mest.

Investerarna tycker fortfarande att Storbritannien fortfarande är den minst attraktiva börsen i Europa före Frankrike. Samtidigt som man ratar brittiska börsen så tycker man att det brittiska pundet hör till de mest köpvärda valutorna.

En viktig fråga under fjolåret var när den amerikanska 10-åringen börjar bli ett intressant alternativ som investering istället för aktier. Det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är en nedgång vilket kan härledas till att investerarnas syn på stigande inflation har sjunkit betänkligt under månaden. Det var faktiskt den näst högsta nedgången i inflationsförväntningarna någonsin efter rekordnedgången i oktober 2008.

Den amerikanska dollarn brukar vara definitionen på en säker bet så kallat ”safe heaven”. Men nu har just den amerikanska dollarn fortfarande första platsen på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Tidigare har vi hittat teknikbolagen FAANG+BAT överst på listan.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig. Det har varit det största hotet under i princip hela 2018. Men det är klart att under rådande vapenvila ser vi nu en minskning.  Andra potentiella risker är fortfarande att centralbankerna har skygglappar när de genomför kvantitativa minskningar. Oron för minskad kinesisktillväxt är ständigt här och har faktiskt ökat under månaden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -