Bästa betalkortet på utlandsresan

Privatekonomi När du använder ditt betal- eller kreditkort utomlands kan det bli dyrt med uttagsavgifter och valutapåslag. Placera listar de bästa korten för utlandsresan.

Placeras vinnare i förra årets genomgång över de mest förmånliga korten att packa med sig på utlandsresan, Coop-Mer, försämrar sina villkor från och med 5 mars i år.

Som enda kort på marknaden saknade kortet såväl valutapåslag, och uttagsavgift utomlands. Förmåner som lockat 50 000 svenskar till att skaffa kortet.

Det nya kortet har en valutaväxlingsavgift på 1,75 procent på aktuell kurs och 1,5 procent i kontantuttagsavgift, minst 35 kronor. Om du är en av dem som bor utomlands delar av året, och tidigare använt dig av Coop-kortet, gäller det alltså att se upp. Det kan bli en riktigt dyr historia om du handlar mycket med ditt kort.

Om du till exempel tar ut kontanter i en bankomat, går du från att inte ha betalat någon avgift alls, till att betala sammanlagt 3,25 procent i växlingsavgift och uttagsavgift. Tar du ut 5 000 kronor kontant, blir det alltså en avgift på 162 kronor.

Årsavgiften är dock lägre, 295 kronor jämfört med tidigare 348 kronor, men istället har en årlig avgift på 95 kronor tillförts på extrakortet, som tidigare var kostnadsfritt.

Om ni är två i hushållet, och behöver varsitt kort, blir årsavgiften därmed 42 kronor dyrare.

Tidigare gavs kortet ut av MedMera Bank, men Coop har nu valt att byta kortutgivare till Entercard, därmed förändringarna. Coop försvarar bytet med att Entercard har ett modernt användarvänligt och konkurrenskraftigt kort.

”Entercard som är en större aktör har också betydligt större möjligheter till att utveckla nya tjänster och funktionalitet. Redan nu vid bytet kommer nyheter som e-faktura och kontaktlös betalning, något som varit efterfrågat bland våra kunder”, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Tobias Rydergren förklarar att en annan fördel med det nya kortet, för utlandsresenären, är att den befintliga reseförsäkringen utökas så att den förutom resenärens familj även omfattar upp till tre medresenärer.

Sammanfattningsvis så tycker dock inte Placera att fördelarna väger upp nackdelarna. Jämfört med andra kort med liknande poängsystem är det nya Coop Mer-kortet dyrt.

I vår jämförelse, har vi främst tittat på, och jämfört kortens avgifter vid utlandsresan. Vi tycker att det viktigaste är att valutaväxlingspåslaget är lågt, eller noll, eftersom det oftast går att betala med kortet, utan att behöva ta ut kontanter.

Enkelt förklarat så kan man säga att för varje tusenlapp som du handlar med utomlands får du betala 20 kronor i valutapåslag om kortets avgift är två procent.

Oftast så har dock korten med högre avgifter bättre erbjudanden och förmåner, till exempel vip-behandlingar på flygresan, uppgraderingar under resan, reseförsäkringar, poängsystem och så vidare. Om du handlar på kredit är det viktigt att titta på nivån för högsta kredit, och ränta. Fundera över vad som är viktigast för dig, eller kombinera flera kort.

En ny utmanare på kortmarknaden är Klarnas betalkort, Klarna-kortet, som varken har valutaväxlingspåslag eller årsavgift. Men, det går inte att göra kontantuttag med kortet vilket är en klar nackdel för utlandsresenären. Reseförsäkringar, rabatter eller andra förmåner ingår inte heller.

Forex kreditkort har inte heller någon växlingsavgift. Däremot är uttagsavgiften förhållandevis hög på två procent, men bara inom EU. Utanför EU utgår ingen uttagsavgift. Årsavgiften är 225 kronor.

ICA Bankkort Plus har inga uttagsavgifter, men ett valutaväxlingspåslag vid köp/uttag i utländsk valuta på 1,25 procent. Årsavgiften är 324 kronor.

Bank Norwegian kreditkort kvalificerar sig också i toppen. Kortet har ingen årsavgift och ingen uttagsavgift. Men ett valutapåslag på 1,75 procent.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -