Het medicinteknik till Listan

Heta Listan Året invigs med en ny kandidat. Trots en kraftig uppstuds är den långa trenden på Stockholmsbörsen är fortfarande negativ. Så ta det varsamt och spara lite på krutet.

Efter en snabb uppgång på Stockholmsbörsen ser riskviljan åtminstone tillfälligt ut att vara tillbaka i aktiemarknaden. Kanske är det för tidigt att ropa hej.

Hopp om en lösning på handelskriget och mer duvaktiga besked från amerikanska Federal Reserv var katalysatorn för uppgången globalt.

Investerare med fokus på vinstestimat och fundamentala räkneövningar har mer att hoppas på, då aktiekurserna för de svenska storbolagen kommit ned mer än estimaten.  

Även om vinsterna krymper något i år är det långt ifrån någon kris som analytikerna beskriver i sina Excel-ark. P/e-talen är i relation i ett historiskt perspektiv därför låga på många håll. Men är det inte precis så det borde vara vid en börstopp?

Tekniskt sett är faran inte över, vilket också var gårdagens tema när grafgurun Johnny Thorsells delade med sig av sin uppdaterade tekniska utblick.

De största intradagsuppgångarna sker i björnmarknader. Det är inte sunt med så stora svängningar som vi sett i veckan. Och den positiva rekylen i Storbolagsindex (OMXS30) har snart nått upp till vad jag anser vara en rimlig nivå för en negativ vändning - om björnen fortsatt ska slå ned på aktiemarknaden.

(De röda linjerna är de tekniska motstånd jag ser)

Fortsätter vi på det tekniska spåret; innan en varaktig vändning på aktiemarknaden bör vi få se volatiliteten stiga ytterligare under en period, enligt skolboken.

Det bör bildas en bas, en botten, att bygga vidare uppgång ifrån. Nedgången i Stockholm har pågått i fyra månader. En bottenformation bör då åtminstone formas under ett par veckor.

En bottenformation enligt den klassiska tekniska analysen har samma karakteristika som en börstopp fast med en viktig skillnad. Både toppar och bottnar beskrivs som perioder med hög volatilitet – på toppen utan högre kursnoteringar. Och på botten utan nya bottennivåer. Se nedan tre exempel på historiska vändpunkter och hur de sett ut.

(Grafen visar bottenformationen från vändningen 2016)

(Grafen visar bottenformationen från vändningen 2009)

(Grafen visar bottenformationen från vändningen 2006)

Å andra sidan, börsedimentet har på nolltid vänt till att vara nattsvart. Trots att situationen faktiskt inte är så blodig i verkligheten (än så länge i alla fall).  Det kan vara en kontraindikator på att börsen istället just nu vädrar morgonluft. Exakt motsatt var situationen på toppen i höstas, då var alla positiva.

Gratulerar säger jag till er som fångade denna uppåtgående rekyl. Jag är fortfarande försiktigt när det kommer till nya affärsförslag inom den korta tidshorisont som gäller på listan och de faktum att börsen redan stigit fyra raka handelsdagar i rad.

På listan ryms bara ett aktivt affärsförslag. Vår satsning på guld har inte rört sig nämnvärt sedan förra veckan.

Även i en sämre aktiemarknad går det att hitta positiva trender. En aktie tar jag med mig som nya kandidater till veckans publicering.

Vitrolife

Trigger 154,00 Stop loss 143,70

Medicinteknikbolaget Vitrolife har fyrfaldigats i värde de senaste tre åren och framgångarna på börsen är inte omotiverade. Omsättningen har stigit med i snitt 20 procent per år de senaste fem åren och under samma period har vinsten per aktie ökat med 55 procent i genomsnitt.

Bolaget är noterat i Sverige men merparten av försäljningen sker utanför landets gränser. Det innebär att en svag svensk krona varit en fördel.

Produkterna finns i dagsläget på 110 marknader. Lokal närvaro har bolaget på cirka 20 av dessa. Försäljningen uppgår till 1,1 miljarder kronor över rullande tolv månader.

Vitrolife sysslar främst med fertilitetsbehandling. Produktkatalogen innefattar allt från näringslösningar till medicinska instrument. Bland annat lösningar för provrörsbefruktning.

Produkterna klassas som medicinteknik och inte som läkemedel, vilket innebär att processerna för att få ut produkterna på marknaden är betydligt kortare.

Barnlöshet är ett stort problem. Ungefär 10 procent av alla par i fertil ålder har svårigheter att bli gravida. En av anledningarna till att det är en allt högre ålder bland förstföderskor framförallt i västvärlden. Sedan 80-talet har snittåldern stigit stadigt, enligt analysfirman Introduce.  

Den trenden förväntas fortgå, då även framtida generationer antas vilja förverkliga sig själva, studera, göra karriär och upptäcka världen innan det blivit dags att bilda familj.

Värderingen på Vitrolife är hög (P/e 50), vilket är att förväntat i ett bolag som så länge skördat stora framgångar. Att bolaget lyckats bibehålla goda marginaler (ebit-marginal cirka 35 procent) under tillväxtresan är heller ingen nackdel. Balansräkning är stark med en nettokassa kring 500 Mkr.

Få analytiker följer bolaget. Kollegorna på Börsveckan har gjort en prognos för 2019 i ett hyfsat färskt nummer. I den prognosen förväntas den goda tillväxten hålla i sig även under innevarande år, vilket motsvarar en omsättningsökning kring 20 procent över estimatet för 2018.  Vinsten stiger i deras analys under samma tid med ytterligare 13 procent. Det innebär en förväntad vinst per aktie på 3,43 kronor.

Heta Listan gillar den stigande trenden i aktien och det faktum att medicinteknikbolagen generellt sett klarat stormarna på börsen mycket bra. Köp aktien om den stiger över 154,00 kronor och sätt stopp vid 143,70 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -