Bästa hedgefonderna 2018

Fondkommentar Placera har hittat vinnarna bland hedgefonderna, som trotsat det tuffa marknadsklimatet och levererat en stark avkastning 2018. Tre hedgefonder sticker ut med tvåsiffrig avkastning.

2018 har varit ett av de tuffaste åren på länge för hedgefondsindustrin. Enligt statistik från Hedge Fund Research som beräknar globalt hedgefondsindex har indexet backat med sju procent 2018, mätt i amerikanska dollar. Det är den lägsta avkastningen sedan 2011.

Den nordiska motsvarigheten NHX Composite index, som beräknas av Hedge Nordic, har lyckats bättre och backat drygt 3,3 procent.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se på fondvinnarna för 2018. Jag har tidigare skrivit om förlorarfonderna i artikeln Nattsvart år för hedgefonder. Men man kan konstatera att det skiljer över 50 procentenheter i avkastning mellan den bästa och den sämsta fonden 2018. Det är en extremt stor differens.

Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivåer. Det finns lång/kort aktiehedgefonder med fokus på nordiska småbolag till och de som investerar i tillväxtmarknadsländer.

Tre fonder har lyckats med bedriften att leverera tvåsiffrig avkastning. Vilket får anses som mycket bra då 2018 snitt hedgefonden levererade minus avkastning.

Överst på vinnarlistan hittar vi BSF Emerging Markets Absolut Return med en avkastning på 23 procent. Det är en hedgefond från världens största kapital förvaltare Blackrock, med en risknivå enligt Morningstar på 4 vilket motsvarat en medelrisk.

Fonden inriktar sig på aktier inom tillväxtmarknaderna och det har varit gynnsamt under 2018. Fonden tar tillbaka förlorad mark, 2017 backade fonden drygt 16 procent. Fonden har 50 långa placeringar och runt 35 korta innehav. Drygt 21 procent är placerat i Kina. Ryssland är den nästa största marknaden på knappt 11 procent.

De största innehaven är den ryska storbanken Sberbank på 4,6 procent av fondens värde, följt av Sydkoreanska teknikgiganten Samsung Electronics med 4 procent. Men det är det brasilianska energibolaget Petrobras som stigit mest av fondens långa innehav med sina 23 procent.

Fonden har investerat mest i telekommunikationsbolag, följt av tekniksektorn. Fonden är nettokort i både hälsovårdsbolag och dagligvarubolag.

Max Mitteregger som framgångsrikt förvaltar lång/kort-hedgefonden Gladiator har lyckats riktigt bra 2018. Fonden har en fokuserad portfölj som i huvudsak placerar i norden och flera av de stora innehaven är svenska bolag. Bland fondens långa vinnaraktier i Gladiator hittar vi SOBI-aktien som steg drygt 70 procent.

I fonden finns även svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides som steg 64 procent. Gladiator investerade i Oncopeptides vid bolagets börsintroduktion i februari 2017. Aktien har stigit med hela 200 procent sedan dess.

De största korta positiva bidragsgivarna 2018 var sålda indexterminer på OMXS30 samt innehavda säljoptioner på OMXS30-index.

Värt att notera är att fonden är stängd för nya insättningar sedan i december 2018. Syftet med beslutet var att begränsa det kapital som ska förvaltas, för att säkerställa en optimal förvaltning av fondens kapital i andelsägarnas intresse.

Tredje bästa hedgefond är Amundi Fds Absolute Vol Wld Eqs AU-C. Fonden har den högsta risken av toppfonderna med en standardavvikelse på drygt 12 procent. Avkastningen landade på knappt 13 procent mätt i svenska kronor.

Det är sedan ett hopp ner till nästa fond som är den relativt nystartade hedgefond Adrigo Small & Midcap L/S. Det är en lång/kort hedgefond med småbolagsfokus. Fondens avkastning landade på 8,7 procent.

De största bidragsgivarna av de långa innehaven under året var enligt förvaltaren Staffan Östlin läkemedelstillverkaren Recipharm som varit fondens största innehav på mellan 8 till 11 procent av fondens värde. Men den aktie som gått starkast är den norska landbaserade laxodlaren Atlantic Sapphire som steg 45 procent under 2018. Aktien hör till fondens fem största innehav och noterades på Oslobörsen så sent som den 15 maj i fjol.

Staffan Östlin säger att fonden är minst lika aktiv på den korta sida, vilket gör att man föredrar att blanka enskilda innehav istället för aktieindex. Bästa bidrag till fondens årsavkastning bland kortningarna gav de danska aktierna Ambu och William Demant Holding.

Bodenholm One som ägs till 40 procent av det stora hedgefondshuset Brummer Partners, lyckades bra under fjolåret. Fonden är en så kallad lågbetafond vilket betyder att den är mindre volatil än traditionella aktiefonder. Fonden som funnits sedan 2015 har ungefär lika många långa positioner som man har blankningspositioner. 2017 blev man utnämnd till Europas bästa hedgefond.

Under 2018 var man framgångsrik med blankningen i den norska sportkedjan XXL som tappade över 60 procent i värde. Bland de långa innehaven utmärkte sig Kambi Group som dubblades i värde under fjolåret.

Längre ner på listan hittar vi två hedgefonder från hedgefondshuset Atlant Fonder, som har haft ett gynnsamt år. Bäst avkastning av dem har Atlant Protect.

Det är en aktivt förvaltad hedgefond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Fonden eftersträvar att leverera en god absolutavkastning med en låg korrelation med den svenska aktiemarknaden.

Fonden är fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. Precis det den lyckats med under 2018.

Enligt förvaltaren Taner Pikdöken så kommer bidraget till avkastningen specifikt från kortsidan. Det störst bidraget till fondens avkastning kommit från olika derivat och optionsstrategier mot Stockholmsbörsen. Bulken är säljoptioner på index. Fonden är alltid kort mot börsen men i olika nivåer.

Systerfonden Atlant Opportunity har nästan lika hög avkastning under 2018. Här har fonden tjänat pengar på derivatstrategier mot börsindex. Även klädbolaget Hennes & Mauritz har bidragit till fondens avkastning. Men den största delen av avkastningen kommer från krediter på hela 3,5 procent, genom att man har derivatstrategi som gör att fonden tjänat pengar när räntorna på företagsobligationer stiger.

Det är intressant att notera att de svenska hedgefondsvinnarna 2018, varit duktiga på att skapa avkastning både på sina långa innehav såväl som i sina val av kortningar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -