Nattsvart år för hedgefonder

Fondkommentar 2018 var ett tufft år för de flesta finansiella tillgångsslag. Hedgefonder, som ska klara av börsoro, hade den sämsta avkastningen på flera år. Det visar Placeras genomgång som listat de hedgefonder som haft ett extra jobbigt år.

Fjolåret började med en stark uppgång för aktier i ett enormt januarirally som eldats på av en amerikansk skattereform och goda utsikter för världsekonomin. Det förbyttes snabbt till inflations- och ränteoro i februari med stigande amerikanska räntor som resultat.

Längre in på året eskalerade handelskonflikten mellan USA och Kina, som skapat en svagare kinesisk tillväxt än förväntat. Lägg där till en tydlig avmattning i euroområdet med ökade geopolitiska spänningar bestående av Brexit-avtal, italiensk budgetpolitik och en nära kollaps i tyskbilindustri-aktier. De många oroshärdarna har fått volatiliteten på världens börser att hitta tillbaka efter flera års frånvaro.

Det visade sig bli en riktigt giftig cocktail, som sänkt de flesta globala börser, fått råvaror med oljan spetsen att sjunka och flertalet ränteplaceringar att backa under året. Inte minst 2017 års investerarfavorit, kryptovalutan Bitcoin, punkterades under året och backade runt 80 procent.

Listan för tillgångsslag som är plus under 2018 är kort. Vi hittar bland annat den amerikanska dollarn och korta amerikanska räntepapper som årets bästa affärer.

De globala investerarfavoriterna BAT- och FAANG-bolagen som består av kinesiska- och amerikanska teknikjättar, fick en tydlig motvind 2018 efter flera år med enorma kursuppgångar. Apple som var första bolag att nå drömgränsen 1 000 miljarder dollar i marknadsvärde i början på september, slutade året med en nedgång på knappt 7 procent och tappade hela 32 procent efter toppnoteringen.

Med facit i hand förstår man att många fondförvaltare har haft det tufft och svårt att generera positiv avkastning under 2018.

Men det finns en fondkategori som brukar klara sig bättre i orostider och det är hedgefonder. De brukar ha låg samvariation med börsernas utveckling, de kan tjäna pengar även i nedåtgående marknader och har betydligt friare investeringsmandat.

De kan leta investeringar bland olika tillgångsslag som aktier, räntor, valutor och råvaror. Och inte minst så kan de tjäna pengar på en nedåtgående finansmarknad, då de kan sälja tillgångsslag som exempelvis aktier och råvaror de inte äger och köpa tillbaka dem till ett lägre pris och lämna tillbaka det till ägaren med vinst.

Det innebär i teorin att hedgefonder kan stiga när börserna och råvaror sjunker i värde. Men trots friare investeringsmöjligheterna, ser det ut som de flesta hedgefonder slutade 2018 på minus. Det visar Nordic Hedge Index, som speglar den nordiska hedgefondsmarknadens avkastning. Deras bredaste index som följer många olika hedgefondsstrategier, NHX Composite, är ner 3,6 procent under 2018.

Men de nordiska hedgefonderna har som grupp faktiskt klarat sig bättre än den globala motsvarigheten. Det globala hedgefondsindexet HFRX Global Hedge Fund Index backade närmare 7 procent 2018.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se på 2018 års avkastningen. Det är tydligt att många hedgefonder har hamnat fel i gungan och tappat mycket kapital.

Listan över de största förlorarna innehåller hedgefonder med helt olika investeringsstrategier. Vi hittar flera lång/kort-hedgefonder, multistrategi-hedgefonder som investerar brett och inte minst några trendföljande CTA-hedgefonder, som brukar gynnas av oroliga finansmarknader.

CTA-hedgefonder följer tydliga trender på finansmarknaderna och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar tydligt upp och säljer när trenden är tydligt ner. Oftast fungerar fonderna som bäst när aktiemarknaden eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

Överst på förlorarlistan hittar en trendföljande CTA-hedgefond, som verkligen har haft trenderna emot sig under 2018. CTA-hedgefonden RPM Galaxy, som använder sig av ett mindre antal väletablerade CTA:s och domineras av trendföljande förvaltare tappade hela 25,4 procent under 2018.

I en kommentar till Placera säger fondbolaget att frånvaron av uthålliga pristrender tillsammans med de plötsliga och kraftiga vändningarna av de trender som trots allt existerat under året, skapade en ovanligt svår marknadsmiljö för CTA:s och speciellt för trendföljare. Under året var det främst två månader, februari och oktober som stack ut och bidrog med stora kursfall för fonden. I huvudsak var det stora långa aktiepositioner som gjorde att fonden förlorade mycket pengar under de två enskilda månaderna.

Näst sämst avkastning har Rhenman Global Opportunities L/S, en aktivt förvaltad lång/kort aktiefond som investerar i alla sektorer på global basis. Fonden backade drygt 23 procent under fjolåret. Särskilt tungt var det under december då fonden tappade nästan 13 procent i värde.

Det var främst aktier inom bank, hälso- och sjukvård samt industriföretag som bidrog mest negativt under december. Fondens långa positioner gav ett negativt bidrag med minus 13,3 procent, medan kortpositionerna bidrog med 0,5 procent.

Vi hittar månadens starkaste bidragsgivare bland flera korta positioner i de amerikanska teknikbolagen, Amazon, Tesla och Netflix. Alla tre bolagen föll under månaden. Det japanska teknikkonglomeratet Softbank var det portföljbolag som gav mest negativt bidrag till utvecklingen i december.

Fondens största långa innehav, det schweiziska läkemedelsbolaget Roche, backade 7 procent i december. Men 2018 års totalavkastning blev en uppgång på en procent inräknat årets utdelning. Energibolaget Exxon Mobil som är fonden nästa största långa bolag hade ett betydligt tuffare år. Aktien backade hela 15 procent 2018, vilket är ytterligare en förklaring till fondens svaga utveckling.

Det är många hedgefonder som under 2018 upplevt sitt tuffaste år hittills. En av dem är Catella Nordics L/S som summerade året med en nedgång på knappt 14 procent. Fonden investerar i nordiska företag och historisk har de gjort det bra fram till oktober i år då fonden tappade hela 7,5 procent. Det följdes av en större nedgång i november på 9,4 procent, fonden sämsta månad någonsin.

Fondens långa exponeringar i cykliska bolag inom energi, industri och material har under hösten tappat mycket i värde. En av fondens stora innehav under 2018 var det finska verkstadsbolaget Outotec som under oktober tappade hela 39 procent och mer än halverade sitt bolagsvärde under 2018.

Bland förlorarfonderna hittar vi även två multistrategifonder. Multistrategi är hedgefonder som oftast har lägre risk då de som namnet antyder investerar i en portfölj av olika hedgefonder med olika investeringsstrategier. Men trots den stora riskspridningen har både OPM Absolute Managers och Länsförsäkringar Multistrategi letat sig in på listan över förlorarfonder med nedgångar på runt 8 procent för 2018.

Som för många andra hedgefondsförvaltare så är det oktober och november som varit de svagaste månaderna. Hos fonden OPM Absolute Managers tappade alla sju underliggande fonder i värde under novembermånad. Bästa fond backade 0,5 procent. I en kommentar säger förvaltaren Martin Alm att ”Hedgefonder hade fortsatt svårt med de kraftiga skiftena och att fokus flyttas mellan olika extrema scenarier.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -