Behöver du en sjukvårdsförsäkring?

Privatekonomi Allt fler väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som en extra trygghet vid sjukdom. Men vad får vi egentligen för pengarna?

Genom skattsedeln har vi rätt till vård när vi blir sjuka och ekonomisk ersättning om vi inte kan arbeta. Men allt fler väljer att betala för att få vård snabbare, eller för att få högre ersättning.

Sjukvårdsförsäkringar ökar i snabbast takt av de privata sjukförsäkringarna. Omkring 640 000 svenskar hade en sjukvårdsförsäkring i slutet av 2017, enligt Svensk Försäkring, vilket var en ökning med omkring fem procent sedan året före.

En sjukvårdsförsäkring handlar, till skillnad från en sjukförsäkring, inte om ekonomisk ersättning, det är en försäkring som garanterar att du ska få snabb vård om du blir sjuk och till exempel behöver träffa en specialist, eller opereras.

Med försäkringen får du tillgång till privat vård och behöver inte vänta i landstingets vårdkö. Den ger också tillgång till sjukvårdsrådgivning, vårdplanering, rehabilitering och förebyggande insatser.

”En sjukvårdsförsäkring ger en extra trygghet i att man vet att man får vård snabbt när man behöver det. Den är också viktig för arbetsgivaren som känner en trygghet i att ha uppfyllt sitt arbetsgivaransvar och att personal som av olika skäl blir sjuk återkommer i arbete så fort som möjligt”, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.

Eva Erlandsson

Med en sjukvårdsförsäkring får du normalt garanterat besök hos en specialist inom sju arbetsdagar, och operation inom 21 dagar, med variation mellan olika försäkringsbolag.

Det kan jämföras med om du inte har en sjukvårdsförsäkring. Både möte med specialist och operation garanteras då istället inom 90 dagar enligt vårdgarantin som gäller enligt lag.

Väntetiderna för besök hos en specialist varierar dock mellan olika landsting och beroende på diagnos. Det betyder också att värdet av att ha en sjukvårdsförsäkring kan anses skilja sig åt beroende på var du bor.

Placeras kartläggning visar att rikssnittet för när en patient får träffa en specialist inom de utlovade 90 dagarna ligger på 84 procent. Längst väntetider finns i Jämtland Härjedalen, Västernorrland och Gävleborg. Och kortast väntetider finns i Stockholm, Gotland och Östergötland.

Beroende på omfattning på sjukförsäkringen och din ålder, varierar prislappen. Om du väljer en grundförsäkring är kostnaden som lägst runt 130 kronor per månad, och som högst omkring 2 600 kronor per månad.

Du får också betala en självrisk när du väljer någon av försäkringsbolagens Bas-varianter som är billigast.

Här nedan är en sammanställning över några av de största försäkringsbolagen som erbjuder sjukvårdsförsäkring. Vi har valt att jämföra bolagens Bas-alternativ. Priserna varierar beroende på din ålder.

Bolag Specialist Operation Kr/månad Självrisk Ersättning om mål inte uppfylls
           
Folksam 5 dagar 21 dagar 132 -538 kr  700 kr 500 kr per dag-max 30 dagar
           
Trygg Hansa 6 dagar 14 dagar 274 -1 158 kr 500 kr 1500 kr per dag-max 30 dagar
           
If 14 dagar 14 dagar 362 -2653 kr 500 kr 3000 kr efter 14 dagar. 20000 kr efter 30 dagar
           
Länsförsäkringar 7 dagar 21 dagar 341 -1 940 kr 750 kr 1 000 kr per dygn. Max 1 prisbasbelopp.
           
Skandia 7 dagar 20 dagar 239 - 2 688 kr 600 kr 300 kr per dag-max 30 dagar.

 

Om du funderar över att teckna en sjukvårdsförsäkring, tänk på det här:

Kolla upp om du redan har en försäkring genom din arbetsgivare. Omkring 70 procent av alla sjukvårdsförsäkringar betalas av Sveriges arbetsgivare.

Men en sjukvårdsförsäkring går också att köpa som en individuell försäkring hos ett försäkringsbolag, eller som en gruppförsäkring genom arbetsgivaren, ett fackförbund eller andra organisationer.

Kontrollera försäkringens innehåll noga. Särskilda sjukdomar och diagnoser omfattas inte alltid. Det kan också vara så att försäkringen inte gäller vid sjukdomar eller olycksfallsskada som du haft symtom från eller fått vård för innan försäkringen började gälla. Vissa försäkringar gäller dock för sjukdomar som du varit symtomfri från under ett visst antal år.

Komplikationer vid graviditet, förlossning, abort och likande omfattas sällan.

Skador vid olika idrotter, till exempel kampsport och boxning, omfattas oftast inte.

Om du bor utomlands under en längre tid gäller inte försäkringen.

Kontrollera försäkringens tidsgaranti, alltså när du garanteras att få träffa en specialist eller bli opererad. Hur stor är kompensationen om ditt försäkringsbolag inte kan uppfylla kraven.

Kolla upp vad självrisken ligger på, alltså den del av kostnaden du själv får stå för.

Kontrollera storleken på det maximala försäkringsbeloppet som täcker dina vårdkostnader.

Sjukförsäkring i korta drag

Sjukvårdsförsäkringen handlar, till skillnad från en sjukförsäkring, inte om ekonomisk ersättning, utan om att få snabbare vård, och fungerar som ett komplement till den offentliga skattefinansierade vården som vi får genom landstinget.

Alla som har en sjukvårdsförsäkring står i en egen kö, separerad från landstingets kö. Vården ges av privata vårdgivare som försäkringsbolagen har avtal med, och behandlas generellt inte av personal anställda hos landstinget.

Försäkringsbolagen samarbetar med privata vårdgivare runt om i Sverige. Antalet vårdgivare varierar mellan olika försäkringsbolag men burkar ligga på runt 1 000 – 2 000 vårdgivare.

Undantaget är om du har behov av högspecialistvård som bara finns på Sveriges storsjukhus. Då får även du som har en sjukvårdsförsäkring din vård utförd av landstinget, men utan förtur.

Den 1 juli 2018 ändrades Hälso- och sjukvårdslagen och då ersatte högspecialiserad vård den tidigare rikssjukvården. Här kan du läsa mer om vad som räknas som högspecialiserad vård.

De privata vårdgivarna tar även emot landstingspatienter, och de går alltid först, enligt lag. Därefter tas försäkringspatienter emot, i mån av plats.

Av dem som väljer att teckna en privat sjukvårdsförsäkring på egen hand, är den vanligaste anledningen att man inte är nöjd med den vård som man får genom landstinget, och att belastningen på primärvården ökat de senaste åren, uppger Sveriges kommuner och landsting.

Sjukvårdsförsäkringen är allra vanligast bland låg-och medelinkomsttagare. Mer än hälften har en månadslön, före skatt, under 37 000 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -