Riskaptiten är tillbaka - rysare på fredag

Makroveckan En ”mjuk” Powell, stark amerikansk arbetsmarknad och kinesiska lättnader har gett riskaptiten en skjuts i inledningen av 2019. I veckan väntar viktiga inflations- och konjunktursignaler samt högintressanta centralbanksprotokoll.

Riskaptiten på finansmarknaden ser ut att ha återvänt i inledningen av 2019. Den svenska börsen steg med 1,8 procent under veckan som gick medan den amerikanska börsen mäktade med en uppgång på 1,9 procent efter en riktig tjurrusning under fredagen.

Orsakerna till bättre riskvilja är flera.

Att de amerikanska arbetsmarknadssiffror för december var betydligt starkare än väntat bidrog till att minska oron kring den amerikanska konjunkturen. Dessutom ”lovade” Fed-chefen Jerome Powell, i ett uppmärksammat tal, att framöver vara mer uppmärksam på marknadens signaler samtidigt som han tonade ner riskerna för en konjunkturnedgång. Och slutligen så lättade den kinesiska centralbanken på bankernas kassakrav under fredagen.

Att delar av den amerikanska statsapparaten håller fortsatt stängt tas dessutom emot med visst jämnmod av marknaden och det ryktas om att demokraterna och president Trump närmar sig en lösning. Även om tonläget mellan parterna är fortsatt hårt.

Den här veckan inleder dessutom Kina och USA nya förhandlingar i handelsfrågan och många räknar med att decemberfallet på börsen och lite svagare konjunktursignaler ska göra länderna lite mer kompromissvilliga.

I veckan för övrigt får vi bland annat viktiga konjunktur- och inflationssignaler samt några högintressanta centralbanksprotokoll.

På måndag är det främst det viktiga amerikanska inköpschefsindexet som retar aptiten. Då får mer kött på benen vad avser den amerikanska konjunkturutvecklingen. Tjänstesektorn är ju egentligen en mycket viktigare sektor för amerikansk ekonomi i stort än industrin.

Det följs av tisdagens konjunkturbarometer för EMU-området, som tidigare visat på hygglig konjunkturutvecklingen även om trenden varit nedåtriktad.

På onsdag publicerar såväl Riksbanken som den amerikanska centralbanken protokollen från sina senaste penningpolitiska möten. Högintressanta mot bakgrund av att bägge bankerna höjde räntan i december, trots den finansiella turbulensen.

Veckan avslutas med amerikanska inflationssiffror för december. Nu när marknaden börjat spela ner risken för nya räntehöjningar från Federal Reserve kan det här bli en lite rysare. Lönetrycket i amerikansk ekonomi stiger ju trots allt och någonstans ska ju det sippra ut. 

Måndag

Mest nyfikna är vi på det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn. Ett förhållandevis svagt industriindex utlöste ju viss panik på börsen men starka arbetsmarknadssiffror vände på steken mot slutet av veckan. Så det kan bli lite rörelser även efter tjänsteindexet som väntas backa något, men från en hög nivå. Investerarförtroendet i EMU-området kan ha fått sig en liten knäck efter en stökig börsutveckling.

Tisdag

Barometerindikatorn i EMU-området lär ha sjunkit en aning men fortfarande visa på en betydligt bättre konjunkturutveckling än svaga inköpschefsindex. Möjligt kan det gjuta lite mod i investerarkollektivet. Fortsatt stort handelsunderskott i USA är att räkna med och kanske kan det föranleda ett ilsket twitter från president Trump.

Onsdag

Riksbanken publicerar protokollet från det senaste penningpolitiska mötet och det blir intressant att se hur riksbanksledningen resonerade när man kom fram till beslutet att höja räntan. Än mer intressant läsningen blir protokollet från den amerikanska centralbankens möte. Inte minst lär analytikerna lägga fokus på hur räntekommittén resonerade kring vilket hänsyn som borde tas till den finansiella turbulens som föregick beslutet att ändå höja räntan. Viktigt inför de penningpolitiska mötena i inledningen av 2019.

Torsdag

Den kinesiska inflationen lär ha dämpats i december vilket ger centralbanken utrymme att agera ytterligare om tillväxten skulle fortsätta att dämpas. SCB:s hårda siffror över industriproduktion och orderingång kan kanske sprida lite ljus över utvecklingen för svensk industri. Indikatorer som inköpschefsindex och konjunkturbarometer har ju spretat en aning under de senaste månaderna, där framför allt barometern pekat mot närmast urstark industrikonjunktur.

Fredag

Veckan avslutas med siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och amerikanska inflationssiffror för december. Håll ett vakande öga på inflationssiffrorna där ett högt utfall säkerligen skulle kunna bidra till ökad ränteoro, även om man på finansmarknaden verkligen spelat ner riskerna för ytterligare räntehöjningar i närtid. Kanske lite väl mycket?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -