Heta Listan: Stänger böckerna för 2018

Heta Listan Ett volatilt börsår är slut. Fullträffar och misslyckande samsas i årssamanställningen av affärsförslagen på Heta listan. En förändring av handelsmodellen halvvägs igenom året har gett positiv effekt på resultaten.

Tricket med trendföljande handelsmodeller som Heta Listans är att så tidigt som möjligt kliva på redan etablerade trender i aktiemarknaden. 

Men visst har det hänt att listan också träffat den absoluta toppen. Vid den här typen av investeringar, då trenden styr mer än den fundamental värderingen, är det något att räkna med vid ett fåtal tillfällen. 

Inte sällan har sökandet efter heta aktier lett oss till hela sektorer med luft under vingarna, vilket resulterat i flera affärskandidater inom samma genre. 

I år har listans bästa förslag varit bolag som sysslat med nya betalningslösningar, amerikansk retail i revansch och norsk oljeservice. Vid ett par tillfällen har trenden också lett oss till de norska laxproducenterna. 

De bästa affärsförslagen i fjol var: PGS (+29%), Macy’s (+26%) och Devport (+19,4%).

Historiskt sett har relationen mellan lyckade och misslyckade affärsförslag varit ungefär femtio-femtio. Det är vad man kan förvänta då modellen använder en snäv stop loss på ungefär 5 procent, vilket snabbt triggar mindre förluster ifall aktievalen går åt fel håll. 

I fjol var relationen dock inte lika bra. Enklast förklaras det av det sämre börsklimatet. När börsen är sur är det betydligt svårare att hitta aktier inom stigande trend – och som sen också fortsätter i en positiv riktning -. Därför har urvalen också gjort med större försiktighet. 

Men trots detta har relationen mellan antalet vinster och förluster försämrats. Under 2018 redovisades 15 positiva utfall och 20 negativa. Det motsvarar 43 procent vinster och 57 procent förluster. 

De sämsta affärsförslagen i fjol var: Splunk (-8,6%) Square (-7,4%) och Semafo (-7,1%)

 

Tidigare har listan tillämpat en fast målkurs för varje affärsförslag. Det har inneburit att vinsterna tagits hem per automatik i de fall då affärsförslagen stigit 15 procent över vår ingångsnivå. 

Den regeln skrotades vid halvårsskiftet och det har fått en positiv effekt på de totala resultaten, eftersom de bästa affärsförslagen givit större procentuell vinst än 15 procent. Förändringen väger upp för den sämre relationen mellan vinster och förluster. 

I retrospektiv har målkursen aldrig varit en särskilt bra idé, efter som den just begränsat möjligheterna att rida vinnarna. Med en generella stop loss-nivå kring 5 procent finansierade en helt lyckad vinstaffär (förutsatt 15 procent avkastning) tidigare tre förluster (förutsatt 5 procents stop loss). 

Efter förändringen ser den relationen annorlunda ut. Det innebär att jag ser mer ljust på framtiden för Heta Listan inför kommande tjurmarknader. Under längre perioder med stigande börs bör resultaten, allt annat lika, förbättras mot tidigare års.

Heta Listan är ingen portfölj men en idésamling för lite mer kortsiktiga aktieaffärer. Precis som tidigare utvärderar vi urvalet på ett lite annorlunda sätt. 

Förutsatt att varje aktivt affärsförslag givits en insats på 100 000 kronor så har alla förslagen summerade totalt sett givit en avkastning på 80 700 kronor, exkluderat valutaeffekter.

Ett kapital på maximalt 1 000 000 kronor skulle då krävts för att köpa lika stora delar i alla affärsförslag enligt exemplet ovan vid den tidpunkt då listan vuxit sig som längst.

Lite grovt uppskattat motsvarar det i så fall en årsavkastning på över 8 procent.

Det är inte ett resultat som får hårdnackade dagshandlare att resa ragg eller våldsamt applådera. Men helt okej givet nedlagd tid, inga blankningspositioner, och det faktum att listan bara uppdaterats maximalt en gång i veckan. Det har alltså inte varit möjligt att ta hem vinster i samband med tillfälliga rallyn eller skydda sig vid snabba rasa.

Glöm inte heller att givet detta sätt att resonera har listan vid väldigt få tillfällen varit ens i närheten av fullinvesterad (alltså 10 olika aktier samtidigt på listan). Snarare har det handlat om en handfull aktier åt gången i kortare perioder, vilket gör avkastningen bättre riskjusterat. 

Just nu finns bara ett aktivt affärsförslag på listan. Den 19 december föreslogs guld som en investeringsidé i stigande trend. När guldpriset steg över 1 250 dollar aktiverades förslaget. I skrivande stund har guldpriset stigit till 1 291 dollar.  

Tidigare fanns också amerikanska återvinningsbolaget Waste Management med på listan över aktiva förslag. Men aktien har följt med ner i den allmänna nedgången och stoppats ut 5,3 procent under vår trigger. 

Nästa vecka hoppas vi vara tillbaka med nya affärsförslag.

Nedan följer en lista med alla aktiverade och sedan avslutade affärsförslag från 2018. 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -