Spara smartare till barnen

Privatekonomi Kanske är du en förälder som fick en slant i julklapp till barnen i år. Placera går igenom de olika kontoalternativen som finns för barnsparande.

Placera har skrivit om hur du på bästa sätt investerar barnens pengar nu efter årsskiftet, men vilket konto passar egentligen bäst att spara dem på?

Om du väljer att spara julklappspengarna, födelsedagspengarna eller månadssparandet på ett konto som står direkt i barnets namn betyder det att på 18-årsdagen tillfaller hela innehavet ditt barn. Därför gäller det att fundera över om det verkligen är det bästa alternativet.

ISK

Ett investeringssparkonto, ISK, går att öppna i barnets namn. Fördelen med att spara på ett ISK är att du slipper betala reavinstskatt på ett, förhoppningsvis, stort vinstkapital när pengarna väl ska användas. Istället betalar du en årlig schablonskatt som du kan läsa mer om här.

För att ett ISK ska vara lönsamt kan man säga att du behöver nå en årlig avkastning som är i nivå med den statliga statslåneräntan föregående år plus en procentenhet.

Statslåneräntan 2018 blev 0,51 procent, vilket betyder att du 2019 behöver ha en utveckling på ditt sparande som är höge än 1,51 procent för att det ska vara förmånligt.

Under de år som du sparar till ditt barn så kommer du sannolikt att nå över denna nivå med råge vissa år, medan du bör räkna med att hamna under gränsen andra år.  

Men på lång sikt är chansen stor att du kommer över gränsen de allra flesta åren.   

Nackdelen med att barnspara på ett ISK är att när barnet blir myndigt får barnet ta över det. Förfoganderätten övergår alltså från dig som förälder till barnet samma dag som barnet fyller 18. Risken är då hög att innehavet säljs av och pengarna går till något det inte var tänkt.

Alternativet är att spara på ett ISK som står i en av föräldrarnas namn, det går inte att samäga. Men eftersom det inte går att välja valfria förmånstagare på ett ISK, innehavet går till dödsboet, så får inte barnet nödvändigtvis pengarna om du skulle avlida.

Kapitalförsäkring

Alternativet till ett ISK är systerkontot kapitalförsäkringen. Även här slipper du reavinstskatten mot en årlig schablonskatt. Läs mer om beskattningen här.  

Och precis på samma vis som för ett ISK så behöver ditt sparande prestera över nivån för statslåneräntan, plus en procentenhet, för att det ska vara lönsamt.

En kapitalförsäkring går antingen att öppna i barnets namn, eller i ditt eget namn. Det går inte att samäga, det vill säga det kan bara stå på en av föräldrarna. Men, den stora skillnaden här, jämfört med ett ISK, är att du kan välja en valfri förmånstagare.

Det betyder alltså att du kan sätta ditt barn som förmånstagare. Om det skulle hända dig något så går sparandet till barnet och inte enligt det generella förmånstagarförordnandet där barnet kommer i andra hand. I första hand går innehavet annars till maka/make, registrerad partner/sambo. Om du vill så kan du välja att lägga till flera förmånstagare.

Det går också att styra hur och när pengarna ska betalas ut till barnet genom en utbetalningsplan. Du kanske vill portionera ut pengarna så att barnet får en del vid 20 år, en del vid 25 och så vidare.

Tänk på att vissa kapitalförsäkringar har höga försäkringsavgifter, på lång sikt kan de äta upp en stor del av pengarna. Välj därför en kapitalförsäkring som inte har några fasta avgifter.

Aktie-fondkonto

Ett aktie-fondkonto går att öppna i barnets namn, och förvaltas i sådana fall av barnets vårdnadshavare fram till 18-årsdagen. På det här kontot får du skatta 30 procent när du säljer av ett innehav med vinst, eller får en utdelning. Du behöver också deklarera dina affärer.

Alternativet är att öppna kontot i föräldrarnas namn. En skillnad mot både ISK och kapitalförsäkring är att ett aktie-fondkonto kan samägas. Det betyder att ni, om ni är två föräldrar, båda två kan stå som ägare på kontot.

Sparkonto

Ett sparkonto går att öppna i barnets namn eller i en förälders, eller båda föräldrarnas, namn. Men eftersom ett barnsparande är tänkt att göras över många år är detta inte att rekommendera eftersom chansen till avkastning är minimal. Placeringar på börsen har över tid varit det överlägset bästa sättet att få avkastning på sparpengarna.  

(Bilden och uträkningen är lånad från Avanza)

Här ovanär ett exempel på hur ditt barnsparande kan utvecklas över tid om du sparar 600 kronor varje månad i 20 år med en genomsnittlig årlig avkastning på 5 procent, vilket kanske kan kännas långt borta just nu, då börsen fortsätter ned, men tittar man på hur börsen gått de senaste 20 åren så är genomsnittet omkring sex procent upp per år.

Skatt och deklaration

Om kontot står i barnets namn är det också barnet som står för skatt och eventuell deklaration. Om till exempel fonderna är värda mer än 50 000 kronor, eller har andra skattepliktiga kapitalinkomster måste barnet betala skatt.

Eget konto

Ett barn som fyllt 16 år kan själv öppna ett konto och fritt sätta in och ta ut pengar från kontot utan att någon annan kan disponera pengarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -