Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering I skrivande stund inser jag att det senaste halvåret varit en av de sämre perioderna för fondsparare på flera år. Det har svängt mycket och det senaste kvartalet har börserna fallit, vilket gör att avkastningen det senaste halvåret är riktigt svag.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2018.

Det händelserika halvåret omfattar allt från rekordnotering på Stockholmsbörsen till den första räntehöjningen från Riksbanken på över sju år. Om vi summerar årets genomsnittliga avkastning för fondkategorin ”Sverigefonder” är den ovanligt mager på minus 3,9 procent.

Vi får backa till 2011 då Riksbanken senaste höjde räntan för att hitta ett riktigt minusår för Sverigefonder. Det senaste halvåret har genomsnittsavkastningen för Sverigefonder varit ännu sämre, och på sex månader har de tappat hela 7,9 procent.

I tidigare utvärderingstexter har jag skrivit om den ofta allt starkare amerikanska dollarn som hjälpt utländska investeringar att få en extra hjälp vid omräkning till svenska kronor. Men det senaste halvåret har faktiskt kronan legat oförändrad mot den amerikanska dollarn.

Även de amerikanska börserna har haft ett tufft halvår och har presterat lite sämre än Stockholmsbörsen. Såväl Tokyo-börsen som de stora europeiska börserna har haft det tungt och haft en ännu sämre avkastning än både Stockholm och de amerikanska börserna. De asiatiska börserna har haft det fortsatt tungt och sjunkit med över 10 procent.

Vi hittar flera av halvårets vinnare på tillväxtmarknaderna. Högst avkastning hittar vi i Östeuropa där börserna stigit med över 9 procent mätt i svenska kronor. Även de latinamerikanska börserna har haft ett bra halvår och stigit med över 6 procent.

Att det var ett tufft halvår vittnar Placeras tio-i-topplista om, där ingen fond har positiv avkastning det senaste halvåret. I relativa tal har åtta av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är nöjda med. Men då har de två fonderna Handelsbanken Amerika Småbolag och Handelsbanken Amerika Småbolag Tema A1 SEK genomfört en fusion och blivit en fond. Det har gjort det inte finns någon bra rapportering av NAV-kursen över hela tidsperioden. Det gör att den inte går att ha med i uträkningen för den här månaden.

Vi gjorde ett fondbyte inför juli. Storebrand Global Multifactor utgick och in på Placeras lista kom MS INVF Global Opportunities. Det är en aktivt förvaltad globalbolagsfond som investerar i stora tillväxtbolag. Det blev ett mindre lyckat val. Fonden har avkastat sämre än kategorisnittet och är den aktiefond som har näst sämst avkastning av aktiefonderna.

Klart tuffast har det fortsatt varit för fonden Swedbank Roburs Ny teknik, som haft en riktigt tung period från slutet på augusti då flera av fondens innehav nådde rekordnoteringar. Fonden har nästan tappat 16 procent på sex månader, vilket även är klart sämre än kategorisnittet för liknanden fonder. Värt att notera är att fonden lämnade listan över köpvärda fonder i slutet på september.

De två lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har tyvärr negativ avkastning det senaste halvåret. Men som plåster på såren så har båda har lyckats avkasta betydligt bättre än sina respektive kategorisnitt.

Fondlistans tre blandfonder har utvecklats åt samma håll som börserna. De två blandfonderna med lägst risk har backat minst och klarat sitt kategorisnitt som är ”Blandfonder – SEK. balanserad”. Sensor Select Sverige som har högre risk har haft det tuffare och backat 7 procent, men vilket faktiskt är bättre än kategorisnittet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -