Nobina lockar till köp i börsoron

Aktieanalys Nobina har bra fart på sin svenska hemmamarknad. Verksamhetens underliggande stabilitet och aktiens höga direktavkastning lockar extra mycket i dagens oroliga börstider.

Bussoperatören Nobina lägger bakom sig ett starkt tredje kvartal, perioden september-november. Organiskt noterades en tillväxt på drygt 13 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Förvärv bidrog med ytterligare några procentenheters tillväxt i kvartalet. Den starka underliggande tillväxten kommer från befintliga kontrakt där både produktionsbaserad ersättning och incitamentsersättning ökat.

Huvudmarknaden Sverige ledde vägen med en ökning av omsättningen på nära 20 procent i tredje kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades ännu mer: 25 procent.

Sverige var dock den enda av Nobinas fyra marknader som noterade ett högre resultat jämfört med i fjol. Intäkterna steg i både Finland och Danmark men resultaten på båda marknaderna backade. I Helsingfors påverkades resultatet negativt av upphörda uppdrag inom extratrafik för tunnelbanan.

I Norge backade både omsättning och resultat jämfört med i fjol. Nobina har haft problem med lönsamheten i landet till följd av lågt kapacitetsutnyttjande. Förbättringsarbetet har pågått en tid men i det tredje kvartalet tyngdes utvecklingen av eftersläpande indexering av bränsleprisökningar. Rörelseresultatet mer än halverades jämfört med i fjol.

I Nobina-koncernen svarar dock Sverige för nästan 90 procent av rörelseresultatet. Trots motvinden på andra marknader kunde därför det samlade rörelseresultatet stärkas med drygt 10 procent i kvartalet.

Sammantaget i Norden uppskattar Nobina sin marknadsandel till 16 procent. Bolaget är marknadsledare i Sverige och Finland men en mindre aktör i Norge och Danmark. I Danmark stärkte Nobina dock sin ställning tidigare i år genom ett förvärv. För 276 Mkr blev Nobina ägare till De Blaa Omnibusser.

Bolaget driver precis som Nobina verksamhet på Själland så ställningen på den marknaden stärks. De Blaa Omnibusser har dessutom en betydligt högre lönsamhet än Nobina. Vinstmarginalen före skatt har de senaste fem åren snittat på 16 procent vilket kan jämföras med Nobinas marginal på knappt 5 procent.

Samma sak kan sägas även om det andra förvärvet som Nobina genomfört under 2018: Samtrans. De hade i fjol en vinstmarginal före skatt på 14 procent. Bolaget är marknadsledare i Stockholmsområdet på kollektivtrafik för människor med specialbehov samt skolskjutsar. Nobina betalade 225 Mkr initialt och ytterligare maximalt 225 Mkr under de kommande två åren.

Nobinas underliggande marknader beräknas växa med bara cirka 3 procent om året så förvärv är ett sätt att bättra på tillväxten. Nobina har sedan 2015 klarat av att öka omsättningen med drygt 6 procent om året. Lönsamheten har samtidigt stadigt förbättrats så vinsterna har växt snabbare än så.

Löpande effektiviseringar och ett noggrant anbudsarbete är de viktigaste förklaringarna till att Nobina har kunnat växa med lönsamhet de senaste åren. Kontrakten löper ofta på åtta år med option på ytterligare ett par år. Man riskerar således att låsas in i olönsamma uppdrag under lång tid om man inte är disciplinerad i anbudsarbetet.

En trend på senare år är att kontrakten innehåller mer och mer av incitamentsbaserad ersättning. Det innebär att Nobina själv har möjlighet att påverka exempelvis tidtabellerna. Det öppnar för ökad effektivitet och bättre lönsamhet. Mer risk faller å andra sidan på Nobina jämfört med de kontrakt som är helt låsta.

Ersättningsbussar för spårtrafik har också blivit en lönsam sidoverksamhet för bussoperatörerna. Stora aktörer som Nobina har de bussvolymer som behövs för att snabbt kunna leverera ersättningsbussar när det uppstår stopp i spårtrafiken.

Sammansättningen av kontraktsportföljen är också en avgörande faktor för Nobinas marginaler. I början av kontraktsperioderna är lönsamheten klart sämre än efter några år så en allt för hög andel nya stora uppdrag tenderar att sätta press på marginalerna. I årets tredje kvartal var den viktade genomsnittsåldern på kontraktsportföljen 4,5 år jämfört med 4,1 år i jämförelsekvartalet. Det gynnade med andra ord lönsamheten i perioden.

Nobina har dock vunnit en hel del nya uppdrag på sistone och kalenderåret 2019 kommer att innebära start för många nya kontrakt, framför allt under sommaren. Det bör således kunna tynga lönsamheten under nästkommande räkenskapsår.

De analytiker som bevakar Nobina räknar dock med att bolaget kan förbättra sin vinstmarginal före skatt ytterligare under nästa år. Innevarande räkenskapsår, som slutar i februari, väntas marginalen landa på 4,6 procent. Nästa år ligger snittprognosen på 5,0 procent och året därpå på 5,2 procent.

Tillväxten väntas vara stark nästa räkenskapsår, Inte minst till följd av årets förvärv. Vinsten per aktie väntas öka med 20 procent. Året därpå spås en vinsttillväxt på 9 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie nästa räkenskapsår och året därpå innebär i dagsläget p/e-tal på 13,0 respektive 11,9. Nobina leasar sina bussar och har därför en hög skuldsättning. Justerat för denna värderas rörelsen till 13,4 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Nobina-aktien väntas uppgå till 6,1 procent respektive 6,9 procent de närmaste åren.

Nobina-aktien har gått betydligt bättre än börsindex under 2018. Rapporten för bolagets tredje kvartal fick ett positivt mottagande och kursen står på plus 10 procent sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen är ned lika mycket.

Den konjunkturstabila verksamheten är en klar lockelse i Nobina i ett läge då världsekonomins styrka har kommit att bli allt mer ifrågasatt. Kollektivtrafiken påverkas knappt alls av konjunktursvängningar.

Räntorna påverkar däremot kostnaden för den stora leasingskulden. De dämpade konjunkturutsikterna gynnar därmed Nobina då räntehöjningarna lär bli få. Bolaget har tidigare även påpekat att kontrakten innehåller kostnadsindexeringar där Nobina kompenseras för höjda kostnader. Den höga direktavkastningen hamnar också i den positiva vågskålen.

På den negativa sidan hamnar risken för obehagliga överraskningar då Nobina startar upp driften av många nya kontrakt under nästa år. Effekten av så kallad kontraktsmigrering har visat sig svår att bedöma på förhand. Det återstår också att se exakt hur finansieringskostnaderna påverkas i en miljö med stigande räntor.

Sammantaget tycker vi dock att de positiva faktorerna väger över och i dagens oroliga börsmiljö tycker vi Nobina-aktien känns som ett bra köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 59,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -