Bästa tipsen före årsskiftet

Privatekonomi Det finns fortfarande möjlighet att genom några smarta drag minska skatten och förbättra ekonomin nästa år. Se Placeras bästa sista minuten-tips här.

Det är nu före årsskiftet du har störst möjligheter att påverka beskattningen av ditt sparande inför nästa års deklaration.

Vill du göra avdrag för ROT eller RUT-fakturor, kvitta bort en del av vinstuppskovet, eller köpa eller sälja aktier eller fonder så finns det fortfarande möjlighet att hinna med det före årsskiftet.

Men transaktionerna kan ta ett par dagar, och nu är det bara ett par arbetsdagar kvar före nyårsafton, så det är hög tid om du ska hinna med.

Vilket år din värdepappersaffär genomförs bestäms av affärsdagen. Det spelar alltså ingen roll vilken dag som är likviddag, det vill säga dagen då pengarna för ett köp dras från ditt konto, eller då du får in pengar på kontot efter en försäljning.

En aktieaffär får affärsdag samma dag som du får ett avslut, men när det gäller fonder är det viktigt att titta på fondens handelsinformation.

Om det står att fonden har affärsdag ”Samma dag” och stopptid klockan ”13:00” så betyder det att om du lägger din order senast klockan 13:00 så skickas din order till fondbolaget samma dag och din affär går också igenom samma dag.

De allra flesta fonder har affärsdag samma dag och stopptid klockan 13:00, men det kan variera. Det finns till exempel fonder som har affärsdag nästa dag, samt månadshandlade- och kvartalshandlade fonder.  

När du går igenom ekonomin kan det också vara bra att passa på att räkna på hur du klarar av en höjning av boräntan om du har bolån.

Under torsdagen valde nämligen Riksbanken att höja reporäntan med 25 punkter från -0,50 procent till -0,25 procent. Vidare räknar direktionen med ytterligare en höjning under andra halvåret 2019, och sedan två höjningar under 2020.

Den nya reporäntan börjar gälla den 9 januari, men redan under fredagen aviserade statliga bolånebanken SBAB en höjning av sina bolåneräntor.

Och med största sannolikhet kommer flera andra banker att haka på och höja strax efter årsskiftet. Om du funderar över att binda räntan på ett eller flera år, så kan det vara ett bra tillfälle att fundera över det nu innan bankerna hinner höjer sina boräntor.

Du som har handlat med värdepapper på ett aktie-fondkonto

Om du har vinster, se till att realisera förluster före årsskiftet om du ändå hade tänkt att realisera förlusterna. Och om du har förluster, realisera motsvarande vinster före årsskiftet.

Det beror på att om du vill kvitta så måste du ha gjort vinsten och förlusten under samma år.
Du får kvitta vinsten mot förlusten till 100 procent. Du kan kvitta en aktieförlust mot en fondvinst, eller en fondförlust mot en aktievinst eftersom aktier och fonder tillhör samma tillgångsslag.

Exempel 1. Andreas har gjort en aktievinst på 50 000 kronor, men också en aktieförlust på 50 000 kronor. Han betalar därmed ingen skatt på sin vinst (50 000 - 50 000 = 0 kr X 30 %).

Exempel 2. Lotta har gjort en aktievinst på 40 000 kronor. Om hon inte hade haft någon förlust att kvitta mot skulle hon ha fått betala 12 000 kronor i skatt (30 %). Men Lotta har gjort en förlust på 10 000 kronor, som hon får dra av. Lotta behöver då bara betala 9 000 kronor i skatt (40 000 - 10 000 = 30 000 X 30 % = 9 000 kr)

Har du ingen aktievinst, eller om vinsten inte räcker till för att kvitta bort hela förlusten, kan du kvitta en del av din förlust mot andra kapitalvinster, i inkomstslaget kapital, till exempel ränteinkomster, utdelningar, onoterade aktier eller reavinst från en bostadsförsäljning. Men då är bara 70 procent av förlusten avdragsgill.

Om du har stora förluster, men varken reavinster från försäljning av värdepapper, bostad eller liknande, kan du medges skattereduktion på din inkomst av tjänst. Det innebär att du kan dra av 70 procent av aktieförlusten mot skatten på din inkomst.

Har du sparandet på en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto kan du däremot inte använda kvittning inom kontot. Det beror på att detta är sparformer som schablonbeskattas. Läs mer om beskattning på ISK här, och kapitalförsäkring här.

Rut och Rot

Om du har betalat för rot- eller rutarbete i slutet av året, så finns det en del saker du bör tänka på för att din begäran om utbetalning ska bli rätt.

Du måste tänka på vilken sida av årsskiftet arbetet betalas eftersom det är datumet när du betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Du får bara skattereduktion 2019 för de fakturor som är betalda före årsskiftet.

Du måste också tänka på när arbetet utförs. Om arbetet betalas genom en förskottsbetalning och betalningen sker före ett årsskifte måste arbetet vara utfört senast den 31 januari året efter det betalades.

Exempel. Om arbetet betalas i förskott till exempel i december år ett, så måste arbetet utföras senast den 31 januari år två för att du ska kunna få någon utbetalning.

Skattereduktionen för Rut och Rot görs först efter alla andra eventuella avdrag, därför behöver det finnas kvar tillräckligt mycket skatt för att du ska få full skattereduktion.

Om ni är två i hushållet, och den ena av er betalar mindre skatt kan ni fördela om så att den andre kan utnyttja skattereduktionen.

Rotavdraget

Rotavdraget ger dig skattereduktion med 30 procent på arbetskostnaden, max 50 000 kronor per person och år. Den maximala skattereduktionen räknas på ett underlag som är knappt 167 000 kronor per person och år.

Exempel. Nisse har betalat 50 000 kronor för arbetskostnad vid ett altanbygge. Nisse får då rotavdrag med 15 000 kronor direkt på fakturan och behöver bara betala 35 000 kronor för altanbygget, istället för 50 000 kronor.

Om Nisse senare säljer sin bostad kan detta belopp, 35 000 kronor, dessutom vara avdragsgilla i deklarationen, om de möter de krav som ställs för renoveringar eller ny-till-och ombyggnad vid försäljning.

Rutavdraget

Rutavdraget ger dig rätt till skattereduktion för husarbeten med 50 procent av arbetskostnaden men max 25 000 kronor per person och år om du är under 65 år. Alltså räknas den maximala skattereduktionen på arbetskostnader på 50 000 kronor.

Är du över 65 är avdraget upp till och med 50 000 kronor, vilket ger dig skattereduktion på underlag upp till och med 100 000 kronor.

Tänk på att rot- och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år.

Avtal och försäkringar

Vid årsskiftet brukar flera olika abonnemang och avtal förnyas automatiskt. Kanske är det dags att passa på att byta ett bundet avtal och skaffa sig ett bättre och billigare.

Elavtalet är ett exempel på ett avtal som ofta förnyas vid årsskiftet, och om du inte gör något nytt val förnyas och binds du upp på ett nytt år. Samma sak gäller försäkringar och vissa lån.

Tänk på att det kan löna sig att samla försäkringar hos samma försäkringsbolag eftersom du kan få rabatt.

Räntor

Räntor på lån dras av mot inkomster under inkomstslaget ”kapital”. Har du ett underskott av kapital får du en skattereduktion. Skattereduktionen är 30 procent på underskottet upp till 100 000 kronor.

På belopp över 100 000 kronor är skattereduktionen 21 procent. Är ni två låntagare där den ene betalar lite skatt och inte kan utnyttja skattereduktionen kan ni fördela om utgiftsräntorna. Ni kan också fördela om räntorna om den ene har underskott av kapital på mer än 100 000 kronor.

Meddela banken före årsskiftet så slipper ni ändra i deklarationen. Tänk också på att räntor på lån ska vara betalda och registrerade före årsskiftet.

Skattejämkning

Har du stora ränteutgifter eller resor till och från arbetet kan arbetsgivaren dra mindre skatt varje månad. Tänk bara på att inte jämka så hårt att du får oväntad restskatt. Tidigare har du som haft stående jämkning fått ett förslag av Skatteverket inför nästa år under hösten.

Men nu behöver du i stället ansöka om ny jämkning inför varje år. Om du vill att jämkningsbeslutet ska gälla från och med januari 2019 skulle du göra ansökan senast den 5 november 2018, men du kan även ansöka senare men då kommer jämkningen att börja så snart Skatteverket har fattat beslutet.

Om du vill få koll på hur mycket skatt du ska betala, så kan du göra en självdeklaration på Skatteverkets webbplats.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -