Här är årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Det senaste kvartalets branta börsfall har stökat till avkastningen för många Sverigefonder. Placera har listat årets fondvinnare.

En av de tuffaste och största fondkategorierna hos Morningstar i Sverige, är fondkategorin ”Sverigefonder”. Den innehåller knappt hundra fonder och är ett riktigt getingbo. Men i år är spridningen mellan den bästa fonden och den sämsta fondens avkastning riktigt stor. Det skiljer knappt 18 procentenheter. Är man aktiv förvaltare och avviker mycket från index, så kan det bli riktigt bra eller som i vissa fall riktigt dåligt avkastningsmässigt och man kör mer eller mindre i diket.

Bästa Sverigefond har en avkastning på 3 procent och den sämsta minus 15,6 procent. Snittavkastningen för en fond bland Sverigefonderna är sedan årsskiftet minus 5,1 procent. Men det som är mest slående med 2018 är att endast är 34 procent av fonderna som lyckats klå index efter avgifter. Och det är bara 5 procent av fonderna i kategorin som har positiv avkastning efter avgifter i år.

Det var sämre än vad jag förväntat mig. Men breda aktieindex för Stockholmsbörsen SIX Return Index backat med 4,1 procent sedan årsskiftet. Ännu värre har det varit för de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen. OMXS 30 index som består av de 30 mest omsatta och handlade bolagen, har backat med drygt 6 procent och då är årets utdelningar inräknade.

Just de 30 mest omsatta bolagen är där Sverigefonderna placerar stora delar av fondernas förmögenhet. Men tittar man närmare på avkastningen för underliggande bolag i OMXS30 index så ser man tydligt att spridningen är enorm.

Bara en tredjedel av bolagen i OMXS 30-indexet har positiv avkastning i år. Bästa aktie är Ericsson B som stigit 46 procent utan årets utdelning och de sämsta är Boliden och Getinge som bakom omkring 30 procent.

Vi hittar flera defensiva bolag med en stark avkastning i år, samtidigt som förlorarna finns inom de två tyngsta sektorerna på Stockholmsbörsen, industrisektorn och banker. Alla storbanker utan Swedbank har minusavkastning i år.

Med det i bakhuvudet är det tydligt att en aktiv förvaltare som satsat på fel branscher i år har skapat dålig avkastning. Och inte minst så har det tidvis utskällda bolaget Ericssons turn-around i år, skapat problem för många förvaltare. Efter några års kräftgång för aktien har många Sverigeförvaltare tröttnat på aktien och sålt ut den eller i bästa fall viktat ned den fondportföljen. Årets två högst avkastande Sverigefonder har båda Ericsson bland de stora innehaven.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom fondkategorin, ”Sverigefonder”. Bara åtta av fonderna har lyckats med att få positiv avkastning i år.

Vinnarlistans tio platser innehåller som förväntat en övervikt mot aktivt förvaltade Sverigefonder. Och två är indexfonder.

Årets bästa Sverigefond är PrioNilsson Sverige Aktiv, som har avkastat 2,9 procent. Fonden är aktivt förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson.  Deras aktiva fondförvaltning bygger på att de vågar handla det som marknaden inte tycker är populärt.

De har en tydlig investeringsfilosofi där de använder fundamental aktieanalys för att identifiera felprissatta bolag, och lägger stor vikt vid kvalitativa faktorer. Det är bedömningar på konkurrenssituation, ledning och ägarstrukturen i bolagen. Marknadens förväntningar är en viktig parameter som de analyserar för att göra egna bedömningar av vad som är reflekterat i aktiepriset.

Fondens största sektor är bank och finansbolag, vilket utgör knappt en tredjedel av fondens värde. Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 35 stycken. Till fondens bästa bidragsgivare i år hittar vi de två telekombolagen Ericsson på 46 procent och Nokia med 35 procent. Två innehav som de tog in i portföljen så sent som i januari i år.

Vi hittar två fonder från fondbolaget Lannebo i topp. Bäst av deras fonder är Lannebo Sverige Plus följt av systerfonden Lannebo Sverige. Lannebo Sverige Plus är en fond som är baserad på Lannebo Sverige. Pluset innebär att fonden kan blanka aktier för att öka möjligheterna till extra avkastning.

Båda fonderna förvaltas aktivt sedan 2008 år av den erfarne förvaltaren Martin Wallin och sedan i fjol tillsammans med Robin Nestor. Förvaltarna har ett fritt mandat och investerar i både värde- och tillväxtbolag. De investerar i bolag de förstår relativt väl och kan ha en egen uppfattning om. Bolagen ska ha en hållbar affärsmodell och de vill se vilka drivande faktorer som påverkar bolaget i framtiden.

Fonderna har koncentrerade portföljer på 20 - 25 innehav vardera och omsättningshastigheten är låg. Långsiktigheten i delar av investeringarna är tydlig. Bland årets vinnaraktier hittar vi tre riktiga raketer. Telekombolaget Nokia, specialläkemedelsbolaget Sobi och Astrazeneca har störst bidrag till Lannebo Sverige Plus avkastning.

Den indexfond som stigit mest i år är Aktiespararna Direktavkastning som placerar sig på en god andraplats. Det är en indexfond inriktad på högutdelande aktier. Fonden följer indexet SIX Sweden Dividend 15 Index. Det är ett index som omfattar de 15 storbolag på Stockholmsbörsen som har den högsta direktavkastningen de senaste tre åren. Bolagen väljs årligen ut i mars, från ett underlag omfattande de 40 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Fonden innehåller bland annat storbolag som Astrazeneca, Hennes & Mauritz, Castellum, Tele2 och ICA Gruppen. De fem största bolagen väger knappt 40 procent.  

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -