Pensionerna för nästa år klara

Privatekonomi Den nya budgeten som börjar gälla nästa år i kombination med bland annat höjda tjänstepensioner och tilläggspensioner ger pensionärerna i snitt mellan 170 och 740 kronor mer i plånboken varje månad.

Svenska pensionärer kommer i genomsnitt att få höjda pensioner, allmän pension plus tjänstepension, med mellan 170 och 740 kronor, efter skatt, per månad nästa år. Det står klart när Pensionsmyndigheterna redovisar sina beräkningar av storleken på pensionerna nästa år.

Flera olika faktorer påverkar hur pensionens olika delar utvecklas. Följsamhetsindex styr inkomst- och tilläggspensionen och höjs med 1,4 procent för 2019. Prisbasbeloppet, som påverkar garantipensionen och de flesta tjänstepensioner, höjs med 2,2 procent.

Men främst så är det den nya M-K-budgeten som leder till sänkning av skatten för pensionärerna. Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs vilket leder till att pensionärer med störst inkomster får mest påökning. Störst effekt får den som har en total pension runt 45 000 kronor i månaden.

Men det räcker med en pensionsinkomst runt 20 000 kronor för att få 200 kronor i minskad skatt.

Pensionärer med bostadstillägg får också höjda pensioner. För de flesta ensamboende pensionärer handlar det om ungefär 160 – 290 kronor, efter skatt, mer i plånboken nästa år.

Men regionalt är skillnaden mellan olika delar av landet stor. De högsta pensionärerna finns i Stockholms län med en medelpension, allmän pension och tjänstepension, på 18 500 kronor per månad före skatt. Det kan jämföras med medelpensionen i Gotlands län som är 15 900 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -