Heta Listan: Guld kan bli guld värt

Heta listan Små rörelser i våra intresseobjekt och en fortsatt sur börs. Senaste tiden har varit dötrist för Heta Listan. Men det är kanske inte dags att kasta in handduken för året riktigt ännu.

Ikväll ska Federal Reserve lämna besked om räntan. Det skulle kunna få fart på aktiemarknaden om de väljer att inte gå för fort fram med vidare räntehöjningar.

Samtidigt är flera amerikanska index nedkörda till viktiga tekniska stödnivåer. De är också något översålda efter den snabba nedgången.

I den bästa av världar skulle Fed:s räntebesked alltså kunna utlösa ett lättnadsrally. Även om det bara blir en kortare rekyl upp. Tyska DAX-index och befinner sig också i ett potentiellt rekylterritorium. Och Stockholmbörsen handlas på index-nivåer under, men i närheten, av stödnivån 1 470.

Kanske kan vi få en uppstuds i en våg två på Stockholmbörsen, i enlighet med tankeexperimentet som hängt med från tidigare Heta Listan-publiceringar.

Återigen, detta är bara en tankemodell baserad på historiska mönster och inte någon absolut sanning. På det hela taget är börssentimentet riktigt svagt. Och december är för flera aktiemarknaden den sämsta på många år. Ett hårdare räntebesked från Fed skulle få motsatt effekt. Så var beredd att agera först efter att räntemötet avslutats.

(illustrationen är från den 12/12)

Waste Management är Heta Listans enda aktiva affärsförslag och aktien har inte rört sig nämnvärt sedan förra veckan. Den stigande trenden är intakt.

Listan rymmer också tre kandidater. Ingen har under veckan stigit över sin trigger-kurs men aktierna behålls som aspiranter ytterligare en vecka.

Ytterligare ett tillgångsslag adderas till kandidatlistan. Oroligheterna på aktiemarknaden har väckt investerarnas intresse för guldet. En klassisk trygg hamn när det stormar.

Det finns många olika sätt att investera i guld. Förslagsvis används något av de många certifikat som finns tillgängliga. Välj ett utan hävstång, med låg förvaltningsavgift och liten skillnad mellan köp och säljkurs.

Guld (Xauusd)

Trigger 1250,00 Stop loss 1187,50

 

Exelon Corporation

Trigger 47,50 Stop loss 44,40

Exelon är ett av de ledande amerikanska bolagen inom kärnkraft. Ungefär 60 procent av energin som bolaget producerar, genereras inom kärnkraften. Cirka 20 procent kommer från naturgas och resterande delar är relativt jämt portionerat mellan olja, vatten-, vind-, och solkraft.

Bolaget driver bland annat delar av den stora kärnkraftanläggningen på Three Mile Island nära Harrisburg. En anläggning som producerar 837 MW energi, utan att släppa ut någon koldioxid. Bolaget har kunder i 48 amerikanska delstater.

Verksamheten är stabil, men förväntas inte växa under de närmaste åren. Däremot tror analytikerna som följer bolaget att de lönsamhetsförbättringarna som skett i det innevarande räkenskapsåret (Vinstmarginalen väntas öka från 7 procent år 2017, till 9 procent under 2018) fortsätter under 2019, och då närmar sig vinstmarginalen 10 procent, enligt Factset.

Förväntat är också att utdelningsandelen ska öka, från 44 procent i år till 51 procent år 2020. Den årliga direktavkastningwn antas till strax över 3 procent.

Köp aktien om den stiger över 47,50 dollar. Sätt stopp vid 44,40 dollar.

Nextera Energy

Trigger 184,00 Stop loss 175,00

Nextera Energy har funnits på Heta Listan tidigare. Den stigande trenden är återigen intressant och nu kandiderar aktien till listan ännu en gång.

Det amerikanska energibolaget Nextera genererar mer energi via sol- och vindkraft än något annat företag i världen. Bolaget är också världens tredje största privata investerare i infrastruktur, med planerade projekt och investeringar värda 40 miljarder dollar fram till år 2020. Bolaget levererar energi till de flesta amerikanska delstater.

I prognosen som ligger förväntas omsättningen öka med 8 procent under 2019, och 5 procent i året därefter. Vinsten per aktie antas öka med 8,5 procent, respektive 7,5 procent, enligt Factset.

Prislappen ligger kring p/e 20 och den förväntade direktavkastningen är cirka 3 procent.

Heta Listan bevakar aktien inför ett utbrott på ovansidan. Köp aktien om den stiger över 184,00 dollar och sätt stopp vid 175,00 dollar.

Marine Harvest

Trigger 205,00 Stop loss 193,00

Marine Harvest är en av världens största producenter av atlantlax. Bolaget är noterat i Norge och merparten av produktionen är förlagd här. Men bolaget har också fiskodlingar i Skottland, Kanada och Chile.

Trenden för Oslobörsens laxbolag är fortsatt mycket stark. De underliggande samhällstrender som driver efterfrågan på sjö-mat är minst lika aktuell nu som för ett par år sedan. Fisk är nyttigare än nötkött och kan produceras med lägre miljöpåverkan. Dessutom är lax av bättre kvalitet billigare motsvarande nötkött. Det gör den till ett bra livsmedel.

Tidigare har Oslo Börsens Seafood index, som skuggar tolv laxbolag viktat efter marknadsvärde, rört sig i samklang med laxpriset. Korrelationen är fortfarande tydlig i det större perspektivet.

Men i det korta perspektivet har lax-aktierna varit starkare än prisutvecklingen på råvaran. De senaste tolv veckorna har lax-priset backat 15 procent.

I ett längre perspektiv är kilopriset fortfarande högt. För ett par år sedan såldes laxen för mellan 45–35 norska kronor per kilo. Under vecka 48 var priset cirka 50 norska kronor per aktie, motsvarande prisnivån för ett år sedan.

Heta Listan uppmärksammar Marine Harvest på grund av den fina stigande trenden. Analytikerna som följer bolaget förväntar sig rejäla vinstökningar i kommande år.

Under 2019 ska vinsten per aktie öka med 36 procent. Året därefter med ytterligare 10 procent. På vinstestimatet för 2019 handlas aktien till p/e 13 och p/s 2,8. Direktavkastningen nästa år blir attraktiva 6,1 procent om prognosen blir verklighet.

Köp aktien om den bryter över tidigare högsta nivån kring 205 kronor. Sätt stop loss vid 193,00 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -