Dags placera pensionspengar i SAF-LO

Privatekonomi Är du privatanställd arbetare är det hög tid att fundera över hur dina nya pensionspengar ska placeras nästa år. Sista datum att göra ett nytt val är den 31 december.

I början på varje år får 2,6 miljoner privatanställda arbetare, med kollektivavtal genom SAF-LO, nya pensionspengar insatta på pensionskontot.

Om du vill göra någon förändring kring hur dessa pengar ska placeras behöver du göra ett aktivt val genom din valcentral, Fora, senast den 31 december. Tänk på att du kan få betala en flyttavgift till pensionsförvaltaren när du flyttar ditt pensionskapital.

Hur mycket varierar mellan bolagen, men den brukar ligger på runt 400 kronor. Ibland kan en procent tas ut på pensionskapitalet. Avgiften dras från det kapital som flyttas.

För din kollektivavtalade tjänstepension kan du antingen välja en traditionell försäkring, eller så väljer du fondförsäkring om du själv vill sköta förvaltningen. En fondförsäkring är det bästa alternativet för dig som vill ta mer risk och därmed möjlighet till högre avkastning.

Väljer du fondförsäkring så placeras dina pengar till en början i en så kallad entrélösning. I den bestämmer pensionsförvaltaren hur dina pengar ska placeras, utifrån din ålder och hur långt du har kvar till pension.

Före 55 års ålder består entrélösningen av en eller flera aktiefonder, men när du närmar dig pension trappas risken ned, med en större andel räntefonder samtidigt som andelen aktiefonder minskar. Exakt hur nedtrappningen sker skiljer sig mellan pensionsförvaltarna.

Du kan antingen välja att ligga kvar i entrélösningen, eller så gör du egna fondval i det fondutbud som finns tillgängliga hos det pensionsbolag du valt.

Inom SAF-LO har du möjlighet att välja mellan omkring 210 fonder hos tio olika pensionsbolag. AMF, Danica Pension, Folksam LO Pension, Handelsbanken Liv, Länsförsäkringar Fondliv, Movestic Liv & Pension, Nordea Liv & Pension, SEB, SPP, och Swedbank Försäkring.

Majoriteten av alla som väljer fondförsäkring är dock inte aktiva, de låter pengarna ligga kvar i entrélösningen hos det valda pensionsbolaget.

Nedan är en sammanställning över de valbara bolagens entrélösningar inom SAF-LO, och hur dessa har gått i år.

Avgifterna på entréfonderna inom SAF-LO är rabatterade och ligger i ett spann mellan 0,11 procent till 0,31 procent beroende på din ålder och om du har större fördelning aktiefonder eller räntefonder. Du som är under 55 år och har majoriteten aktiefonder i portföljen har en avgift som ligger på 0,20 - 0,32 procent.

Länsförsäkringar har den lägsta avgiften på 0,20 procent, och om man tittar på hur avkastningen sett ut, så är den en av fonderna som gått bäst på tre års sikt, och hyggligt i år.

SEB som är dyrast i klassen, med sina 0,32 procent har presterat sämst på tre års sikt och är en av de som har sämst avkastning även i år.

SAF-LO

2,6 miljoner svenska privatanställda arbetare, har pension genom avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv. Från och med den månad som du fyller 25 år börjar din arbetsgivare betala in pengar, en gång om året till din avtalspension SAF-LO.

Hur mycket beror på vad du tjänat in under året. Ju högre lön, desto större inbetalning eftersom din arbetsgivare betalar en summa motsvarande 4,5 procent på din lön upp till 39 000 kronor, och på lön därutöver betalas en summa motsvarande 30 procent.

Exempel 1. Majas inkomst före skatt är 20 000 kronor per månad = 240 000 kronor per år. Maja får då 10 800 kronor i tjänstepension varje år.

Exempel 2. Stinas inkomst före skatt är 40 000 kronor = 468 750 kronor. Stinas arbetsgivare. betalar in totalt 24 469 kronor (21 094 + 3 375) till i tjänstepension under 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -