På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Årets bästa svenska småbolagsfond

Fondkommentar Trots årets sura börsklimat finns det många fondförvaltare som trotsat nedgången och levererar positiv avkastning. De bäst presterande Sverigefonderna hittar vi bland småbolagsfonder. Placera har listat vinnarna.

Handelskrig, stigande inflationsförväntningar, sämre globala konjunkturutsikter. Listan är lång över faktorer som påverkat Stockholmsbörsens avkastning under året. Årets avkastning på Stockholmsbörsen är negativ, vilket är första gången sedan eurokrisåret 2011.

En stigande volatilitet på världens börser smittade av sig på Stockholmsbörsen under året. Vi började året med ett riktigt aktierally i januari. Det var faktiskt den bästa januariavkastningen sedan 1987 och precis som det året ser vi ut att landa årets avkastning på minus.

Under sommaren och tidig höst var det en stark börs igen som kröntes med många rekordnoteringar för diverse aktieindex, både globalt och i Sverige. SIX Return Index som mäter avkastningen inklusive årets utdelningar för Stockholmsbörsens alla bolag, noterade den 3 oktober ny rekordnotering och årets uppgång var då knappt 12 procent. Efter det har det varit en riktig utförsbacke och SIX Return index har tappat 13 procent, vilket gör att årets avkastning nu är negativ, på minus 2 procent.

Den stökiga och svängiga börsutvecklingen har gjort det svårt för många aktiva förvaltare att skapa bra avkastning i år. Sverigefonder finns i två olika fondkategorier, enligt Morningstar. Årets bästa fondkategori är gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. En fond i den kategorin har i genomsnitt backat minus 0,5 procent i år, samtidigt som fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, backat i genomsnitt 3,7 procent.

Det har helt klart varit en bättre mylla att leta aktier bland småbolagen 2018. Den bilden förstärks av Carnegie Småbolagsindex som är det index som mäter avkastningen för Stockholmsbörsen som lyckats avkasta knappt 2 procent sedan årsskiftet.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom fondkategorin, ”Sverige, små-/medelstora bolag”. Det är en fondkategori som nästan uteslutande består av aktivt förvaltade fonder. Enligt Morningstar innehåller fondkategorin totalt 36 fonder.

Tretton av fonderna har lyckats får bättre avkastning än jämförelseindexet Carnegie Småbolagsindex sedan årsskiftet, vilket motsvarar 36 procent av alla fonder. Spridningen i kategorin är ganska stor och spänner från bästa fond med en avkastning på drygt 11 procent till sämsta som backat drygt 10 procent.

Årets bästa Sverigefond med småbolagsfokus är Cliens Småbolag A, som har avkastat drygt 11 procent. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltaren Carl Sundblad investerar i små- och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige. Vinnarfonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Carl Sundblad

De största sektorerna för fonden är industribolag och teknikbolag. Industribolagen väger knappt 40 procent och teknikbolagen 22 procent. Fonden är klart överviktad båda sektorerna.

Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 36 stycken. Största innehav är livsmedelsproducenten av vegetabiliska oljor och fetter, AAK på 4,2 procent. Aktien har stigit runt 10 procent i år.

Till fondens högavkastare i år hittar vi ett industribolag och ett hälsovårdsbolag. Hälsovårdsbolaget Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) har stigit mest, med drygt 70 procent. Och den norska hållbarhetstillverkaren Tomra Systems har en 55-procentig uppgång i ryggen.

Uppgången i fondens bolag är bred, 23 av fondens 36 innehav har avkastat mer än Stockholmsbörsen.

På plats två placerar sig SEB Sverigefond Småbolag. Fonden förvaltas aktivt sedan 2011 av den erfarne förvaltaren Per Trygg. Fonden har avkastat runt 7 procent i år.

Fonden har runt 50 innehav och omsättningshastigheten är låg. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, knappt en tredjedel av aktierna byts ut varje år, vilket har varit en vinnande strategi under året.

Bland vinnaraktierna hittar vi även här norska Tomra Systems. Fonden har lyckats pricka in två aktier till som stigit med över 50 procent i år. Den ena är mjukvarubolaget Formpipe och det andra är fastighetsbolaget Stendörren.

På tredje plats hittar vi Länsförsäkringar Småbolag Sverige. De nya förvaltarna Fredrik Skoglund och Maria Wärn kunde inte ha fått en mycket bättre start när de tog över förvaltningen i januari i år.

Förvaltarna placerar i mellan 60–70 bolags, med en lång placeringshorisont. De mest populära sektorerna i fonden är Industribolag och fastigheter. Men det är inte i de sektorerna vi hittar årets aktieraketer. Högst avkastning i fonden har Sobi, följt av medicinteknikbolaget Elekta som stigit med 67 procent i år.

Det är värt att notera att vi hittar två indexfonder bland de tio vinnarfonderna. PGS Capital har två så kallade PLUS indexfonder med inriktning på Stockholmsbörsen småbolag.

Högsta avkastning av de två har fonden PLUS Mikrobolag Sverige Index. Totalt investerar den fonden i ett 100-tal bolag, alla noterade på Nasdaq OMX Small Cap lista. Det totala marknadsvärdet på Nasdaq OMX Small Cap lista är 85 miljarder kronor.

Plus Mikrobolag Sverige Index ger en stor exponering mot småteknikbolag och hälsovårdsbolag. Och en liten exponering mot finansbolag och fastighetsbolag. I den här fonden hittar vi några riktiga aktieraketer.

Viking Supply Ships har stigit med smått otroliga 560 procent i år. Oasmia Pharmaceuticals som utvecklar läkemedel mot human- och veterinäronkologi har i år en avkastning på 300 procent.

Den andra Plusfonden PLUS Småbolag Sverige Index, följer Carnegie Småbolagsindex. Plus Småbolag Sverige Index omfattar 250 bolag av Stockholmsbörsens drygt 300 bolag med ett marknadsvärde mellan 0 till 50 miljarder kronor. Fonden ratar ett fyrtiotal av de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen, med ett marknadsvärde på över 50 miljarder kronor.

Fondens största innehav är Tele2 med 3,8 procent, Securitas på 2,7 procent och Swedish Orphan Biovitrum med 2,6 procent. Sobi är också den bästa bidragsgivaren till fondens avkastning i år efter sin 70-procentiga uppgång.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -