Enkät: Börssynen nära bottennivå

Fonder De globala investerarna föredrar obligationer, defensiva aktier samtidigt som optimismen kring tillväxtmarknadsaktier är den högsta på tio år. Det visar en färsk investerarenkät.

I december gjorde investerarna den största rotationen någonsin från aktier till obligationer i spåren av minskade inflationsförväntningar och färre räntehöjningar från Fed.

Nästan hälften av de tillfrågade investerarna tror att bolagsvinsterna sjunker det närmaste året, vilket är den värsta siffran sedan i december 2008. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 - 13 december.

"Investerarsentimentet är nära en extrem bottennivå och den här veckan är allt fokus på Fed, och ett duvaktigt budskap kan vara lika med att björnmarknaden vänder", säger Michael Hartnett, chefstrateg Bofa Merrill Lynch,  i en kommentar.

Michael Hartnett

Trots stora förändringar i flöden under månaden har investerarna inte ökat kassan särskilt mycket, till 4,8 procent från 4,7 procent. Det är i nivå med snittet de senaste fem åren. Nettokassarn ses som en kontraindikator, över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Investerarna är mest positiva till tillväxtmarknaderna och ser de aktiemarknaderna som de som de sannolikt kommer att övervikta mest det närmaste året. Det är den högsta nivån på tio år.

Samtidigt är investerarna inte särskilt optimistiska kring eurozonen. Det är en region som man sannolikt underviktar nästa år. Pessimismen om eurozoninvesteringar är den högsta på sex år. Men det är ändå värre för brittiska aktier. Här har investerarsentimentet nått den näst lägsta nivån någonsin.

Den senaste månaden har investerarna fortsatt att sälja av teknikaktier och energiaktier. Och kapitalet har roterat in i stabila och defensiva hälsovårdsbolag, obligationer och dagligvaror.

Bland de europeiska börserna tycker investerarna att Storbritannien fortfarande är den minst attraktiva i Europa före nykomlingen Frankrike. Det är ett tydligt trendbrott, de intensifierade demonstrationerna i Frankrike får investerarnas investeringsvilja på surt humör. Investerarna är fortsatt mest positiva till Tyskland följt av Spanien. 

En viktig fråga under året har varit när den amerikanska 10-åringen börjar bli ett intressant alternativ som investering istället för aktier. Det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är en nedgång från 3,7 procent i november.

Den amerikanska dollarn tar över förstaplatsen på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Tidigare hittade vi teknikbolagen FAANG+BAT överst på listan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -