Fed belägrat: Ökade tvivel om höjning

Makrokommentar Osäkerheten kring vad Federal Reserve kommer att besluta vid onsdagens penningpolitiska möte har ökat rejält under de senaste veckorna. För en räntehöjning talar marknadens förväntningar, mot talar den finansiella turbulensen.

Den amerikanska börsen är på väg mot sin värsta decembermånad sedan depressionen på 30-talet och den börsuppgång som triggades av Trumps skattesänkningar är numera helt utraderad. Nedgången i december summerar nu till 7,7 procent (S&P500) och från toppen i månadsskiftet september/oktober är nedgången hela 11,8 procent.

Därför är det kanske inte så förvånande att Donald Trump försöker hitta förklaringar till nedgångarna som inte pekar mot honom själv. I skottgluggen ligger numera den amerikanska centralbanken som är utsatta för en våg att Twitter från presidenten.

På onsdag ska Federal Reserve presentera sitt nästa räntebesked och länge har det setts som närmast en självklarhet att banken skulle komma att leverera en ny räntehöjning. Den här gången från spannet 2,00 – 2,25 procent till spannet 2,25 – 2,50 procent. Men klart är att banken nu satts under hård press inför onsdagskvällens beslut.

Den här gången ska dessutom medlemmarna i den räntebeslutande kommittén (FOMC) presentera sina egna prognoser över bland annat räntesättningen framöver. Senast det begav sig var den genomsnittliga prognosen att det skulle krävas ytterligare en räntehöjning 2018, vilket skulle följas av tre räntehöjningar under 2019. En ränteprognos som marknaden inte helt svalde men en decemberhöjning sågs som ett säkert kort och där två höjningar under 2109 var närmast fullt inprisade.

Under den senaste månaden har det dock skett en radikal omsvängning i ränteförväntningar på marknaden. Prissättningen på Fed fund futures, som kan ses som marknadprissättningen på framtida räntenivåer på den amerikanska centralbankens styrränta, indikerar nu knappt en och halv räntehöjning under det kommande året, inklusive en eventuell decemberhöjning.

Sannolikheten för en decemberhöjning ligger nu kring 70 – 75 procent, enligt prissättningen på olika typer av ränteprodukter. Oss veterligen har inte Federal Reserve, i modern tid, inte höjt räntan när de annonserat en räntehöjning tydligt och sannolikheten på marknaden legat kring dessa nivåer. Till skillnad från en del andra centralbanker är det dessutom ytterst sällan som Federal Reserve överraskar marknaden.

Å andra sidan lär det heller inte ha skett att Federal Reserve höjt räntan när det varit så här pass oroligt på de finansiella marknaderna i stort. Så många ränteanalytiker står numera som åsnan mellan två hötappar när de försöker spå vad som kommer att ske på onsdagskvällen.

För en räntehöjning talar, förutom det ovanstående, bland annat en stram arbetsmarknad, vissa tecken på ökat lönetryck och att konjunkturindikatorerna i USA fortfarande pekar mot stark tillväxt.

Mot en räntehöjning talar, förutom den finansiella turbulensen, en förhållandevis låg inflation där Federal Reserves viktigaste inflationsmått väntas sjunka under tvåprocentsmålet redan i närtid, svagare bostadsmarknad och en allmän avmattning i den internationella konjunkturbilden. Till detta ska dessutom läggas betydande osäkerhet kring handelsfrågan och den amerikanska budgeten. I det senare fallet står den amerikanska statsapparaten inför en hotande stängning redan lagom till julledigheterna.

När det gäller vad som kommer att ske på onsdagskvällen är det därför fritt fram för egna spekulationer.

Vår bedömning är att Federal Reserve visserligen höjer räntan men att ränteprognoserna för 2019 kommer att justeras ner rejält. Frågan är om ett sådan utfall kan gjuta lite välbehövligt mod i investerarkollektivet eller om det bara tas som en ytterligare signal om att lågkonjunkturen är på väg?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -