Stora kapitalflöden till ränteprodukter

Fondkommentar November månads börsoro skapade nya trender för kapitalflöden till börshandlande produkter. Ränteprodukter såg det högsta nettoflödet sedan juni månad i fjol.

Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

Det globala nettoflödet till börshandlade produkter hade sin bästa månad sedan januari i år. I november var nettoinflödet drygt 500 miljarder kronor. Inflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter har lugnat ner sig under året jämfört med fjolåret. Det ackumulerade nettoinflödet sedan årsskiftet är nu 25 procent längre än rekordåret 2017. Allt enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Trots den väntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken i veckan, flödade kapitalet in till ränteprodukter. Kan det vara så att marknaden ser slutet på räntehöjningscykeln från Fed eller är det den stigande volatiliteten och fortsatt börsoro med handelskrig, Brexit med mera som ligger bakom de starka månadsflödena till ränteprodukter?

Totalt letade sig en tredjedel av det totala nettoflödet till ränteprodukter. Störst efterfrågan var det på amerikanska räntepapper, hit letade sig halva nettoflödet. Klart populärast var investeringar i korta amerikanska räntepapper med löptid under två år.

Men alla ränteprodukter attraherade inte investerarna. Högräntefonder (High Yield-fonder) hade utflöden för tredje månaden i rad.

Knappt 70 procent av det totala nettoinflödet till passivt förvaltade produkter letade sig till aktierelaterade produkter. Investerarna föredrog fortsatt amerikanska storbolag. Även amerikanska medelstora bolag hade tydliga nettoinflöden. Totalt kom det fem gånger så mycket kapital till amerikanska aktier jämfört med oktober.

Den här rapporten täcker november månad. Förra fredagen kom färska flödessiffror från den amerikanska investmentbanken Bank of America Merrill Lynch som visade på rekordutflöden från amerikanska aktiefonder i första halvan av december.

Om det var stora inflöden på indexnivå till amerikanska aktier var det desto större underliggande rörelser. Sektorrotationen var tydlig, investerarna lämnade teknikaktier och finansaktier samt industrisektorn. Istället letade sig kapitalet till de defensiva sektorerna hälsovård och dagligvaror.

En annan vinnare är tillväxtmarknaderna. För andra månaden i rad var det ovanligt starka inflöden till aktieprodukter på tillväxtmarknaderna. Störst intresse var det för breda tillväxtmarknadsfonder. Men investerarna har efter många månader av nettoutflöden hittat tillbaka till kinesiska aktier.

Tillsammans med amerikanska teknikaktier placerar sig europeiska aktier i botten med betydande nettoutflöden i november. Flera faktorer ligger bakom utflödena: Fortsatt dämpad ekonomiskt tillväxt, politisk osäkerhet kring brexit, italiensk budgetkris och senast franska demonstrationer. Det var den nionde månaden i följd med stora nettoutflöden.

Trots de senaste månadernas ökade oro på finansmarknaderna har guldet inte attraherat som investering. Under november var det positiva nettoinflöden, men inte särskilt stora till guldprodukter.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 45 500 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 6 procent sedan årsskiftet.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -