Oron är kvar, räntebesked i fokus

Makroveckan Trots en viss återhämtningen på den svenska börsen så ligger den finansiella oron fortsatt och pyr. Veckans två huvudnummer är räntebesked från Riksbanken och Federal Reserve.

Det är fortsatt oroligt på de finansiella marknaderna men trots detta lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på 1,3 under veckan som gick. I USA backade börsen med 1,3 procent, efter en tung fredagshandel. Nu pekar dock USA-terminerna mot en mindre uppgång när måndagshandeln startar.

Oljepriset fick en kort respit efter OPEC-mötet och priset på Brent har åter sjunkit och ligger nu strax över 60 dollar per fat.

På räntemarknaden har det varit små rörelser men det kan komma att ändras på då veckans två tunga begivenheter är räntebeskeden från Riksbanken och Federal Reserve. Två räntebeslut som såg ganska givna ut för bara någon vecka sedan har nu blivit osedvanligt osäkra och spännande.

På marknaden lutar man visserligen åt att bägge bankerna väljer att höja men sannolikheten för detta har sjunkit under senare tid.

För Riksbanken gäller det nog att höja räntan nu eftersom det, givet svagare tillväxtssignaler, kan bli ännu svårare att motivera en räntehöjning i februari. Banken har ju gett tydliga indikationer på att en räntehöjning trots allt är aktuell i december eller februari.

Att Federal Reserve höjer har fortsatt hög sannolikhet så marknadens huvudfokus ligger därför främst på vad de säger om räntehöjningarna under nästa år. Det lutar åt att minst en av de tre räntehöjningar som aviserats för 2019 stryks.

Annat av högt intresse är konjunktursignaler från ett allt deppigare EMU-område samt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer och prognos som publiceras på onsdag.

Dessutom fortsätter långkörare som Brexit och en svensk regeringsbildning att ligga högt i nyhetsflödet.

Måndag

Inflationen i EMU-området fortsätter att vara låg och bidrar, tillsammans med svaga konjunkturindikatorer, till att euron går svagt och förväntningarna på ECB dämpas ytterligare. Håll också koll på det amerikanska husmarknadsindex eftersom det kommit signaler som tyder på att bostadsmarknaden svalnat en aning.

Tisdag

Det tyska IFO-indexet väntas ha sjunkit ytterligare i december. Visserligen väntas försämringen vara marginell men det blir i så fall ändå ytterligare en signal som spär på oron kring tillväxten i EMU-området.

Onsdag

Vi börjar dagen med att fokusera på Konjunkturinstitutets (KI) nya prognos samt mätningen av humöret bland hushåll och företag. Frågan är om humöret fortsatt att dämpas och KI behöver justera ner prognoserna för tillväxten under kommande år. Sen skiftar fokuset snabbt mot veckans stora begivenhet när Federal Reserve presenterar sitt räntebesked. Fortfarande är huvudscenariot att banken höjer räntan men många räknar med att räntebanan för 2019 skruvas ner.

Torsdag

Riksbanken lämnar räntebesked men osäkerheten är stor kring huruvida de kommer att höja räntan. Sannolikheten för en räntehöjning ligger enligt oss på cirka 50 procent även om marknadsprissättningen indikerar en något högre sannolikhet. En höjning men samtidigt en nedjustering av räntebanan ligger nog nära till hands. Bank of England gör inga förändringar.

Fredag

Svensk detaljhandel väntas ha fått en liten revansch i november efter en svag höst. Låg tillväxt i Storbritannien i väntas på att Brexit-knutarna ska lösas, vilket inte lär ske i närtid. Konsumentförtroendet i EMU-området är på nedgång. Prisindex för den privata konsumtionen, Federal Reserves viktigaste inflationsmått, väntas ha halkat ner under 2 procent i november. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -