Blandat i Asien, uppåt i Tokyo

Asien-börserna Flera av börserna i Asien vände efter en tids handel från minus till mindre plus, även om stämningen fortsatte att präglas av ovisshet inför det kommande penningpolitiska mötet i USA.

"Det julrally man hade hoppats på har visat sig vara frustrerande flyktigt och nu hoppas marknaderna på, eller är desperata efter, en mer avslappnad linje från FOMC", säger Vishnu Varathan, analytiker vid Mizuho Bank i Tokyo, till AP.

De inledande kursnedgångarna fick vissa investerare i Tokyo att ge sig ut på fyndjakt. Nikkei 225-index var vid 7.40-tiden upp 0,6 procent och det bredare Topix 0,1 procent. Industri- och teknikaktier, som på sistone sålts av med hänvisning till svag detaljhandelstillväxt och industriproduktion i Kina, avancerade.

"Den japanska marknaden räknar in negativa nyheter i förväg. /…/ Marknaden verkar bearbeta farhågor om den globala tillväxten och en del sådana farhågor har prisats in för närvarande", säger Toru Ibayashi, wealth management-chef vid UBS i Japan, till Reuters.

Tokyo Electron och TDK steg båda 1,8 procent. Kraftbolag stärktes också på förhoppningar om att lägre oljepris ska ge lägre omkostnader. Tokyo Electric Power handlades upp 3 procent.

Bildskärmstillverkaren Japan Display steg kraftigt för andra handelsdagen i rad, med 23 procent, efter bolagets antydningar om att efterfrågan har förbättrats hos vissa viktiga kunder. Sedan i torsdags är Japan Displays kursuppgång hela 65 procent.

Hoshizaki var dagens stora förlorare i Tokyo med ett kursras på drygt 14 procent. Orsaken är att kylutrustningstillverkaren missat tidsgränsen för att lämna sin senaste delårsrapport, vilket lett till att aktien observationslistats. Företagets revisor Deloitte uppger sig ha fått tips om "olämpligt" beteende i bolaget från en visselblåsare.

I Shanghai bidrog oljebolagen Petrochina och Sinopec till uppgången. Den Shenzhen-noterade teknikkonsulten Shenzhen Institute of Building Research steg med maximala dagsuppgången 10 procent, efter att ha meddelat att det ihop med andra aktörer skapar ett samriskbolag för verksamhet i utvecklingsområdet Xiongan. Samriskbolaget ska i huvudsak ägna sig åt grönt byggande och gröna transporter.

På Hongkongbörsen stärktes bankerna HSBC och ICBC samt teleoperatören China Mobile, medan Ping An Insurance drog i motsatt riktning. Biltillverkaren Geely Automobile var en av måndagens större förlorare i Hongkong med ett kurstapp på 2,6 procent.

Marknadstemperatur klockan 07:30

==============================================================

kl 7:00 kl 7:30 kl 12:35 Sedan

31/12

MSCI Asia Apex 50 +0,2% +0,2% - -17,0%

Nikkei 225 +0,6% +0,6% - -5,5%

Hongkong Hang Seng +0,0% +0,1% - -12,7%

Kinas Shanghai Comp +0,0% -0,1% - -21,7%

Kinas Shenzhen Comp -0,5% -0,7% - -30,6%

Taiwan Taiex +0,1% +0,1% - -8,0%

Sydkorea Kospi +0,2% +0,1% - -16,0%

Indien BSE Sensex 30 +0,8% +0,7% - +6,4%

Singapore Straits +1,3% +1,1% - -8,5%

Australia S&P/ASX200 +1,0% +1,0% - -6,7%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -