Symptom på en björnmarknad?

Utblick Det har varit volatila tio handelsdagar sedan Placeras strategi-släpp inför december. Inte helt oväntat är det cyklist som hamrats ned och konjunkturstabila bolag som premieras. Osäkerheten släpper inte sitt grepp om börsen.

På tio handelsdagar har Stockholmsbörsens Storbolagsindex backat 4,5 procent. Under den senaste veckan har indexet istället stigit med 0,6 procent. Någon egentlig riktning saknas i korta perspektivet men på marginalen faller börsen. Hög volatilitet och lägre börskurser är tyvärr ett typiskt symptom i en begynnande björnmarknad.

Olja- och gas, Råvaror, it-konsulter och small cap är de sämsta sektorerna under de senaste 30 dagarna. Det är cykliska branscher och aktieslag som premieras när marknadsaktörerna vill ta risk. Att de nu säljs av är istället ett klassisk risk-av-beteende.

Bland bolagen som varit sämst under de senaste 30 dagarna återfinns konjunkturkänsliga Veoneer, Volvo och Stora Enso. Skogsbolaget Stora Enso föll kraftigt efter att finska branschkollegan Metsä vinstvarnat inför fjärde kvartalet, en av anledningarna var ett lägre massapris än väntat.

Också Swedish Match ryms bland förlorarna. Aktien är en katt bland hermelinerna och snarare ansedd som en stabil tillgång. Men fallet från toppnoteringen i aktien är stort. Från 530 kronor har aktiepriset backat till 372 kronor.

En av förklaringarna är ett möjligt förbud mot försäljningen av smaksatta cigarrer i Nordamerika. Det skulle slå hårt mot tobaksbolagets försäljning.

Det finns inga säkra tillgångar på aktiemarknaden. Sannolikt har en hel del räntekapital strömmat till Swedish Match i jakt på hyfsat säker avkastning. Och det har pressat upp värderingen innan kursfallet. Rädda pengar flyr snabbt och det har nog bidragit till det stora fallet.

Sist Volvos produktion gick på högvarv stod finanskrisen för dörren. Bolaget hade sedan snart en negativ orderingång. Kanske väcker det nuvarande läget därför obehagliga minnen hos investerarna. Även om mycket lite talar för ett finanskris-scenario ens skulle vara med på riskskalan i dagsläget.

Samma övergripande förutsättningar som i flera år talat för en starkare börs, går att använda som bevis för att toppen nu är nådd. Kontentan bland dysterkvistana är att det inte kan bli så mycket bättre än så här.

I Sverige; rekordlåga räntor, rekordlåg arbetslöshet och välfyllda orderböcker hos bolagen. Givet det negativa tolkningsföreträdet är det istället toppsignaler.

Därför är det svårt att hitta nyheter i närtid som kan lyfta börsen. Istället kan investerarna fokusera mer på oron kring Brexit, italienska budgetkrisen och framförallt för tuffare tullar i handelskriget mellan USA och Kina, som bara tillfälligt pausats.

På råvarumarknaden har guldet format en stigande trend sedan botten i tredje kvartalet 2018. Det har inte varit aktuellt tidigare, men nu ser investerarna återigen ut att nyttja guldet som säkrare tillflyktsort.

Svenska verkstadsaktierna har blivit ännu billigare. Vinstprognoserna ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare i storbolag som Volvo, Epiroc och SKF. Aktiepriserna har fallit. Och frågan är hur billiga de ska bli innan fyndköparna vågar strömmar till.

Återigen blir sentimentet och börspsykologin viktig. Jag har varit inne på det tidigare, står vi inför en riktig konjunkturtopp bör frågan formuleras om. Hur dyra, på förväntade vinster, ska de cykliska bolagen bli innan aktiekurserna vänder. Det ser ofta som bäst ut i verkstadsprognoserna precis innan det toppar, och riktigt brunt ut när börsen sen bottnar.  

Bolagens summering av helåret och kommentarer från fjärde kvartalet blir därför mycket intressant. Återigen får bolagen chans att överbevisa marknadens oro för konjunkturen, eller för all del, istället bekräfta den. Kommer resultaten bara in i linje med prognoserna bör det finnas utrymme för uppgång i de mest pressade verkstadsaktierna.

Vår nya satsning på fastighetsbolaget Balder har sedan den 3 december givit en avkastning på 3,7 procent. Cloetta har backat 2,8 procent. I övrigt är resultaten på listan som man kan förvänta sig. De mer konjunkturkänsliga bolagen på listan har backat. Mjukvarubolagen Servicenow och Microsoft håller emot bra, trots höga värderingar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -