Svag börs, verkstad och råvaror backar

Börsen Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på fredagen med kurstapp för bland annat industri och råvaror, medan defensiva sektorer som teleoperatörer klarade sig bäst. Nordea steg efter uttalanden i finsk affärspress från finansmannen Christer Gardell.

Strax efter klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till 1.471. Aktier för 4,1 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ledande europeiska index var samtidigt ned strax under 1 procent.

Bland de större förlorarna inom OMXS30 fanns Atlas Copco och Hexagon, som båda tappade runt 1,8 procent.

Svagast i storbolagsindexet var dock Autoliv, som sjönk 3,1 procent. Bilrelaterade aktier tyngdes av siffror över bilförsäljningen inom EU, som föll 8 procent i november jämfört med samma månad i fjol. Därmed har försäljningen backat tre månader i följd.

Autoliv har dessutom i likhet med Veoneer fått en säljrekommendation av Deutsche Bank, som inlett bevakning med riktkurserna 191 kronor för Veoneer och 554 kronor för Autoliv. Veoneer var ned 6,4 procent.

På de europeiska börserna hade gruvbolagen en tung veckoavslutning och i Stockholm tappade Boliden och Lundin Mining 1,2 respektive 1,7 procent.

Spekulationerna om ett intåg av Christer Gardells Cevian i Nordea fick nytt bränsle sedan finansmannen sagt till finska medier att den nordiska banksektorn är "attraktiv", och att Nordea släpat efter övriga nordiska storbanker på kostnadsbesparingsområdet och har en lönsamhet samt värdering som är lägre än sektorkollegorna.

Nordea stärktes 0,8 procent samtidigt som rivalerna Swedbank, Handelsbanken och SEB backade.

Även Astra Zeneca gick hyggligt med en liten uppgång på 0,2 procent. Den amerikanska investmentbanken Suntrust har inlett bevakning av läkemedelsbolaget med en köprekommendation.

Forskningsbolaget Bioarctic och det amerikanska läkemedelsföretaget Abbvie har fått godkännande från amerikanska konkurrensmyndigheter för Abbvies licensiering av Bioarctics portfölj med antikroppar mot alfa-synuklein för Parkinsons sjukdom och andra potentiella indikationer. Beskedet lyckades dock inte lyfta Bioarctic som i stället tappade 1,1 procent.

Medivir är klar med en tidigare aviserad omorganisation och företaget har gått från 75 till 17 anställda. Inom den kliniska portföljen har samtal med FDA kring remetinostat, mot en ovanlig blodcancerform (CTCL), slutförts och enligt bioteknikbolaget varit framgångsrika inför en fas 3-studie. För fortsatt utveckling av remetinostat söker Medivir samarbetspartner. Aktien, som sedan början av oktober förlorat nästan halva sitt värde, fortsatte nedåt med minus 4,8 procent.

Bostadsutvecklaren SSM ska öka hyresrätter som andel av produktion från 30 till 50 procent. Dessutom ska bostadsrättsproduktionen fokusera på yteffektiva bostäder i prisintervallet 1,3-2,2 miljoner kronor, enligt bolaget. Aktien reagerade positivt på beskeden och stärktes 7,1 procent.

Wallenstam har antagit en ny femårig affärsplan som startar vid årsskiftet, med målet att under perioden uppnå en substansvärdesökning om 40 kronor per aktie. Wallenstam, som höll kapitalmarknadsträff under morgonen, handlades 0,9 procent lägre.

Diagram: OMXS30-index fredagen den 14 december

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -