Revanschen för Asienfonderna

Fondkommentar Den senaste månaden skiljer inte mycket från tidigare månader, med fokus på utvecklingen av handelskriget och Brexit. Men den största skillnaden har den amerikanska centralbanken gjort.

Marknaden tolkar nya signaler som att Federal Reserve sannolikt lugnar ner sig med räntehöjningar 2019, vilket gynnat flera asiatiska börser.

De amerikanska börserna har tappat fart. USA-fonder har den senaste månaden i genomsnitt backat drygt 3 procent mätt i kronor, den tyngsta månaden sedan februari. Även globala teknikfonder som oftast har en stor vikt i amerikanska bolag, har minusavkastning den senaste månaden.

Vi ser nu ett trendbrott på flera börser. Tillväxtmarknadsfonder har haft en svag avkastning tidigare i år i spåren av en stark amerikansk dollar och högt oljepris. Men den senaste månaden har den breda fondkategorin tillväxtmarknadsfonder stigit i genomsnitt 1,3 procent. Det är också på några av tillväxtmarknaderna vi hittar de riktigt stora vinnarfonderna den senaste månaden.

Men det är inte bara på börserna vi sett trendskiften. Under månaden har de mest handlade råvarorna olja och guld gått helt skilda vägar, vilket påverkat många fonders avkastning. Oljepriset som mer eller mindre kollapsat under hösten, har fortsatt att backa den senaste månaden med minus sju procent. Samtidigt har guldpriset lyckats avancera 2,4 procent mätt i dollar på en månad.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Det skiljer drygt 23 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden.

På vinnarlistan trängs många fonder med anknytning till tillväxtmarknaderna, men även branschfonder med guld och ädelmetallfokus. Totalt hittar vi åtta av tio fonder på vinnarlistan med Asienanknytning, resten investerar i guldbolag.

Asien har de högst avkastande fonderna under månaden, och de bästa fonderna hittar vi i södra Asien. Här har börserna i Indonesien, Filipinerna och Vietnam gått bäst med klart högre avkastning än de kinesiska börserna och Taiwan. Ett lägre oljepris gynnar länderna genom bättre handelsbalans och lägre inflationsförväntningar.

Men framförallt är det sannolikheten för färre räntehöjningar från Federal Reserve 2019 som gjort att många utländska investerare hittat tillbaka till Asien och särskilt Indonesien, Filippinerna och Vietnam under månaden.

Fidelity Indonesia har haft vind i segel och avkastat 9 procent den senaste månaden. Det gör den till den bästa avkastande fonden. Månadens starka avkastning gör även att fondens avkastning för året landar på plus.

Fondens starka utveckling är en kombination av en stark indonesisk börs och en stärkt valuta. Centralbanken har höjt räntan under året med totalt 1,5 procentenheter till 5,25 procent, vilket gör att indonesiska obligationer hör till de högst avkastande i Asien. Årets räntehöjningar gör att vi hittar många bankaktier bland vinnarna. Bästa bidragsgivare till fondens avkastning den senaste månaden är Bank Pan Indonesia och fondens största innehav Bank Rakyat Indonesia, som väger 10 procent i fonden och avkastat runt 10 procent i lokal valuta.

Vi hittar flera breda asiatiska fonder på vinnarlistan och bäst av dem är Morgans Stanleys MS INVF Asia Opportunities och Fidelity Emerging Asia. Båda fonderna har haft högre avkastning än kategorisnittet Asienfonder ex Japan som stigit i genomsnitt 2,2 procent den senaste månaden.

Måna av asienfonderna har Tencent Holdings att tacka för den starka avkastningen under månaden. Aktien har avkastat drygt 14 procent., och hör till de absolut största innehaven i många av fonderna, bland annat i Fidelity Emerging Asia.

Men i MS INVF Asia Opportunities är den kinesiska soyasåstillverkaren Foshan Haitian Flavouring & Food det största innehavet på 7,5 procent. Aktien skäms inte för sig, den har stigit runt 10 procent de senaste 30 dagarna.

Flera guldproducerande bolag och guldstreaming-bolag har stigit betydligt mer än guldpriset den senaste månaden. Det beror på att när guldpriset stiger blir aktierna en hävstång på guldpriset med sin skuldsättning och fasta nivå på kostnaden för att producera guld.

Det kanadensiska guldroyalty och streamingbolaget Franco-Nevada har stigit med över 12 procent på en månad. Det åter finns i två vinnarfonder. I Almundi Global Gold Mines är den fondens näst största innehav på drygt 8 procent.

Förlorarlistan har en klar lutning åt olja och europeiska småbolag. Vi hittar två energi- och oljerelaterade fonder på bottenlistan. Totalt finns där åtta fonder med europeisk småbolagsanknytning. Morningstars kategorisnitt för europeiska småbolagsaktier har backat drygt 6 procent den senaste månaden.

Många investerare har lämnat europeiska aktier med bakgrund av en stökig brexiförhandling, italienskt budgetbråk och franska demonstrationer, och då  i synnerhet europeiska småbolagsaktier. En stor del av årets nedgång är vinsthemtagningar efter fjolårets rekordstarka uppgång. I år har kategorisnittet europeiska småbolag backat med drygt 11 procent.

Sämsta avkastning av alla fonder har energifonden Schroder ISF Global Energy med en tvåsiffrig nedgång under månaden. Vilket är mer än snittet av liknande fonder som tappat knappt 8 procent.  Investerarna har sålt av olje- och energibolagsaktier i takt med ett sjunkande oljepris. Vilket märks på fondens största innehav, det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger som backat knappt 9 procent på en månad.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -