Molnaktien som flyger högt, riktigt högt

Aktieanalys Palo Altos hetaste startups, och drakar som GE, tvingas igenom samma snabba digitala transformation. Mjukvaror ersätter koppartråd och datacenter. I centrum för den omställningen står amerikanska kommunikationsplattformen Twilio.

Det generella sentimentet kring teknik- och molnbolagen har som bekant svängt till det negativa. Tidigare i år var teknik- och molnbolagen, FAANG, BAT och WNNS ofelbara, odödliga tillväxtmaskiner aktiemarknadens ögon.

Nu har kollektivet istället ett mer neutralt förhållningssätt till riskerna i dessa bolag och flera av giganterna har sjunkit snabbt från tidigare rekordnivåer. Per definition befinner sig flera i björnmarknad.

Det gäller dock inte amerikanska kommunikationsbolaget Twilio. Aktien har sedan januari fyrfaldigats i värde och har nyligen stigit till en ny rekordhögstanivå. Bolaget sjösattes på New York-börsen 2016 och noterades för 16 dollar, idag kostar en aktie 96 dollar.

Trots imponerande resultatförbättring i tredje kvartalet, en uppjusterad intäktsguidning på 7 procent, och förväntat hög tillväxt under kommande åren är aktien rekorddyr.

På årets förväntade resultat betalar vi p/e 1000. Det är baserat på den justerade vinsten per aktie i analytikernas konsensus i databasen Factset. Det redovisningsmässiga resultatet förblir negativt åtminstone fram till minst 2020.

Twilio är en kommunikationsplattorm för mjukvaruutvecklare, en så kallad PaaS-tjänst (Plattform as a Service) som möjliggör för mjukvaruutvecklare att integrera lösningar för kundkommunikation i flera olika medier inom den egna applikationen.

Kommunikationen kan ske via exempelvis via SMS, MMS, direktmeddelanden, ip-telefoni och telefonsamtal.  Tjänsten gör det också enklare att integrera video-funktionalitet i mobil- och webbapplikationer.

Storheten med plattformen är att många olika kommunikationskanaler går att bädda in i samma gränssnitt och inom den egna kundapplikationen. Twilio blir då en del av ryggraden i kundens egna applikation.

I kundlistan ryms företag som Uber, Netflix, Facebook, Salesforce och Oracle. Dessa bolag är nu beroende av Twilio’s tjänster.

Bolagets främsta fördel är att de var först ut med sin plattformstjänst, vilket inte hindrar andra bolag som tillexempel Cisco att skapa likvärdiga lösningar. För bolagen som redan valt Twilio finns dock ett inbyggt motstånd att byta, så länge tjänsten håller hög kvalitet och fungerar väl.

I Factset-prognosen växer antalet aktiva användare på Twilios plattform med cirka 25 procent årligen. Och nästa års tros den ha närmare 86 000 användare.

Churnen är liten och mer än 95 procent av kunderna är lojala bolaget. Det är ett styrketecken gällande användarvänlighet och funktion. En svaghet är dock att ett fåtal större konton historiskt stått för en stor del av intäkterna. De tio största kunderna stod i fjol för 20 procent av intäktsbasen.

Marknaden för Twilios tjänster är gigantisk. Alla mobilapplikationer som exempelvis kräver verifikation av en användares mobilnummer, har nytta av tjänsten. Det kan då ske inne i ursprungsapplikationen, vilket förbättrar upplevelsen för slutkunden.

Uber använder plattformen för att kommunicera direkt med sina förare inuti Uber-appen, enligt Investorplace. Och det möjliga användningsområdet för liknande kommunikation, både med kunder och med medarbetare, är enorm. Inom segmentet är Twilio marknadsledare.

Den genomsnittliga intäkten per användare (ARPU) förväntas stiga på sikt, från 11,1 i år till 13,2 år 2020.

I år förväntas omsättningen stiga till 630 miljoner dollar, nästa år till 827 miljoner dollar och år 2020 spränger omsättningen 1 miljard dollar i prognosen. Det är en imponerande tillväxt.

Justerat gör bolaget redan en liten vinst. I år tror analytikerna på 10 cent per aktie, den ökar sedan med 65 procent under 2019 och ytterligare 120 procent under 2020.

En skillnad mot mer mogna SaaS-bolag (Software as a Service) och PaaS-bolag (Platform as a Service) är att rörelsemarginal än så länge är låg.

I år är rörelsemarginalen just över nollstrecket och först år 2020 närmare sig rörelsemarginalen 4 procent. Plattformsbolaget Servicenow, som också ska växa snabbt i framtiden, har istället rörelsemarginal kring 20–25 procent och mjukvaruleverantören Adobe har mellan 30–40 procent i rörelsemarginal.  

Men i takt med att användarbasen ökar bör marginalen stiga när de återkommande intäkterna läggs på hög. Problemet, speciellt eftersom värderingen är skyghög i Twilio, är att det förväntas dröja många år innan de når ditt.

Istället kommer det vara omsättningstillväxt och ett antal ökat antal kunder som marknaden fokuserar på framåt. Givet prognosen som ligger är det svårt att var missnöjd med förutsättningarna.

En intressant iakttagelse är att jämfört med fjolåret kommer antalet kunder öka med 31 procent under 2018, men omsättningen stiger i prognosen med 58 procent. Kunderna köper alltså fler, eller betalar mer för befintliga tjänsterna, än tidigare. Längre ut på tangenten kommer detta vara mycket bra för lönsamheten.

Om tillväxtresan fortsätter i samma takt som tidigare kommer 100 dollar per aktie vara ett lågt pris på Twilio-aktien om ett par år.

Men jag köper inte aktier i bolaget till p/e 1000. I alla fall inte som annat än i ren spekulation om att hajpen fortsätter ytterligare ett par månader.

I ett läge när övriga PaaS- och SaaS-bolag har det tufft är det dock värt att hålla Twilio under noggrann bevakning givet styrkan som aktien visar. Högst sannolikt kommer bolaget också få allt större internationell uppmärksamhet under det kommande året.

Jeff Lawson, CEO & Styrelseordförande

Grundaren till Twilio, Jeff Lawson, är en serieentreprenör och mjukvaruutvecklare. Han var en av de första produktägarna på Amazon Web Services. Innan Twilio har Lawson varit med och grundat Ninestar och Stubhub.com. Sitt första företag startade han vid 12 års ålder i hemstaden Detroit.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -