Kapitalet drar mot tillväxtmarknader

Utsikt Det har varit en turbulent höst på världens börser och utvecklade ekonomier har drabbats hårdast. Däremot finns vissa tecken på att kapital återvänder till tillväxtekonomierna.

Vi har en rejält skakig period bakom oss på de flesta av världens börser med stora rörelser mellan olika handelsdagar. Det är främst börserna i mer utvecklade ekonomier (Developed Markets) som drabbats hårt av turbulensen, och många europeiska börser hamnar långt ner på börslistan för den senaste 30-dagarsperioden. Den amerikanska börsen har i sin tur backat med 2,6 procent (MSCI i lokal valuta)  

Oron för ett eskalerande handelskrig, svagare globala tillväxtsignaler, och perioder med stigande amerikanska räntor har bidragit till en turbulent höst. Vilket också syns i att volatilitetsindex för den amerikanska börsen (S&P500) numera parkerar på en betydligt högre nivå än tidigare.  

Till detta har bland annat tillkommit frågetecken kring Brexit-processen, italiensk budgetoro och på senare tid oroligheter i Frankrike. Faktorer som bidragit till den svaga utvecklingen för många europeiska börser.

Men det är inte bara mörker, utan det finns också tecken på att kapital åter börjat söka avkastning bland tillväxtekonomierna (Emerging- och Frontier Markets). Även om det varit turbulent även här, så lyckas tillväxtekonomierna prestera en genomsnittlig uppgång på 1,5 procent under de senaste 30 dagarna. Däremot är ju många av de här länderna stora förlorare sett från årsskiftet. 

Att Kina och USA satt handelskonflikten på paus bidrar till lite bättre humör. Dessutom gynnas många tillväxtländer av en något stabilare dollar och sjunkande amerikanska marknadsräntor.

Svagare konjunktursignaler från bland annat Kina och EMU-området har spätt på en generell oro för att den globala ekonomin ska utvecklas betydligt sämre än väntat under nästa år. Och även om amerikanska konjunkturindikatorer fortsatt att imponera har en räntekurva som är på väg att invertera (långa räntor längre än korta) väckt farhågor om att även USA ska sakta in rätt kraftigt under nästa år.

Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, visar dock ännu inte några direkt oroande tecken på en kraftig avsvalning i den globala konjunkturen. 

Amerikanska data landar generellt sett nära hyggligt höga förväntningar och ungefär samma bild ges för utvecklingen bland tillväxtekonomierna. Däremot kan konstateras att just kinesiska data tenderat att vara besvikelser under senare tid.

Det är framför allt i EMU-området som de stora makrobesvikelserna kommit, även om det syns små tecken på en ljusning. Mycket av den förbättringen i ESI för EMU-området torde dock komma från att analytikerna börjat skruva ner sina förväntningar på inkommande data.  

Developed Markets

Det är de utvecklade ekonomierna som haft den svagaste utvecklingen under den senaste 30-dagarsperioden med en genomsnittlig nedgång på 2,6 procent. Den svenska börsen parkerar en bit över snittet med -2,2 procent (MSCI-index). Bland de stora förlorarna finns flertalet EMU-länder. Svagare konjunktursignaler parat med italiensk budgetoro och Brexit har skrämt investerare. På marginalen har sannolikt ECB:s planer på avslutade obligationsköpet också trycket ner sentimentet.

De börser som orkat över nollstrecket är Hongkong, Singapore och Danmark. De två förstnämnda har dragits med att ett överlag positivt börssentiment i Asien.   

Emerging Markets

Bland tillväxtekonomierna landar den genomsnittliga uppgången på 1,5 procent. Bäst har det gått i Filippinerna och men även viktiga länder som Brasilien och Kina kan uppvisa riktigt respektabla uppgångar. Lite mindre oro kring handelsfrågorna samt stabilare dollar och lägre amerikanska räntor har bidragit till uppgångarna. Däremot finns en underliggande oro för tillväxten, framför allt i Kina. Turkiet och Mexico fortsätter att gå svagt.

Frontier Markets

Även de nya tillväxtekonomierna kan ståta med en genomsnittlig uppgång på 1,5 procent, men det är den marknad som gått svagast från årsskiftet. Placerarna har hittat tillbaka till Argentina, men det bör nog fortfarande ses som en riskfylld marknad. Flera råvarutunga ekonomier har haft en tung period även om ett stabilare oljepris gett en del vinnare. 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -