Två Indienfonder för den långsiktige

Fondanalys Att Indien har en långsiktig tillväxtpotential är odiskutabel. Landet har tagit över stafettpinnen som den stora asiatiska tillväxtmotorn. Placera har hittat två intressanta Indienfonder.

Visst svänger det mer på tillväxtmarknadsbörserna. Bombay-börsen är inget undantag med en standardavvikelse som är betydligt högre än på Stockholmsbörsen. Men även potentialen är högre. Ser vi i backspegeln så har Indienfonder haft en högre avkastning än Sverigefonder på såväl fem som tre års sikt. Men det senaste året har Sverigefonder bara backat drygt 4 procent mot minus 9 procent för Indienfonder.

Precis som övriga börser har det svängt mycket i år på den indiska marknaden. Aktieindex nådde rekordnotering i slutet på augusti. Efter det rasade allt under två månader. Men i november steg börsen dramatiskt, stödd av ett betydligt lägre oljepris och ett ökat intresse från utländska investerare.

Oljepriset är en viktig faktor för Indien och börsen, landet är en av världens största nettoimportörer av olja. Det innebär att om oljepriset håller sig fortsatt lågt gynnar det handelsunderskottet som till stor del förklaras av just oljeimporten. Ett lägre oljepris bidrar även till lägre inflation.

Andra faktorer som inte varit gynnsamma för Indien och flera tillväxtmarknader i år är den starka dollarn. Men nu ser det ut som att den amerikanska centralbankens räntepolitik närmar sig normal nivå. Vilket skulle gynna Indien och flera tillväxtmarknadsbörser.

Det händer mycket i Indien och nästa år i april är det nationella val. Premiärminister Modi har suttit vid makten sedan 2014 och för första gången på 30 år har Indien en regering med egen majoritet. Men det är tidvis en stökig demokrati. Och landet brottas med stora underskott i de offentliga finanserna.

Men det finns en enorm potential i ett land med en ung och välutbildad befolkning på 1,3 miljarder. Och det pågår en stor omvandling från jordbruksekonomi till industriekonomi och inte minst en tjänsteekonomi. Det gör att medelklassen växer snabbt och är konsumtionshungrig.

För den som vill investera långsiktigt i Indien (långsiktighet är att rekommendera med tanke på den relativt höga risken) så har jag två intressanta Indienfonder. Båda har levererat en bättre riskjusterad avkastning jämfört med kategorisnittet på både tre och fem år.

Danske Invest India förvaltas av Adrian Lim på Aberdeen Asset Management sedan 2010. Till sin hjälp har han Aberdeens tillväxtmarknadsteam som är baserat i London och Singapore.

Adrian Lim

Investeringsprocessen har ett stort fokus på kvalitetsbolag som har en tydlig affärsmodell. Ägarstrukturen, synen på ägarfrågor och bolagsledningens historik av att leverera är viktiga parametrar när man väljer bolag att investera i. Det är viktigt att man förstår vad som driver värdetillväxten i bolagen och man investerar gärna på lång sikt.

Långsiktigheten är tydlig, omsättningshastigheten är mycket låg. Av fondens tio största innehav har åtta av dem varit med i fonden sedan 2010. Kotak Mahindra Bank köptes in precis efter sommaren 2014 och är senaste tillskottet bland de tio största innehaven.

Fonden har ett koncentrerat antal investeringar, nu är den investerad 44 stycken aktier. Det är en tydlig tilt mot stora tillväxtbolag. Totalt består fonden till drygt 80 procent av stora bolag, resterande del är medelstora bolag.

Inget innehav väger mer än 7,5 procent. De tio största bolagen i portföljen står i dag för 51 procent av det förvaltade kapitalet. Och de fem största innehaven för en tredjedel av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning.

Den aktiva förvaltningen och avvikelsen från index och kategorisnittet är tydligt. Störst övervikt har man i sektorerna konsumentbolag och hälsovårdsbolag. Och störst undervikt är i energisektorn där Indiens största bolag, konglomeratet Reliance Industries hör hemma - fonden har inga investeringar i aktien. Reliance Industries väger drygt 10 procent av MSCI India index.

Fonden har fyra stjärnor av Morningstar, förvaltningsavgiften är inte billigast i kategorin. Den överavkastning som förvaltarna visat det senaste året gör dock att vi på Placera tycker att den motiverar sin avgift för en genuint aktiv förvaltning.

Carnegie Indienfond förvaltas av den erfarne Gunnar Påhlson sedan maj 2006. Fokus är på att hitta undervärderade bolag med bra intjäningsförmåga och tydliga kassaflöden, stark balansräkning och hög direktavkastning. Tydliga investeringsteman är inhemsk konsumtion, fordonsindustri, banker och internet.

Gunnar Påhlson

Gunnar Påhlson lägger stor vikt på fundamental analys och företagsbesök, där möten med bolagsledning är en viktig del. Och han jobbar med ett koncentrerat antal bolag med 25 - 35 stycken och avviker från mycket från index.

Fonden har idag 33 placeringar och cykliska konsumentbolag är fondens största "bet" just nu med tillsammans 28 procent av placeringarna, vilket avviker mycket från index. Näst största är sektor är finansbolag på 18 procent.

Handelsaktiviteten i Carnegies Indienfond är högre än i Danske Invest India. Infosys som finns bland fondens fem största innehav, köptes in i januari i år. Det är en av fondens bästa bidragsgivare i år med en avkastning på över 30 procent.

I år har fonden haft en lite sämre avkastning än kategorisnittet för Indienfonder. Men på både tre och fem års sikt har avkastningen varit högre kategorisnittet och MSCI India index inklusive utdelningar.

Carnegie Indienfond har tre stjärnor hos Morningstar. Förvaltningsavgiften är dyrare än snittet för liknande fonder. Som en långsiktig investering tycket vi att båda fonderna är värda en köprekommendation.

Placera ser Indienfonder som ett utmärkt komplement till övriga fonder i en bred portfölj. En bra presterande aktivt förvaltad Indienfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig tillväxtmarknadsindexfond. Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på minst fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carnegie Indienfond A Köp 486,45 -
Danske Invest India A Köp 678,24 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -