Husqvarna: 2019 blir ett bättre år

Aktieanalys Husqvarna kan snart lägga bakom sig ett jobbigt år. Svag försäljning och sjunkande resultat har tyngt aktien. Utsikterna för de kommande åren är dock fortfarande ljusa.

2018 har inte varit något höjdarår för Husqvarna. Den rekordvarma och torra sommaren i stora delar av världen påverkade högsäsongen kraftigt negativt. Framför allt försäljningen av gräsklippare påverkades då gräsmattorna i norra Europa dog i värmen. Bevattningsprodukter sålde bättre, men det kunde inte kompensera.

Husqvarna tvingades vinstvarna inför sitt tredje kvartal då rörelseresultatet bara var hälften så stort som snittprognosen. Kursreaktionen på vinstvarningen blev dock lite oväntat positiv, åtminstone initialt. Orsaken var det ras som skedde i Husqvarna-aktien redan i samband med halvårsrapporten några månader tidigare. En svag sommar var därmed redan med råge inprisad.

Det som utlöste raset i Husqvarna-aktien i halvårsrapporten var inte främst resultatet, även om det var i underkant. Det var istället beskedet att bolaget tar ytterligare grepp för att få ordning på lönsamheten inom sin konsumentdivision. Consumer Brands ska lösas upp och delar av verksamheten läggas ned. Det som blir kvar införlivas i divisionerna Husqvarna och Gardena.

Premiummärkena i dessa båda områden har stått i fokus för Husqvarna en längre tid. Consumer Brands är framför allt en amerikansk verksamhet och den har visat sig vara väldigt svår att få ordning på. Konkurrensen är hård och det är bara lågt pris och stora volymer som gäller.

Att Husqvarna ger upp det området är i sig ingen särskilt ledsen över. Många hade dock hoppats på att Husqvarna skulle kunna sälja de delar som nu istället läggs ned. Med förväntningar om att Consumer Brands ändå skulle kunna bidra positivt de kommande åren fick estimaten också justeras ned en bit. Reaktionen blev våldsamt negativ. Aktien dök 17 procent på en dag och fortsatte sedan ned en bit till.

Kursen hade precis återhämtat sig när Husqvarna så vinstvarnade för tredje kvartalet. Reaktionen den gången blev dock som sagt initialt positiv. Många räknade med att allt elände nu var uppe på bordet och att aktien skulle kunna fortsätta sin återhämtning inför vad som rimligtvis borde bli ett betydligt bättre 2019.

I det allmänna oktober-raset på världens börser drogs dock även Husqvarna med och aktien nådde nya bottennivåer. Efter att ha åkt lite jojo på sista tiden är kursen nu ungefär tillbaka där den var efter halvårsrapporten i somras.

Vd Kai Wärn flaggade i samband med rapporten för tredje kvartalet att även det fjärde kvartalet kommer att bli svagt. Med ödsliga butiker i somras var inte handlarna pigga på att lägga beställningar av höst- och vinterprodukter. Framför allt Husqvarna-divisionen kommer därför att åter påverkas negativt.

Kai Wärn har dock utlovat en rejäl förbättring under 2019. Prishöjningar har genomförts för att kompensera för ökade råvarukostnader och höjda tullar. De åtgärder som genomförs inom Consumer Brands, bland annat en fabriksstängning, väntas ge besparingar på 250 Mkr om året med full effekt år 2020. Effekten under 2019 väntas bli ungefär hälften så stor.

Kostnaden för strukturåtgärderna uppgår till 1,2 miljarder kronor vilket dock huvudsakligen påverkar innevarande år.

De senaste tre åren har Husqvarna stadigt förbättrat sin rörelsemarginal, från knappa 5 procent år 2014 till 9,6 procent i fjol. I år blir ett tydligt hack i kurvan men målsättningen för nästa år att nå över 10 procent.

På rullande tolv månaders basis var marginalen vid utgången av tredje kvartalet 7,6 procent. Under de tre första kvartalen 2018 har de båda affärsområdena Gardena och Construction gått bra. Gardena noterar en valutajusterad tillväxt på 16 procent och ett 14 procent högre rörelseresultat. Construction har valutajusterat ökat försäljningen med 13 procent och rörelseresultatet med 16 procent.

Husqvarna-divisionen är dock klart störst och där har utvecklingen varit svag. Valutajusterat ligger tillväxten på 1 procent efter nio månader. Rörelseresultatet är ned 11 procent jämfört med i fjol och marginalen har backat 2,5 procentenheter. Även fjärde kvartalet kommer som sagt att bli svagt.

De analytiker som bevakar Husqvarna räknar enligt databasen Factset i snitt med att rörelsemarginalen för helåret 2018 landar på 7,4 procent. Exklusive engångsposter väntas vinsten per aktie backa 16 procent till 3,88 kronor.

För 2019 väntar sig analytikerna att Husqvarna når sitt mål om 10 procents rörelsemarginal. Snittprognosen ligger på 10,2 procent. Den rapporterade vinsten per aktie väntas landa på 4,79 kronor. En fortsatt kraftig förbättring väntas under 2020. Marginalen väntas öka till 11,5 procent och snittprognosen för vinst per aktie är nästan en krona högre på 5,76.

De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 14,6 respektive 12,1 för åren 2019 och 2020. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 10,8 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Direktavkastningen i Husqvarna-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,2 procent respektive 3,4 procent.

Efter alla turer i bolaget står Husqvarna-aktien på minus cirka 10 procent för 2018. Värderingen har kommit ned en hel del jämfört med i början av året och på dagens nivåer kan inte aktien sägas vara särskilt dyr.

Tillväxten de närmaste åren kommer att dämpas av minskad försäljning inom konsumentdivisionen. Det är dock försäljning med svag lönsamhet så marginalerna påverkas tvärt om positivt. Med extra draghjälp från pågående effektiviseringar väntas vinsttillväxten de kommande åren vara god.

En rad externa faktorer har tyngt utvecklingen i år men de underliggande verksamheterna inom Husqvarnas tre huvudområden är alla starka med bra marknadspositioner, starka produktportföljer och bra marginaler. Vi tycker utsikterna för ett klart bättre 2019 ser goda ut och behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Husqvarna B Köp 71,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -