Börsen vände nedåt, SEB och SCA tynger

Börsen Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en mindre uppgång, som dock snart förbyttes i negativa siffror.

Bland förlorarna märktes SEB, vars nya affärsplan fick ett svalt mottagande av marknaden, samt SCA som drogs med av sektorkollegan Metsä Boards vinstvarningsrelaterade ras.

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till 1.482. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index ned 0,3 procent.

Före börsöppningen såg det mer positivt ut, sedan både amerikanska och asiatiska index stigit markant det senaste dygnet mot bakgrund av en tilltagande optimism kring de amerikansk-kinesiska handelsdiskussionerna.

Banker var nära både topp- och bottenpositionerna i storbolagsindexet. Handelsbanken steg 0,3 procent, medan SEB föll 3,3 procent. Den senare presenterade en ny affärsplan för kommande tre år, med bland annat ökade investeringar på programmet.

"De nya målen kan inte tänkas verka upphetsande och kostnadsguidningen indikerar en modest negativ utveckling jämfört med konsensusförväntningarna", skriver investmentbanken Morgan Stanley i en snabbkommentar.

Rejält ned, -3 procent, var det även för skogsbolaget SCA. Finländska Metsä Board vinstvarnade på morgonen för det fjärde kvartalet med hänvisning till produktionsproblem och en svagare massamarknad och föll över 10 procent på Helsingforsbörsen. I sektorn backade också Stora Enso 7 procent och Billerud Korsnäs 2 procent.

Nedgångar på mer än 2 procent noterades också för Autoliv och Getinge, medan en rad verkstadsbolag som Atlas Copco och Alfa Laval förlorade i storleksordningen 1 procent.

Bland aktier som klarades sig jämförelsevis bra märktes Essity och Boliden med uppgångar på 0,7 respektive 0,4 procent. ABB, som på onsdagen steg 4 procent efter att ha bekräftat rykten om att en avyttring av affärsområdet Power Grids diskuterades, var i stort sett oförändrat.

Utanför storbolagsindexet steg NCC 0,7 procent, efter att ha orderregistrerat ett tunnelbygge om 1,2 miljarder kronor.

ICA, som håller kapitalmarknadsdag och gav en ny investeringsprognos för 2019, backade något.

På makroagendan kvarstår bland annat räntebesked från ECB klockan 13.45.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 13 december

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -