Heta Listan söker megatrender

Heta Listan En ny sektor har väckt vårt intresse, efter att sex bolag i samma bransch fastnat i listans trendfilter. Temat är stabilitet och två färska kandidater presenteras denna vecka.

På Heta Listan är förändringarna små sedan förra veckan. Vårt enda aktiva affärsförslag, Waste Management, har rört sig i närheten av vår ingångskurs, och nära tidigare rekordhögsta för aktien. Kandidaten Marine Harvest har inte stigit över vår triggerkurs och får ligga kvar som kandidat ytterligare en vecka.

Storbolagsindex i Stockholm föll snabbt efter förra veckans publicering. Vår skiljelinje, indexnivån 1 470, bröts och nedgången fortsatt till 1 440-nivån. Därifrån fick vi sedan ett snabbt kast uppåt till de tidigare bottnen-nivåerna nära 1470-nivån. Volatiliteten har tilltagit och jag har fortsatt en negativ syn på Stockholmsbörsen i Heta Listans kortare tekniska perspektiv.

Som tur är tvingar ingen oss att köpa svenska storbolags-aktier och vidare återhållsamhet rekommenderas kommande veckan.

Att trenden på världens börser är svårtolkad och volatil har triggat intresset för tryggare placeringar, bland annat i energi- och infrastrukturbolag. Ränteoron har krympt i USA och då vågar investerarna återigen handla upp dessa stabilare verksamheter till högre multiplar.

Men det är inte bara stabilitet och rimlig direktavkastning som lockar. Flera megatrender talar till energibolagens fördel. Medvetenheten blir allt större och kunderna efterfrågar miljövänliga energialternativ. Det är en stor möjlighet för bolagen som lägger sig i framkant med renare energisatsningar.

Det sker också en elektrifiering i hela samhället, med nya laddbara bilar och allmänna transportmedel. Städerna förtätas och då krävs mer välutvecklade kraftnät. Även molnindustrins framväxt talar allt för att det kommer krävas mer energi än någonsin tidigare framöver.

Heta Listan har hittat två amerikanska favoriter i energisektorn, ett av bolagen har varit med på listan tidigare.

Exelon Corporation

Trigger 47,50 Stop loss 44,40
Exelon är
ett av de ledande amerikanska bolagen inom kärnkraft. Ungefär 60 procent av energin som bolaget producerar, genereras inom kärnkraften. Cirka 20 procent kommer från naturgas och resterande delar är relativt jämt portionerat mellan olja, vatten-, vind-, och solkraft.

Bolaget driver bland annat delar av den stora kärnkraftsanläggningen på Three Mile Island när Harrisburg. En anläggning som producerar 837 MW energi, utan att släppa ut någon koldioxid.

Bolaget har kunder i 48 amerikanska delstater.

Verksamheten är stabil, men förväntas inte växa under de närmaste åren. Däremot tror analytikerna som följer bolaget att de lönsamhetsförbättringarna som skett i det innevarande räkenskapsåret (Vinstmarginalen väntas öka från 7 procent år 2017, till 9 procent under 2018) fortsätter under 2019, och då närmar sig vinstmarginalen 10 procent, enligt Factset.

Förväntat är också att utdelningsandelen ska öka, från 44 procent i år till 51 procent år 2020. Den årlig direktavkastning antas till strax över 3 procent.

Köp aktien om den stiger över 47,50 dollar. Sätt stopp vid 44,40 dollar.

Nextera Energy

Trigger 184,00 Stop loss 175,00
Nextera Energy
har funnits på Heta Listan tidigare. Den stigande trenden är återigen intressant och nu kandiderar aktien till listan ännu en gång.

Det amerikanska energibolaget Nextera genererar mer energi via sol- och vindkraft än något annat företag i världen. Bolaget är också världens tredje största privata investerare i infrastruktur, med planerade projekt och investeringar värda 40 miljarder dollar fram till år 2020. Bolaget levererar energi till de flesta amerikanska delstater.

I prognosen som ligger förväntas omsättningen öka med 8 procent under 2019, och 5 procent i året därefter. Vinsten per aktie antas öka med 8,5 procent, respektive 7,5 procent, enligt Factset.

Prislappen ligger kring p/e 20 och den förväntade direktavkastningen är cirka 3 procent.

Heta Listan bevakar aktien inför ett utbrott på ovansidan. Köp aktien om den stiger över 184,00 dollar och sätt stop vid 175,00 dollar.

Marine Harvest

Trigger 205,00 Stop loss 193,00
Marine Harvest är
en av världens största producenter av atlantlax. Bolaget är noterat i Norge och merparten av produktionen är förlagd här. Men bolaget har också fiskodlingar i Skottland, Kanada och Chile.

Trenden för Oslobörsens laxbolag är fortsatt mycket stark. De underliggande samhällstrender som driver efterfrågan på sjö-mat är minst lika aktuell nu som för ett par år sedan. Fisk är nyttigare än nötkött och kan produceras med lägre miljöpåverkan. Dessutom är lax av bättre kvalitet billigare motsvarande nötkött. Det gör den till ett bra livsmedel.

Tidigare har Oslo Börsens Seafood index, som skuggar tolv laxbolag viktat efter marknadsvärde, rört sig i samklang med laxpriset. Korrelationen är fortfarande tydlig i det större perspektivet.

Men i det korta perspektivet har lax-aktierna varit starkare än prisutvecklingen på råvaran. De senaste tolv veckorna har lax-priset backat 15 procent.

I ett längre perspektiv är kilopriset fortfarande högt. För ett par år sedan såldes laxen för mellan 45–35 norska kronor per kilo. Under vecka 48 var priset cirka 50 norska kronor per aktie, motsvarande prisnivån för ett år sedan.

Heta Listan uppmärksammar Marine Harvest på grund av den fina stigande trenden.  Analytikerna som följer bolaget förväntar sig rejäla vinstökningar i kommande år.

Under 2019 ska vinsten per aktie öka med 36 procent. Året därefter med ytterligare 10 procent. På vinstestimatet för 2019 handlas aktien till p/e 13 och p/s 2,8. Direktavkastningen nästa år blir attraktiva 6,1 procent om prognosen blir verklighet.

Köp aktien om den bryter över tidigare högsta nivån kring 205 kronor. Sätt stop loss vid 193,00 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -