Två aktier med köpsignaler

Teknisk analys Börsen är svagt negativ enligt Investtechs tekniska analyser, och ett läkmedelsbolag får säljsignaler. Men två svenska klassiker får köpsignaler.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har brutit ned genom den långsiktiga stödnivån vid 546 punkter. Stängningen under stödnivån innebär en säljsignal för Stockholmsbörsen.

På Investtechs medellångsiktiga kursgrafer finns inga nya stödnivåer. Den långsiktiga kursgrafen visar att trendkanalen fortfarande är stigande, med stöd omkring 510-nivån.

Investtechs hausseindex har fallit från runt 60 i oktober till runt 25 idag. Det visar att optimismen hos investerarkollektivet har fallit kraftigt och indikerar att det nu är en majoritet av pessimister på både kort och lång sikt.

Stockholmsbörsens insynspersoner är däremot mycket positiva för tillfället, vilket är ett neutraliserande bidrag till den tekniskt negativa bilden. Den senaste månaden har Investtech registrerat 647 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 164. Köpandelen på månadsbasis är därmed hela 80 procent. På årsbasis är köpandelen också mycket hög med 75 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och är en indikation på att börsen är fundamentalt billig.

Investtechs data på årstidsvariationer visar att OMXSPI i genomsnitt stigit 1.5 procent i december, följt av cirka sju procent fram till maj. Den årliga variationen är dock stor vilket gör att detta sammantaget har liten betydelse.

Indexet är tekniskt svagt negativt på medellång sikt.

 

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson har haft ett positivt andra halvår på börsen. Aktien har vänt den nedåtgående trenden och efter måndagens slutkurs har taket i trendkanalen brutits. Detta signalerar enligt Investtechs statistik en högre stigningstakt.

Positiv volymbalans, vilket innebär att aktien tenderat stiga på dagar då omsättningen varit hög och falla då den varit låg, är ytterligare ett sundhetstecken som antyder att köparna är mer aggressiva än säljarna. Det stärker trendbrottet.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Konfektyrföretaget Cloetta har hittills haft ett svagt år på börsen och ligger nära årslägsta. På lång sikt har den svaga kursutvecklingen lett till ett brott ned från en stigande trendkanal vilket signalerar svagare stigningstakt eller mer horisontell kursutveckling. Det finns dock indikationer om att det kan vara köpläge i aktien.

Dels har aktien ett långsiktigt stöd och från flera kursbottnar kring 25 kronor. Volymbalansen är samtidigt positiv och insiderhandeln är positiv enligt Investtechs Insiderbarometer efter att flera köp rapporterats under året. Avslutningsvis visar säsongsmönster en stark uppgång från mitten av december fram till mitten av april.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Hälsovårdsbolaget Recipharm har format en fallande trendkanal på medellång sikt efter att investerare sedan månadsskiftet juli augusti stadigt gått ned i pris för att komma ur aktien. Enligt Investtechs statistik ger trendkanalen isolerat svaga utsikter för ett positivt trendomslag under kommande månader. Samtidigt antyder RSI att momentum är svagt.

Insiderhandeln är negativ enligt Investtechs Insiderbarometer. Detta efter att en större försäljning rapporterats i slutet av november.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att genomsnittsaktien som brutit upp en stigande trendkanal har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Figuren visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -