Investera i onoterade aktier – så undviker du fällorna

ANNONS Bli inte kär, men bli inte hellre så rädd att du missar tåget. Carl Johan Högbom, kvalitetsansvarig på crowdfundingplattfomen Pepins, går igenom de vanligaste misstagen och fällorna när det gäller att investera i onoterade bolag.

Att investera i onoterade tillväxtbolag, dvs företag som ännu inte introducerats på börsen, har historiskt sett stått för den högsta tillväxten i ekonomin och genererat den bästa avkastningen över tid. Men de kan också gå omkull – onoterade aktier är en nisch med stor potential men också högre risker än traditionell aktiehandel. Frågan är då vad man kan göra för att minska risken?

– Jag skulle säga att det vanligaste misstaget när det gäller investeringar är att du blir kär i ett bolag och därför lägger för stor andel av dina pengar just där, säger Carl Johan Högbom, tidigare chef för Stockholmsbörsen som förutom uppdraget hos Pepins också sitter i NasdaqStockholms och Swedsecs Disciplinnämnder, Aktiemarknadsnämnden och är vice ordförande i Aktiespararnas Riksförbund.

Sprid dina risker och investera i minst 10, gärna 20 bolag

Precis som vid investeringar i noterade aktier är det viktigt att du sprider dina risker och investerar i minst 10, gärna 20 olika bolag. Det kan vara svårt att pricka rätt, även för en professionell investerare.

Investera långsiktigt och över tid

Investera långsiktigt, minst fem år kan vara en lämplig investeringshorisont.

– Även om vi erbjuder regelbunden handel med aktierna i de bolag som har gjort emissioner via oss så är det här inget du köper på förmiddagen och säljer efter lunch. Det här är inga snabba cash utan långsiktiga investeringar, investeringshorisonten bör snarare ligga på flera år än på några timmar.

Det kan också vara bra att inte göra alla investeringar samtidigt utan istället sprida ut sina köp över tid.

– Om du köper regelbundet några gånger per år så kommer du över tid att träffa genomsnittsutvecklingen, precis som vid ett månadssparande på börsen. Dessutom kommer du hela tiden att ha aktier som är några år gamla och redo att säljas vidare.

Granska personerna bakom, investera i bolag och entreprenörer du tror på

Extra viktigt vid onoterade bolag blir också att granska personerna bakom och se så att det är personer man har förtroende för.

– I ett ungt företag har grundaren en större personlig påverkan än i en stor noterad koncern, därför är det viktigt att du har förtroende för de som leder bolaget. Du investerar i bolaget, men också i teamet. Vi genomlyser alla bolag men jag tycker att du ska läsa de dokument vi tagit fram om bolaget innan du bestämmer vilka företag du ska bli delägare i. Sedan blir det både roligare och lättare att sätta sig in i fakta om bolaget och branschen om du gillar produkten eller tjänsten, säger Carl Johan Högbom.

Här hittar du onoterade tillväxtbolag med stor potential

Sprid dina investeringar i fler tillgångsklasser

En klok strategi vad gäller investeringar i allmänhet och i onoterade aktier i synnerhet, är att inte lägga allt sitt kapital i samma tillgångsklass. Du bör inte lägga mer än tio, max tjugo procent av ditt investerbara kapital i onoterade aktier – att sprida riskerna innebär med andra ord att du bör spara inom flera typer av tillgångar, t ex noterade och onoterade aktier och dessutom i flera olika aktier i respektive tillgång.

Låt dig inte avskräckas av risken

Den vanligaste fällan när det gäller investeringar i onoterade aktier är förmodligen att låta sig avskräckas av risken så att man inte vågar placera några pengar alls. Vilket är synd, eftersom det just är i den här typen av bolag som den största potentialen finns.

– Många tycker att det låter för läskigt, för riskabelt och för farligt, och visst finns det historiskt sett fog för det. Det finns många misslyckade projekt som har gått omkull, men det finns också de som har klarat sig bra och har gett riktigt bra avkastning till sina ägare. Om du är noga med att sprida dina risker och investera långsiktigt i minst 10, gärna 20 bolag kan du få en mycket god avkastning även om ett par av bolagen skulle utvecklas sämre. Framför allt eftersom det är i början av ett företags resa som de riktigt stora värdena skapas, säger Carl Johan Högbom på crowdfundingbolaget Pepins.

Pepins leder den svenska utvecklingen inom aktiebaserad crowdfunding och är ensamma i Sverige om att stå under Finansinspektionens tillsyn. På Pepins kan privatpersoner investera och bli delägare i tillväxtföretag från 500 kronor och uppåt – på samma villkor som proffsen. Medlemmarna kan också köpa och sälja sina crowdfundade aktier vid specifika handelstillfällen, vilket är unikt på den svenska marknaden.

Här hittar du onoterade tillväxtbolag med stor potential

Fakta:

Onoterad aktie – En aktie från ett bolag som inte handlas på börsen. Dessa har en kapitalinkomstskatt på 25% och inte 30% som annars gäller för noterade aktier.

Nyemission - När ett aktiebolag ger ut nya aktier. Syftet är få in nya pengar i företaget, till exempel för att finansiera en expansion.

Aktiehandel – Handel i befintliga aktier mellan köpare säljare (=befintliga ägare). Pengarna kommer alltså inte bolaget tillgodo utan aktier och pengar byter ägare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -