”Dags för lag på tjänstepension”

Privatekonomi Omkring en halv miljon av alla anställda får ingen tjänstepension. Placera har träffat Bo Könberg, pensionsgurun som vill att tjänstepensionen lagstadgas så att alla omfattas.

”Nu är det dags att göra tjänstepensionen obligatorisk”, säger Bo Könberg, den tidigare politikern och ministern, som brukar gå under namnet ”det svenska pensionssystemets huvudarkitekt”.

Bo Könberg

Bo Könberg var med och ledde arbetet med det nya pensionssystemet som infördes 1994, då bland annat livsinkomstprincipen infördes, och fröet till PPM såddes. 

”PPM är en mycket viktig del av det nya pensionssystemet. Trots en del fonders vanskötsel under senare år har den genomsnittliga avkastningen sedan starten 1995 varit mycket god”, säger han.

”Medan löneindexet stigit med runt två procent per år så har PPM:s avkastning varit omkring sex procent per år. Efter ett yrkesliv på ca 45 år blir pensionen vid pensioneringen avsevärt högre än om premiepensionen också varit inkomstpension”.

Livsinkomstprincipen, hörnstenen i det nya pensionssystemet, innebär att pensionsrätter avsätts för inkomster under hela arbetslivet, till skillnad från tidigare, då bara de 15 bästa av 30 årsinkomster räknades, och samtidigt infördes en ny nivå på pensionsavsättningarna. Den landade på 18,5 procent av lönen.

”När de fem partierna, som representerande cirka 85 procent av riksdagen 1994, gjorde upp om pensionsreformen, visste de förstås om att runt 90 procent av löntagarna då hade en tjänstepension som kostade ca 3 - 4 procent av lönen”, säger han.

”Hade den inte funnits hade de fem partierna med största sannolikhet valt en högre nivå än de 18,5 procenten av lönen minus egenavgiften (=17,2 procent av hela lönen), som man stannade vid”.

Hans förslag är att de arbetsgivare som inte har kollektivavtal med tjänstepension istället får betala in fyra procent av lönen till pensionsmyndigheten för sina anställda, enligt lag.
Löntagaren skulle sedan själv få välja hur denna del av pensionen skulle fördelas mellan inkomstpension och premiepension.

”Därmed skulle alla löntagare få tjänstepension ovanpå den vanliga pensionen och fördelas rättvist mellan dem med inkomster under och över taket.”

Bo Könberg är medveten om att förslaget skulle kunna leda till en lönekostnadsökning för arbetsgivare utan kollektivavtal.

”Jag är övertygad om att både fackföreningar och arbetsgivare skulle vara mycket negativa till en sådan lösning. Men jag anser det vara ett mycket bra alternativ och föreslår att förändringen bör göras i flera steg”.

Han tar upp Norge som ett bra exempel där detta visat sig fungera väl.

”När Norge i mitten av 00-talet beslutade att införa den svenska pensionsmodellen, förutom PPM, så hade bara ungefär hälften av deras löntagare tjänstepension. Då gjorde man tjänstepensionen obligatorisk”.

Alla löntagare i Norge får idag minst två procent och max sju procent i lagstadgad tjänstepension, och i våras beslutades att höja miniminivån till 5,7 procent för offentliganställda.

Läs också ”Så får vi pensionen att räcka till.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -