ÅF lägger rekommenderat bud på Pöyry

Börs ÅF lägger ett rekommenderat kontant bud på den finländska konsultfirman Pöyry. Fyra större aktieägare i Pöyry har förbundit sig att i en riktad nyemission bli aktieägare i det sammanslagna ingenjörs- och konsultbolaget.

Budet ligger på 10,20 euro kontant per aktie, en premie om 46 procent jämfört med fredagens stängning, och värderar Pöyry till 611 miljoner euro.

Styrelsen för Pöyry har enhälligt beslutat att rekommendera aktieägarna i Pöyry att acceptera budet. Dessutom har vissa större aktieägare som tillsammans representerar 52,3 procent av aktierna och rösterna i Pöyry åtagit sig att acceptera budet.

I syfte att finansiera en del av återbetalningen av skuldfinansieringen för budet kommer ÅF kalla till extra bolagsstämma för att bemyndiga styrelsen att besluta om:

* Riktade nyemissionen till vissa större aktieägare i Pöyry om cirka 1.210 miljoner kronor

* Nyemissionen om cirka 2.790 miljoner kronor.

ÅF kommer att publicera en erbjudandehandling omkring den 19 december. Acceptperioden för budet väntas påbörjas omkring den 20 december och avslutas omkring den 31 januari 2019. Den riktade nyemissionen väntas genomföras under det första kvartalet 2019.

Samgåendet mellan ÅF och Pöyry väntas resultera i årliga kostnadssynergier om cirka 180 miljoner kronor, vilka förväntas vara realiserade till fullo år 2020.

Sammanslagningen av ÅF och finländska Pöyry kommer att driva verksamhet under det gemensamma varumärket ÅF-Pöyry och ÅF:s nuvarande vd Jonas Gustavsson blir även vd i ÅF-Pöyry.

Det sammanslagna bolagets kombinerade intäkter för tolvmånadersperioden som avslutades den 30 september 2018 uppgick till cirka 19 miljarder kronor (ÅF: 13,5 miljarder kronor och Pöyry: 553 miljoner euro). Det kombinerade antalet heltidsanställda medarbetare uppgick till 14.550 över hela världen.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -