Skattefria utdelningar - del 3

Privatekonomi Placera går igenom hur utdelningar på ISK, kapitalförsäkring och Aktie-fondkonto beskattas, och vilket konto som är mest förmånligt för den som äger utländska aktier.

Beroende på vilket konto du har dina aktier på, och om du äger utländska eller svenska bolag, kan det skilja allt mellan 30 procent i utdelningsskatt på ett aktie- och fondkonto till 15 procent på ISK och 0 procent på en Kapitalförsäkring.

Därför kan det vara en bra idé att inför årsskiftet fundera över på vilket konto du ska ha dina utdelningsaktier i.

Om du vill byta från det ena kontot till det andra, kan du läsa om hur du går tillväga i vår genomgång av ISK och kapitalförsäkring.

För närmare information kring sista datum för återköp/överföring av värdepapper, och specifika detaljer kring överföringen, ska du ta kontakt med din bank.

Hos till exempel Avanza är sista dagen att begära ett helt återköp av en kapitalförsäkring den 21 december, och överföringar mellan konton internt den 29 december.

Nedan är en genomgång över hur utdelningen beskattas på de olika kontona: aktie-fondkonto, ISK och kapitalförsäkring.

Aktie-fondkonto

Utdelningar som du får på dina utdelningar beskattas med 30 procent på utdelningssumman, och skatten dras direkt när du får utdelningen.

Om utdelningsbeloppet är 100 kronor får du alltså ut 70 kronor i handen.

Du betalar samma procent även på utdelningar från utländska bolag. Den utländska skattedelen kallas även källskatt, och är då inbakad i denna skattesats. 15 procent går till Sverige, och oftast brukar källstaten, landet där aktiebolaget har sin skattehemvist, ta ut 15 procent.

Hur mycket skatt på utdelningar som tas ut på utländska aktier, bygger på bestämmelserna i OECD:s modellavtal, även kallat dubbelbeskattningsavtal. Enligt modellavtalet har källstaten rätt att ta ut 15 procent i skatt på utdelningen.

Men procentsatsen kan variera beroende på avtalet Sverige har med landet ifråga. I exempelvis Österrike och Storbritannien ligger källskatten på tio respektive fem procent.

Land Källskatt
   
USA 15%
Norge 25%
Finland 15%
Danmark 27%
Tyskland Oftast 25%
Österrike 10%
Storbritannien 5%
Nederländerna 15%
Schweiz 35%
Kanada 25%
Källa: Skatteverket  

 


Men,
i vissa fall är procentsatsen högre. I Danmark är källskatten till exempel 27 procent. Du har rätt att begära tillbaka den del som överstiger 15 procent om landet har ett skatteavtal med Sverige.

Normalt så sätter utbetalaren (banken) ner skatten till 15 procent redan vid utbetalningen om du som aktieägare kan visa att du bor i Sverige.

Det är utbetalaren/förvaltaren som sköter skatteinbetalningen som bestämmer hur de vill ha in underlag som visar var man har hemvist, hur det går till kan skilja sig åt.

Om du inte får hjälp med detta måste du vända dig till landet i fråga för att få tillbaka procenten som du har betalat för mycket.

Exempel. Anne bor i Sverige och får 10 000 kronor i utdelning från det danska bolaget Novo Nordisk. Vid utbetalningen får hon betala 27 procent i källskatt, det vill säga 2 700 kronor.

I Sverige beskattas Anne för utdelningen med 30 procent i skatt, det vill säga 3 000 kronor. Sverige ger avräkning med den danska skatten men bara med 1 500 kr eftersom det är den skatt som gäller enligt skatteavtalet. Anne betalar alltså 1 500 kr i Sverige och 2 700 kr i Danmark, det vill säga 4 200 kronor sammanlagt.

Även om Danmark har tagit ut 27 procent i skatt, 2 700 kronor, så ger Sverige bara avräkning med 1 500 kronor eftersom det är den skatt som gäller enligt skatteavtalet. De 1 200 kronor som Danmark har tagit ut för mycket, 12 procent, får Anne begära återbetalning av i Danmark.

Kupongskatt

Om du bor utomlands och är begränsat skattskyldig vilket du är om du inte bor i Sverige, och inte har någon väsentlig anknytning hit så får du betala en så kallad kupongskatt på utdelningarna. Kupongskatt är en källskatt i det svenska systemet.

Den lag som bestämmer hur mycket källskatt Sverige får ta ut på utdelningar från svenska bolag heter kupongskattelagen. Enligt den är den källskatt Sverige får ta ut 30 procent. Kupongskatt är alltså en rent svensk benämning.

I internationella sammanhang så talar man om ”källskatt på utdelning”. I andra länder har alltså den interna lagen andra namn och hur mycket källskatt det landet får ta ut enligt sina interna regler skiljer från land till land, till exempel Norge där källskatten, det vill säga deras motsvarighet till den svenska kupongskatten, är 25 procent.

Utdelningar på ISK

På ett ISK beskattas inte aktieutdelningarna du får från dina svenska bolag, med skattehemvist i Sverige, med ett undantag och det är om du bor utomlands och är begränsat skatteskyldig. Då får du betala kupongskatt, se info ovan.

Om du bor i Sverige och har utländska aktier får du dock betala källskatt på dina utdelningar, se info ovan.

Var uppmärksam på att källskatt kan tas ut på utdelningen även om aktien handlas på Stockholmsbörsen, beroende på om bolagets skatterättslig hemvist är utomlands eller i Sverige.

Nordea är ett sådant exempel. Trots att aktien är noterad på Stockholmsbörsen så får du betala 15 procent i källskatt på bolagets utdelningar eftersom det nyligen har bytt skatterättslig hemvist till Finland.

Tieto är ett annat bolag som handlas på Stockholmsbörsen, men där bolaget har sin skattehemvist i Finland, och där utdelningarna således beskattas med 15 procent.

Kan jag få tillbaka skatten på ISK?

Du kan få automatisk avräkning av källskatten, men du kan inte få avräkning med mer än 500 kronor om du har underskott av kapital, något som många har på grund av låneräntorna från bolån.

Däremot finns det möjlighet att omfördela ränteutgifterna om du har gemensamma lån med någon. Den som har betalat räntorna får göra avdraget genom att låta sin make/maka eller sambo betala en större andel så att du får ett överskott av kapital och därmed avräkning av utländsk skatt med ett högre belopp.

Men du kan inte få tillbaka mer källskatt än storleken på kontots framräknade schablonintäkt. Du får en kontrolluppgift för varje enskilt investeringssparkonto du har.

Det är bara investeringssparkonton där det på kontrolluppgiften finns utländsk skatt som räknas med vid avräkningen.

För att få tillbaka den utländska källskatten behöver du oftast inte göra någonting på egen hand. Uträkningen sker automatiskt när Skatteverket beräknar den utländska inkomsten och utgår från denna när avräkningen görs.

Undantaget är om det inte finns något skatteavtal med det land som utdelningen kommer ifrån eller om procentsatsen i skatteavtalet med aktuellt land inte är 15 procent blir den automatiska beräkningen fel. Om så är fallet kan du själv lämna in en egen begäran om avräkning av utländsk skatt i din deklaration. Kolla i din deklaration om du fått avräkning.

Utdelningar på kapitalförsäkring

När det gäller kapitalförsäkring så beskattas utdelningar och vinster på samma vis oavsett om du är begränsat eller obegränsat skattskyldig eftersom det är ditt försäkringsbolag som sköter inbetalningen av skatten på en kapitalförsäkring.

Du betalar ingen skatt alls på utdelningar på dina svenska värdepapper eftersom det här är ett schablonbeskattat konto. Men på utdelningar från dina utländska aktier får du betala en källskatt. Denna får du dock oftast tillbaka inom ett par år om din bank begär avräkning åt dig.

Exempel. Du får utdelning på dina aktier i Coca-Cola. På amerikanska aktier är källskatten 15 procent vilket betyder att du kommer få ut 85 procent av utdelningsbeloppet och 15 procent kommer gå till källskatt. Dessa 15 procent får du oftast tillbaka inom cirka tre år.

Obs. Det finns ett tak, ett så kallat spärrbelopp, för hur mycket som kan avräknas och därför kan ditt försäkringsbolag inte alltid garantera att du får tillbaka hela den utländska källskatten som betalats.

Utdelningarna kan alltså bli helt skattefria oavsett om du bor i Sverige eller utomlands, och oberoende av om du äger utländska eller svenska aktier.

Därför kan det vara förmånligt att ha en kapitalförsäkring istället för ett ISK eller Aktie-fondkonto, om du har utländska aktier som ger utdelning.

Många sparare väljer att äga aktier på olika typer av konton, att spara svenska respektive utländska aktier i.  

Skattetips ISK - del 1

Skattetips kapitalförsäkring - del 2

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -