Chansköp i pressad bemannare

Aktieanalys Poolia har inte rosat marknaden de senaste åren. Genomförda besparingar ger vinsterna en knuff uppåt nästa år. Det bör även ge den hårt pressade aktien ett lyft.

Planerna på en fusion mellan Poolia och Uniflex presenterades i somras och den genomfördes formellt 1 november. Båda bolagen har haft en del problem de senaste åren och det huvudsakliga skälet för att slå samman verksamheterna är att få upp volymerna och utvinna kostnadssynergier.

Uniflex är ju från början en avknoppning från Poolia. Det var satsningen på personaluthyrning inom lager och industri som sattes i Uniflex medan Poolia behöll sitt fokus på tjänstemän.

Uniflex var under åren efter finanskrisen en riktig stjärna. Många industribolag fick relativt snabbt tillbaka efterfrågan igen efter krisen men de vågade inte anställa. Med tiden ökade dock konkurrensen och marginalerna har de senaste åren hamnat under press.

För Poolia har den starka högkonjunkturen i Sverige och Tyskland inneburit svårigheter att hitta personal. Kunderna är dessutom snabba att plocka in de bästa konsulterna på fast anställning. Facit har blivit en svag tillväxt, trots en i grunden stark efterfrågan.

Förlusten för Poolia Sverige summerar till 14 Mkr hittills i år. Justerat för kostnader för sammanslagningen och en flytt krymper dock förlusten till cirka 1 Mkr. För ett år sedan var resultatet knappt 8 Mkr.

Uniflex har också tappat lönsamhet och resultat i Sverige, dock inte lika kraftigt som Poolia.

Sverige är huvudmarknad för både Uniflex och Poolia och i den nya koncernen svarar Sverige för en bit över 80 procent av omsättningen. Uniflex svenska verksamhet håller en för sina förutsättningar rimlig lönsamhet. Däremot har Poolia Sverige haft allt för höga kostnader.

Uniflex vd Jan Bengtsson tar över rodret för det nya Poolia. Han har redan hunnit genomföra en rad kostnadsbesparingar inom Poolia Sverige.

Kostnadssynergierna från sammanslagningen beräknas uppgå till 20 Mkr om året. Mycket av det väntas börja synas de närmaste kvartalen men full effekt spås först till hösten nästa år. Som en större och bredare koncern kommer Poolia också att kunna jaga på uppdrag man tidigare inte kvalificerade sig för. Det väntas på sikt kunna inbringa extra intäkter som lyfter rörelseresultatet med cirka 10 Mkr.

Kostnaden för att utvinna synergierna beräknas till 20 Mkr som belastar innevarande år.

Vid sidan om Sverige kommer det nya Poolia att ha verksamhet i Norge, Tyskland och Finland. I den nya koncernen utgör Tyskland cirka 10 procent, Norge dryga 4 och Finland 3 procent.

Tyskland har tills nyligen varit en stark marknad för Poolia. Ny lagstiftning har dock slagit hårt mot hela branschen i landet. Tuffare lönekrav och en 18-månadersgräns för inhyrning har påverkat både omsättning och lönsamhet negativt. Resultatet i Poolias tyska verksamhet har hittills under 2018 backat till 5 Mkr från 13 Mkr för ett år sedan.

Jan Bengtsson säger sig räkna med en stabilisering av den tyska marknaden på sikt, men forna tiders lönsamhet i landet kan bli svår att nå igen med de nya reglerna.

I Finland går utvecklingen åt rätt håll för både Poolia och Uniflex. Det är en liten verksamhet för båda bolagen men tillsammans får de bättre förutsättningar att växa vidare. Hittills i år har omsättning och resultat förbättrats i båda de finska bolagen.

I Norge har Uniflex ökat omsättning och resultat kraftigt i år. Poolia hade tidigare ingen verksamhet i landet man har redan startat upp i liten skala. Tanken är att bland annat använda sig av Uniflex-uppdragen som en språngbräda för att även komma in på tjänstemannasidan i landet.

På rullande tolv månader har Uniflex och Poolia tillsammans skrapat ihop ett resultat före skatt på drygt 11 Mkr.

Inkluderat synergier och utan engångsposter är det rimligt att vänta sig ett starkt resultatlyft nästa år. Enligt databasen Factset ligger snittprognosen på 40 Mkr 2019 och knappt 50 Mkr året därpå. Per aktie blir det 0,86 kronor respektive 1,05 kronor.

Estimaten innebär p/e-tal på 10 respektive 8,2. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till cirka 6,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Policyn är att minst hälften av resultatet efter skatt ska delas ut. Enligt Factset väntas dock ingen utdelning utgå för innevarande år. Historiskt har andelen varit betydligt högre än 50 procent, men om bolaget håller sig till miniminivån för åren 2019 och 2020 blir direktavkastningen med ovanstående vinstprognoser 5,0 procent respektive 6,1 procent.

Varken Poolia eller Uniflex har rosat marknaden de senaste åren. Att slå ihop två förlorare skapar inte automatiskt en vinnare. Synergieffekter bör ge vinsterna en knuff uppåt de kommande åren men den stora utmaningen blir att på sikt få upp tillväxten.

Där kan konjunkturen snart lägga extra sten på bördan. Tillväxten väntas dämpas de kommande åren och det syntes redan under tredje kvartalet tecken på en dämpad tillväxt för bemanningsbranschen. Den tyska marknaden lär dessutom förbli trög under överskådlig tid.

Poolia-aktien har gått väldigt svagt och står på -46 procent sedan årsskiftet. Nedsidan borde rimligtvis vara begränsad på dagens nivåer och om vinsterna utvecklas som väntat de kommande åren ser värderingen attraktiv ut.

Fundamentalt har bolaget en hel del att bevisa men på dagens nivåer tycker vi aktien åtminstone kortsiktigt är värd en chansning. Det närmaste året ska Poolia spara sig till bättre vinster. Det brukar vara den lätta biten i en turn around och givet årets kursfall tror vi aktien kan studsa uppåt de kommande kvartalen. Det är lite av en chansning, men rekommendationen blir Köp.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
PION Group B Köp 8,76 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -