Asienfond med hårt fokus på tillväxt

Fondanalys För den långsiktige investerare borde det vara ett självklart val att ha en viss del Asienexponering i fondportföljen. Placera hittat en intressant och köpvärd Asienfond där tillväxten är i fokus.

Även om Asienfonder har haft det riktigt tufft i år så kan man inte blunda för att det är här stora delar av världens tillväxt skapas och kommer att skapas det närmaste decenniet.

Över hälften av världsekonomin finns numera i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där med Indien i täten. Halva jordens befolkning finns här, vilket ger en enorm bas av hushåll vars konsumtion är drivkraften. Och inte minst så har regionen den snabbast växande medelklassen. Även den drivs av en stark konsumtionshunger.

Den vanligaste fondkategorin för Asienfonder är Asien, exklusive Japan. Den innehåller fonder som väljer bort japanska aktier. De investerar i utvecklade asiatiska länder med hög BNP per capita som exempelvis Taiwan och Sydkorea. Det motsvarar oftast runt 50 procent av det investerade kapitalet. Utöver det investerar fonderna i asiatiska tillväxtmarknadsländer med betydligt lägre BNP per capita men med högre tillväxt, som Kina och Indien.

Spetsfonden Fidelity Emerging Asia skiljer sig ganska mycket från övriga fonder i fondkategorin. Fondens fokus ligger på länder med låg BNP per capita, vilket samtidigt är de länder som har de högsta långsiktiga tillväxtförväntningarna.

Det innebär att stora asiatiska länder som Sydkorea, Taiwan, Singapore och Hongkong i stort exkluderas.

Istället koncentreras investeringar till Kina, Indien och ASEAN-länder exklusive Singapore. Tanken är det är de länder som ger störst exponering mot en snabbt växande medelklass och ung befolkning.

Nedsidan med de snabbväxande ländervalen kommer att synas vid sämre börsklimat. Då gör sannolikt avsaknaden av investeringar i mogna länder som Taiwan och Sydkorea sig påmind i fonden genom högre volatilitet. Men för den som söker asiatisk tillväxt långsiktigt och är medveten om den högre risken i fonden, är det ett intressant val.

Spetsfonden Fidelity Emerging Asia Fund förvaltats aktivt av thailändaren Teera Chanpongsang sedan starten i april 2008. Han har ett 24 år långt förflutet som fondförvaltare hos Fidelity. Han har tidigare framgångsrikt förvaltat fonderna Fidelity Thailand, Fidelity Global Telecom, Fidelity India Focus samt Fidelity Asia Fund som han fortfarande förvaltar.

Teera Chanpongsang

Teera Chanpongsang är baserad på Fidelitys Hongkongkontor och tar hjälp av Fidelitys 50 personer starka asiatiska investeringsteam.

Investeringsprocessen har ett tydligt fokus på kvalitetsbolag med undervärderad tillväxtpotential. De lägger stor vikt på bolagsledningen som ska ha visat att man har stor kännedom om marknaden man verkar på och har levererat en hög historisk avkastning.

En annan viktig del är ägarfrågor, investeringar sker företrädesvis i bolag som har ett tydligt fokus på minoritetsägare. För fonder är och förblir minoritetsägare i mångt och mycket då de inte kan äga mer än 10 procent i ett bolag.

Huvuddelen av investeringarna sker i tillväxtbolag med en tydligt och stark underliggande strukturell tillväxt. Men från tid till annan sker investeringar i bolag som omstrukturerar verksamheten.

Investeringsprocessen mynnas ut i en koncentrerad fond med mellan 70 - 80 bolag. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten är mycket låg. Av fondens tio största innehav har fem av dem varit med i fonden i mer än åtta år.

De fem största bolagen väger 25 procent av fondens värde. Det enskilt största innehavet är Tencent Holdings på 6 procent, som varit med i fonden sedan 2009. Fonden har en tydlig lutning mot storbolag, på 93 procent.

Den aktiva förvaltningen och avvikelsen från index och kategorisnittet är tydligt. Det gäller inte bara i ländervalen, utan även på sektornivå. Största sektor är finansaktier med 34 procent vilket är en tydlig övervikt. Tekniksektorn som dominerar i Asien är fondens näst största placering med 16 procent, en klar undervikt. Klart lägre än MSCI Asia ex. Japan index där teknikbolagen väger hela 30 procent.

Fonden är överviktad i indiska bolag som utgör 37 procent. Och har samtidigt en klar undervikt i kinesiska bolag som totalt väger 28 procent mot drygt 35 procent i index. Fonden har även investeringar gränsmarknadslandet Vietnam. Kanske inte så konstigt då det är ett av medlemsländerna i ASEAN-gruppen.

Förvaltaren Teera Chanpongsang har de tre senaste åren uppvisat en klart högre avkastningen än kategorisnttet Asien ex. Japan. Fonden har avkastat hela 12 procents i årsavkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 8,7 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, trots att fondens underliggande länder har högre risk än kategorisnittets länderval. Vilket gör det till en riktigt bra prestation och placerar fonden bland de absolut bästa i kategorin, på både tre och fem års sikt.

Den årliga förvaltningsavgiften är 2 procent, vilket är högre än kategorisnittets 1,9 procent. Fonden har total fem stjärnor hos Morningstar. Fonden förvaltar idag 10 miljarder kronor. Placera tycker att spetsfonden Fidelity Emerging Asia Fund är köpvärd.

Placera ser spetsfonden Fidelity Emerging Asia Fund som utmärkt krydda för den som söker grundläggande asiatisk tillväxt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Emerging Asia A-Acc-USD Köp 150,32 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -