Morgan Stanley: Cyklisk risk i fordon

Börs Morgan Stanley bedömer att både Europa och Kina utgör cykliska risker för fordonssektorns resultatutveckling under 2019.

"Vi tror att konsensusförväntningarna om stigande marginaler kommer att visa sig vara för optimistiska", skriver Morgan Stanley i en analys för den europeiska sektorn för fordons- och fordonsrelaterade aktier (Autos & Shared Mobility).

I analysen sänker Morgan Stanley rekommendationerna för Autoliv och Veoneer till jämvikt (övervikt) samt drar ned riktkursen för lastbilsföretaget Volvo som de har en underviktrekommendation för, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

Autolivaktien har gått starkt jämfört med sektorkollegorna och tillväxtstoryn för 2019/2020 är välkänd, menar Morgan Stanley som håller riktkursen för Autoliv oförändrad på 100 dollar trots den sänkta rekommendationen.

"Vi gillar fortfarande 'storyn' kring Autolivs kassagenerering/avkastning, och med högre marginaler än sektorkollegorna kan också riskerna på resultatsidan vara mindre i en nedgång", skriver Morgan Stanley.

För 2019-2020 räknar investmentbanken med att Autolivs organiska tillväxt har potential att ligga högre än sektorkollegornas, då de vunna marknadsandelarna från Takata kommer in. Detta är dock redan känt i marknaden, tror Morgan Stanley.

Nedgraderingen av Veoneer hänvisar Morgan Stanley till att möjligheten att bedöma Veoneers tillväxt på medellång sikt nu är mer utmanande.

"Visibiliteten för tillväxten 2020 (och därmed trovärdigheten i de långsiktiga målen) är begränsad efter prognosförändringarna i samband med resultatrapporten för det tredje kvartalet 2018, och eftersom 2019 års organiska tillväxt sannolikt inte kommer att accelerera ser utsikterna på kort sikt utmanande ut", skriver investmentbanken om Veoneer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -