Heta Listan tar en Norgesväng igen

Heta Listan På en svag svensk börs finns få möjligheter för Heta Listans trendstrategi. Resan går istället åter till Norge och ett livsmedel som är välbekant för er läsare.

Svängningarna mellan hopp och förtvivlan är fortsatt snabba och stora. För två veckor sedan gjorde jag ett försök att räkna vågor i nedgången, som generellt går i tre slag. Ett ben ned, ett upp och sist ett större ben ned. Det är alltså en tankemodell från den tekniska analysen och inte någon absolut sanning.

För två veckor sedan såg jag 1 470-nivån på Storbolagsindex som en möjlig botten efter den första vågen ner. Hittills stämmer det ganska bra. Uppgången vi sett senaste veckorna kan då vara våg två, eller en del av den. Gäller den klassiska vågräkningen innebär det att vi kanske snart står inför ett brantare kursfall.

Det måste absolut inte bli så. Men det kan vara intressant att laborera med tankesätt från den tekniska analysen i oroliga lägen på börsen. När det inte finns så mycket annat konkret att hålla fast vid.

För Heta Listan är indexnivån 1 470 på Stockholmsbörsens storbolagsindex (OMXS30) skiljelinjen. Sjunker index under den nivån då blir jag än mer negativ till börsen.  Än så länge lever hoppet om en vidare studs upp under december.

Listan rymmer ett aktivt affärsförslag, amerikanska Waste Management. Aktien har hållit emot riktigt bra under börsnedgången. Den har brutit uppåt och i skrivande stund handlas aktien i närheten av vår ingångskurs 93 dollar. Som högst var aktien upp och nosade på nästan 96 dollar.

Förra veckans kandidat T-mobile har inte nått sin triggerkurs och redan innan det aktiverats skrotas affärsförslaget. Istället har ytterligare ett norsknoterat laxbolag fastnat i nätet under jakten på stigande trender.

Marine Harvest

Trigger 205,00 Stop loss 193,00

Marine Harvest är en av världens största producenter av atlantlax. Bolaget är noterat i Norge och merparten av produktionen är förlagd här. Men bolaget har också fiskodlingar i Skottland, Kanada och Chile.

Trenden för Oslobörsens laxbolag är fortsatt mycket stark. De underliggande samhällstrender som driver efterfrågan på sjö-mat är minst lika aktuell nu som för ett par år sedan. Fisk är nyttigare än nötkött och kan produceras med lägre miljöpåverkan. Dessutom är lax av bättre kvalitet billigare motsvarande nötkött. Det gör den till ett bra livsmedel.

Tidigare har Oslo Börsens Seafood index, som skuggar tolv laxbolag viktat efter marknadsvärde, rört sig i samklang med laxpriset. Korrelationen är fortfarande tydlig i det större perspektivet.

Men i det korta perspektivet har lax-aktierna varit starkare än prisutvecklingen på råvaran. De senaste tolv veckorna har lax-priset backat 15 procent.

I ett längre perspektiv är kilopriset fortfarande högt. För ett par år sedan såldes laxen för mellan 45–35 norska kronor per kilo. Under vecka 48 var priset cirka 50 norska kronor per aktie, motsvarande prisnivån för ett år sedan.

Heta Listan uppmärksammar Marine Harvest på grund av den fina stigande trenden.  Analytikerna som följer bolaget förväntar sig rejäla vinstökningar i kommande år.

Under 2019 ska vinsten per aktie öka med 36 procent. Året därefter med ytterligare 10 procent. På vinstestimatet för 2019 handlas aktien till p/e 13 och p/s 2,8. Direktavkastningen nästa år blir attraktiva 6,1 procent om prognosen blir verklighet.

Köp aktien om den bryter över tidigare högsta nivån kring 205 kronor. Sätt stop loss vid 193 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -